Recenzie “O mare de lacrimi” de Ruta Sepetys

de | dec. 1, 2021 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA O MARE DE LACRIMI ARE REDUCERE PE:

Apreciez în mod deosebit ficțiunile istorice care aduc la rampă un eveniment mai puțin cunoscut de către omenire și adesea ținut sub tăcere. Este și cazul acestei cărți.

În ultimii patru ani, cele două țări comiseseră atrocități de nedescris, nu numai una împotriva celeilalte, ci și împotriva civililor nevinovați… Brutalitatea era șocantă. Actele degradante lipsite de umanitate, nimeni nu mai voia să cadă în mâinile inamicului. Dar era din ce în ce mai greu să-ți dai seama cine era inamicul.

Acest roman relateză istoria navei germane Wilhelm Gustloff care a fost torpilată și scufundată la 30 ianuarie 1945 de către un submarin sovietic în Marea Baltică, în timp ce efectua evacuarea unor civili, oficiali și personal militar german de la Gotenhafen, retrași datorită avansării Armatei Roșii. Estimativ, au murit 9.400 de oameni (5.000 copii), motiv pentru care acest dezastru naval este socotit ca reprezentând cea mai mare pierdere de vieți omenești din istorie într-o singură scufundare a unui vas. Deși victimele din acest carnagiu maritim depășesc numărul de morți de pe faimoasele nave Titanic și Lusitania, în mod bizar, majoritatea oamenilor nu au auzit de acest fapt istoric.

Prea puține sunt cunoscute la acest subiect. A fost o adevărată catastrofă umană, chiar dacă a avut loc în timpul războiului. Totuși victimele au fost copii nevinovați, iar acest eveniment nu poate fi tăinuit acum în era comunicațiilor. Scriitoarea a dat glas atâtor voci pe veci închise și trecute sub tăcere…
Stilul scrierii ușor, puțin monoton la început, însă încărcătura emoțională din ultimile 20% ale cărții a fost suficientă pentru a umple acel moment de așteptare, a fost găsirea acelui punct culminant căutat de-a lungul lecturii.

Deși Alfred nu este o persoană simpatică, totuși este personajul cel mai bine conturat. Și indiscutabil celelalte personaje – Joana, Emilia, Florian, Poetul pantofilor ne fac să le îndrăgim și să retrăim alături de ele dramele și ororile războiului.

Fiți pregătiți pentru descrieri foarte dure spre sfârșitul romanului…

Natura, asta era încă ceva ce războiul nu îmi puteam lua. Naziștii nu puteau opri vântul și zăpada. Rușii nu îmi puteau lua soarele sau stelele.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții O MARE DE LACRIMI?

Vezi toată lista de cărți scrise de Ruta Sepetys sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA O MARE DE LACRIMI CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: O Mare De Lacrimi
Autor: Ruta Sepetys
An apariție : 2017
Editura: EPICA
Nr. Pagini: 368
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 1.12.2021
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Sub semnul Imperiului” de Ovidiu Mihalache

Recenzie „Sub semnul Imperiului” de Ovidiu Mihalache

Volum distins cu Premiul al II-lea în cadrul Concursului de manuscrise "Împlineste un vis", secțiunea Carte Științifică, ediția I, Editura Universitară, organizat în 2021. "Cine ne-a așezat pe noi, românii, între ruși care nu se mai satură de pământ, turci care nu se...

Recenzie ”Soarele de la miezul nopții” de Stephenie Meyer

Recenzie ”Soarele de la miezul nopții” de Stephenie Meyer

Twilight-povestea care a furat atâtea inimi Twilight este celebra poveste de dragoste dintre un vampir și o ființă umană. Când a apărut seria ce îi are ca protagoniști pe Bella Swan și pe Edward Cullen, nimeni nu s-ar fi gândit că vom avea parte și de Midnight Sun....

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu este redactor Booknation.ro de 140 zile și a scris până acum 61 articole. Se află pe poziția 12 din 46 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments