Recenzie “Omul în căutarea sensului vieții” de Viktor E. Frankl

de | sept. 11, 2021 | Biografii, Dezvoltare Personală, Psihologie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA OMUL ÎN CĂUTAREA SENSULUI VIEȚII ARE REDUCERE PE:

Cu ocazia ultimei comenzi la librăria online am pus în coșul de cumpărături Omul în căutarea sensului vieții, o altă carte menționată pe diverse site-uri de recomandări literare.

Dr. Viktor E. Frankl,  profesor de neurologie și psihiatrie, povestește în prima parte a cărții despre experiența celor trei ani petrecuți în lagărele de concentrare naziste, inclusiv  Auschwitz.

El reușește să se situeze deasupra dramei personale și să facă o analiză a mentalității prizonierului. Descrie anumite situații prin care a trecut fără a insista pe detalii, se limitează la a prezenta unele întâmplări, astfel încât să înțelegem stările care au însoțit evenimentele din acei ani.

Autorul punctează din loc în loc divese aspecte psihologice ale prizonierilor, cât și ale gardienilor. Din observațiile sale a rezultat că oamenii care făceau parte din cele două grupări nu erau toți la fel. Deși unii gardieni erau sadici, existau și gardieni care îi compătimeau pe prizonieri și nu participau activ la abuzurile asupra acestora, în timp ce șeful supraveghetorilor, el însuși prizonier era mai dur decât gardienii SS. Îi bătea pe prizonieri cu orice prilej, în timp ce comandantul lagărului nu a ridicat niciodată mâna asupra unuia  dintre noi.

Viktor E. Frankl ne atenționează de la început cu privire la stările sufletești prin care trece prizonierul  – respectiv, șoc, dezinteres și dezamăgire – apoi ni le explică prin prisma faptelor la care a fost martor.

M-a impresionat faptul că au supraviețuit nu atât oamenii cu fizicul mai puternic, ci aceia care au reușit să se motiveze, să găsească forța interioară pentru a rezista alimentației insuficiente, abuzurilor, muncii în exces, frigului, bolilor și absenței medicamentelor. Printre mijoloacele folosite pentru fortificarea mentală, amintește că acei oameni  reușeau să facă uneori haz de necaz, și de asemenea, pentru scurt timp să evadeze în artă. Vital pentru supraviețuire s-a dovedit gândul la viitor, identificarea unui scop unic, personal, pentru care să trăiască.

Preocupat de mic de valoarea pe care o are viața, Viktor E. Frankl a trăit să pună bazele unei noi doctrine terapeutice, logoterapia, careia îi dedică cea de-a doua parte a cărții.

Logoterapia consideră că sarcina sa este asistarea pacientului în căutarea sensului vieții.

Autorul explică prin ce se deosebește această școală de psihanaliză și beneficiile pe care această abordare o aduce oamenilor. De asemenea, prezintă câteva exemple ale unor persoane care nu aveau probleme de sănătate mintală, însă treceau prin situații dificile, iar logoterapia le-a ajutat să depășească respectivele situații.

Nu de o stare lipsită de tensiune are cu adevărat nevoie omul, ci de efortul și lupta pentru un sens care să merite să trăiască, un scop ales în condiții libere.

Sensul vieții, în accepțiunea autorului, poate fi aflat prin creație sau acțiune, prin experimentarea a ceva sau întâlnirea cu cineva, și prin atitudinea în fața suferinței inevitabile.

Omul în căutarea sensului vieții, așa cum scrie Harold S.Kushner în introducere, în primul rând, e o carte despre supraviețuire, recomandată atât celor interesați de psihologie cât și publicului larg.

Ți-a plăcut recenzia cărții OMUL ÎN CĂUTAREA SENSULUI VIEȚII?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Viktor E. Frankl

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA OMUL ÎN CĂUTAREA SENSULUI VIEȚII CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Omul în Căutarea Sensului Vieții
Autor: Viktor E. Frankl
An apariție : 2018
Editura: VELLANT
Nr. Pagini: 176
Limba: Română
Gen Literar: Psihologie, Pedagogie
Publicată la 11.09.2021
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 26

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Femeia în alb” de Wilkie Collins

Recenzie „Femeia în alb” de Wilkie Collins

Femeia în alb este un roman clasic, publicat în 1860, semnat de Wilkie Collins care încă atrage mulți cititori feroce, fiind considerat un înaintaș al romanelor contemporane cu detectivi. Povestea lui Collins, un mistery romantic cu accente gotice, este apreciat la...

Recenzie “Zborul albinelor” de Sofia Segovia

Recenzie “Zborul albinelor” de Sofia Segovia

Trebuie să recunosc că nu am citit nicio recenzie până a începe această lectură, dar cumva deja aveam așteptări de la roman. Titlul și coperta cărții stârnește interesul. Am fost curioasă să aflu care este rolul albinelor în această poveste, dar și ce fac portocalele...

0 0 votes
Article Rating
Elena Constantin este redactor Booknation.ro de 427 zile și a scris până acum 31 articole. Se află pe poziția 22 din 51 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Elena Constantin aici.
Pasionată de lectură și de psihologie, îmi place să încurajez dezvoltarea unei vieți armonioase. Valorile personale sunt: autocunoaștere, dragoste, prietenie, bunăstare, spiritualitate.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments