Recenzie “Războiul care mi-a salvat viața” de Kimberly Brubaker Bradley

de | sept. 23, 2022 | Beletristică, Cărți pentru Copii, Ficțiune pentru Adolescenți, Istorie, Recenzii cărți

Trebuie să recunosc că titlul cărții, dar și recomandările unor cititori, mi-au trezit curiozitatea față de acest roman. Într-adevăr, inițial citind titlul am simțit o confuzie de genul “cum ar putea războiul să salveze viața cuiva?” Cum poate un timp oribil pentru toți cei din jur să salveze vieți? Apoi mai era și coperta cu fetița, aceasta îmi crea în minte diferite imagini presupuse în legătură cu subiectul romanului.

Ei bine, acum după terminarea cărții îmi răspund și mie și vouă la această dilemă: da, războiul poate salva vieți, este vorba de acele vieți în care exista o luptă pe timp de pace. Vieți fragile care pe timp de catastrofă umană își pot găsi alinarea, dat fiind faptul că oamenii devin mai sensibili față de necesităților celor din jur. Devin mai atenți la aproapele lor.
Ada este o fetiță de zece ani cu picior strâmb congenital. Și dacă pentru majoritatea copiilor această problemă înnăscută este fixată în primele luni ale vieții, iresponsabilitatea mamei Adei a dus la crearea ireversibilului. Având o mamă care niciodată nu a dorit-o nici pe ea și nici pe fratele ei Jamie, Ada trăiește un adevărat calvar. Dacă fratele ei de șase ani are voie să hoinărească pe străzile Londrei, ei nu i se permite nici măcar să iasă până la veceul comun. Ea este ținută închisă în casă. Unica sa alinare este să privească pe geam copiii care merg la școală. Și desigur visează să ajungă să meargă și ea într-o zi la școală.
Nu ești decât o rușine, țipase ea. Un monstru, cu piciorul ăla oribil! Crezi că vreau să-mi vadă lumea păcatul?
Citind pasajele în care mama își umilește propria fiică la un nivel neimaginabil, am simțit sentimente de repulsie, milă, dar și furie la gândul că undeva în lume chiar există copii batjocoriți și maltratați de către proprii părinți. Cum războiul va fi acea portiță de salvare oferită acestor doi copii, vă las să descoperiți citind cartea.
Dincolo de problema abuzului copiilor, acest roman scoate în evidență și o altă temă foarte sensibilă societății noastre – acceptarea tuturor oamenilor indiferent de aspectul fizic. Acceptarea și încadrarea în societate a persoanelor speciale rămâne a fi o problemă majoră chiar și pentru perioada modernă. Încă avem prejudecăți, limitări și carențe în deschiderea și toleranța față de cei diferiți de noi. Încă privim circumspect de câte ori vedem pe stradă o persoană diferită de noi, încă îi blamăm pe unii, îi umilim pe alții pentru aspectul neconvențional (după standardele noastre) pe care îl au. Încă ne simțim în dreptul de a arăta cu degetul ceva ce ni se pare nouă “anormal”.
Unele pasaje ale cărții mi-au părut dure, altele emanau căldură. Însă, per ansamblu cartea trezește sentimentul de speranță și reînviere. Asistăm la transformarea personajelor centrale, îi vedem evoluând și căpătând culoare.
Am întrevăzut aici o mică asemănare cu “Minunea” lui Palacio, doar dacă se are în vedere acceptarea celor diferiți. Recomand cartea deopotrivă maturilor cât și copiilor. Cred că este o carte pentru toate vârstele.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Cartepedia

Titlu: RĂZBOIUL CARE MI-A SALVAT VIAȚA
Autor: Kimberly Brubaker Bradley
An apariție : 2016
Editura: ARTHUR
Nr. Pagini: 296
Limba: Română
Gen Literar: Young adult
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 6003

Alte recenzii de la Kimberly Brubaker Bradley:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Copacii” de Percival Everett
Recenzie ”Copacii” de Percival Everett

”Copacii” de Percival Everett este un roman șocant în care o serie de crime brutale se petrec mai întâi în orașul Parale din Mississippi și apoi în toată America. Nici nu pot descrie cât de mult mi-a plăcut cartea asta, fără să par o ciudată, având în vedere temele pe...

Recenzie ” Sărmane creaturi” de Alasdair Gray
Recenzie ” Sărmane creaturi” de Alasdair Gray

Evident, am fost influențată de apariția filmului, însă am de spus în apărarea mea faptul că nu am văzut filmul și nici măcar nu știu ideea principală. Doar știu că este ciudățel și că Emma Stone joacă magistral, în rest, haide să vedem cum este cartea, pentru că...

5 1 vote
Article Rating
Taisia Crudu a fost redactor Booknation.ro și a scris 211 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments