Recenzie “O mare de lacrimi” de Ruta Sepetys

de | dec. 1, 2021 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

Apreciez în mod deosebit ficțiunile istorice care aduc la rampă un eveniment mai puțin cunoscut de către omenire și adesea ținut sub tăcere. Este și cazul acestei cărți.

În ultimii patru ani, cele două țări comiseseră atrocități de nedescris, nu numai una împotriva celeilalte, ci și împotriva civililor nevinovați… Brutalitatea era șocantă. Actele degradante lipsite de umanitate, nimeni nu mai voia să cadă în mâinile inamicului. Dar era din ce în ce mai greu să-ți dai seama cine era inamicul.

Acest roman relateză istoria navei germane Wilhelm Gustloff care a fost torpilată și scufundată la 30 ianuarie 1945 de către un submarin sovietic în Marea Baltică, în timp ce efectua evacuarea unor civili, oficiali și personal militar german de la Gotenhafen, retrași datorită avansării Armatei Roșii. Estimativ, au murit 9.400 de oameni (5.000 copii), motiv pentru care acest dezastru naval este socotit ca reprezentând cea mai mare pierdere de vieți omenești din istorie într-o singură scufundare a unui vas. Deși victimele din acest carnagiu maritim depășesc numărul de morți de pe faimoasele nave Titanic și Lusitania, în mod bizar, majoritatea oamenilor nu au auzit de acest fapt istoric.

Prea puține sunt cunoscute la acest subiect. A fost o adevărată catastrofă umană, chiar dacă a avut loc în timpul războiului. Totuși victimele au fost copii nevinovați, iar acest eveniment nu poate fi tăinuit acum în era comunicațiilor. Scriitoarea a dat glas atâtor voci pe veci închise și trecute sub tăcere…
Stilul scrierii ușor, puțin monoton la început, însă încărcătura emoțională din ultimile 20% ale cărții a fost suficientă pentru a umple acel moment de așteptare, a fost găsirea acelui punct culminant căutat de-a lungul lecturii.

Deși Alfred nu este o persoană simpatică, totuși este personajul cel mai bine conturat. Și indiscutabil celelalte personaje – Joana, Emilia, Florian, Poetul pantofilor ne fac să le îndrăgim și să retrăim alături de ele dramele și ororile războiului.

Fiți pregătiți pentru descrieri foarte dure spre sfârșitul romanului…

Natura, asta era încă ceva ce războiul nu îmi puteam lua. Naziștii nu puteau opri vântul și zăpada. Rușii nu îmi puteau lua soarele sau stelele.

Titlu: O MARE DE LACRIMI
Autor: Ruta Sepetys
An apariție : 2017
Editura: EPICA
Nr. Pagini: 368
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 902

Alte recenzii de la Ruta Sepetys:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry
Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry

A fost odată un băiat pe care l-am iubit...așa a început totul Logan Francis Silverstone s-a dezvoltat într-un mediu înconjurat de haos, unde urletele, țipetele și drogurile erau monedele de schimb obișnuite, iar căldura și lumina lipseau cu desăvârșire. În acest...

Recenzie “Furia” de Alex Michaelides
Recenzie “Furia” de Alex Michaelides

Actul I Are loc o crimă pe o insulă privată a Greciei. Toți cei șapte prezenți acolo sunt invitații personali ai victimei, cunoștințe și prieteni vechi. Și scriitorul este unul dintre ei, așa că el ne zice povestea. Și nu o zice oricum ci ca și un prieten apropiat...

Recenzie ”Astfel de lucruri mărunte” de Claire Keegan
Recenzie ”Astfel de lucruri mărunte” de Claire Keegan

Ambientul și scena socială nu m-au convins. Am trăit tot timpul lecturii cu impresia că sunt undeva în sec. 20, pe la 1900 și un pic sau cel mult între cele două războaie mondiale. Dar am fost influențată și de subiectul expus care pare desprins din alte epoci. Nu...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu a fost redactor Booknation.ro și a scris 211 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments