Recenzie “O mare de lacrimi” de Ruta Sepetys

de | dec. 1, 2021 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

Apreciez în mod deosebit ficțiunile istorice care aduc la rampă un eveniment mai puțin cunoscut de către omenire și adesea ținut sub tăcere. Este și cazul acestei cărți.

În ultimii patru ani, cele două țări comiseseră atrocități de nedescris, nu numai una împotriva celeilalte, ci și împotriva civililor nevinovați… Brutalitatea era șocantă. Actele degradante lipsite de umanitate, nimeni nu mai voia să cadă în mâinile inamicului. Dar era din ce în ce mai greu să-ți dai seama cine era inamicul.

Acest roman relateză istoria navei germane Wilhelm Gustloff care a fost torpilată și scufundată la 30 ianuarie 1945 de către un submarin sovietic în Marea Baltică, în timp ce efectua evacuarea unor civili, oficiali și personal militar german de la Gotenhafen, retrași datorită avansării Armatei Roșii. Estimativ, au murit 9.400 de oameni (5.000 copii), motiv pentru care acest dezastru naval este socotit ca reprezentând cea mai mare pierdere de vieți omenești din istorie într-o singură scufundare a unui vas. Deși victimele din acest carnagiu maritim depășesc numărul de morți de pe faimoasele nave Titanic și Lusitania, în mod bizar, majoritatea oamenilor nu au auzit de acest fapt istoric.

Prea puține sunt cunoscute la acest subiect. A fost o adevărată catastrofă umană, chiar dacă a avut loc în timpul războiului. Totuși victimele au fost copii nevinovați, iar acest eveniment nu poate fi tăinuit acum în era comunicațiilor. Scriitoarea a dat glas atâtor voci pe veci închise și trecute sub tăcere…
Stilul scrierii ușor, puțin monoton la început, însă încărcătura emoțională din ultimile 20% ale cărții a fost suficientă pentru a umple acel moment de așteptare, a fost găsirea acelui punct culminant căutat de-a lungul lecturii.

Deși Alfred nu este o persoană simpatică, totuși este personajul cel mai bine conturat. Și indiscutabil celelalte personaje – Joana, Emilia, Florian, Poetul pantofilor ne fac să le îndrăgim și să retrăim alături de ele dramele și ororile războiului.

Fiți pregătiți pentru descrieri foarte dure spre sfârșitul romanului…

Natura, asta era încă ceva ce războiul nu îmi puteam lua. Naziștii nu puteau opri vântul și zăpada. Rușii nu îmi puteau lua soarele sau stelele.

Titlu: O MARE DE LACRIMI
Autor: Ruta Sepetys
An apariție : 2017
Editura: EPICA
Nr. Pagini: 368
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 1822

Alte recenzii de la Ruta Sepetys:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Scarred” de Emily McIntire
Recenzie „Scarred” de Emily McIntire

Emily McIntire este o autoare nouă pentru mine, însă talentul ei m-a impresionat și m-a încântat cu ideea de reinterpretare a unor basme sau povești celebre. Evident, îi place mult Dark Romance și fiecare carte are această influență, însă sunt scrise cu o asemenea...

Recenzie ”Dimineață pierdută” de Gabriela Adameșteanu
Recenzie ”Dimineață pierdută” de Gabriela Adameșteanu

Știu că am ajuns târziu la cărțile Gabrielei Adameșteanu, dar ce încântare, ce deliciu, de ce plimbare încântătoare am avut parte printr-un București necunoscut mie, postbelic și demult dispărut, la braț cu Vica, eterna optimistă și luptătoare, prototipul de babă...

Recenzie „Phantasma” de Kaylie Smith
Recenzie „Phantasma” de Kaylie Smith

Deși au trecut doar 3 luni din anul 2025, declar sus și tare faptul că "Phantasma" este cartea mea preferată din acest an. Am rămas cu o super impresie după ce am terminat-o, am fost pur și simplu vrăjită de personaje și sunt complet îndrăgostită de Kaylie Smith și de...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu a fost redactor Booknation.ro și a scris 211 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments