Recenzie „7 zile…7 povești, 7 poezii” de Olguța Mihai

de | iul. 29, 2022 | Cărți pentru Copii, Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA 7 ZILE...7 POVEȘTI 7 POEZII PE nxtart.ro

De când am devenit mămică, am făcut un ritual special alături de fetița mea. În fiecare zi, la somnul de amiază citim câte o poveste. Încerc de fiecare dată să o fac pe diverse intonații și cu reflexiuni de voci, astfel încât puiul meu să mă asculte ochi și urechi, iar într-un final să cedeze somnului. Dacă la 1 an și 10 luni misiunea e să găsești „povești somnifere”, mai târziu menirea acestora e să devină învățături demne de urmat. O astfel de carte e volumul „7 zile…7 povești, 7 poezii” de Olguța Mihai.

Când a ajuns la mine cartea trebuie să recunosc că eram oarecum reticentă. Mi se părea că această formulă de 7 zile e încă un îndrumar cu povești tipice, dar mare mi-a fost mirarea să găsesc spilcuite niște istorioare gândite, logice, empatice, încărcate cu sens, perfecte pentru copii de peste 2 ani. Adevărul e că am citit cartea cu mult interes, chit că am aproape 30 de ani.

Revenind la volum, am apreciat formula utilizată de autoarea Olguța Mihai de a scrie povești plus poezii, formula atrăgătoare prin simplitatea sa, oferind părinților un mecanism divers de utilitate. De exemplu, ce te-ar încurca să citești la somnul de la amiază o poezioară, iar la cel de seară – o poveste. În acest fel, cel mic nu doar că va memoriza istorioara mai ușor, ci trage anumite concluzii, iar interogațiile de final pe care le inserează naratoare mi se par puncte relevante pentru a ajuta copii să cugete asupra celor citite. În acest fel, ritualul lecturii se transformă dintr-un monolog parental într-o discuție pregnantă pentru cei mici.

Olguța Mihai a recompus tradiționala lectură a basmelor într-un joc de rime și de versuri, adaptând istorisirea la două formate accesibile diferitor categorii de cititori. Cred că orice copilaș va găsi ceva util în această carte, de la lecție despre combatere a bullyingului și până la nevoia de prietenie, extrem relevante pentru dezvoltarea unei personalități sănătoase a copilului. Sunt ferm convinsă că lecturând astfel de istorisiri simple și accesibile, micii exploratori vor deveni, în timp, adulți responsabili și implicați, or misiunea literaturii pentru copii este anume asta: de a educa o tânără generație progresivă, sănătoasă din punct de vedere emoțional.

Alegerea personajelor este încă un punct forte al acestei cărți, pentru că animăluțele sunt aidoma unor ilustrații din fabulele tradiționale, ceea ce le permite copiilor să înțeleagă mai ușor sensul celor citite și să le suprapună în viața de zi cu zi. Fiecare situație descrisă pare plauzibilă și cred că i-ar ajuta pe cei mici în a se asimila societății și în a da dovadă de bun simț în orice moment al existenței lor. Nu-mi rămâne decât să o felicit pe autoare pentru calitatea cărții sale și să-i urez pe viitor multă inspirație.

Pe lângă nxtart.ro, cartea este disponibilă și pe Emag, respectiv Olx. Lectură plăcută!

ACUM GĂSEȘTI CARTEA 7 ZILE...7 POVEȘTI 7 POEZII PE nxtart.ro

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: 7 Zile...7 Povești 7 Poezii
Autor: Olguța Mihai
An apariție : 2022
Editura: SANMESO
Nr. Pagini: 48
Limba: Română
Gen Literar: Carti pentru copii
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 11897

Alte recenzii de la Olguța Mihai:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Celestine North, perfectă printre Defecți... Celestine North este acum fugară, dar toată lumea o privește ca pe o eroină. Celestine este cea mai Defectă și cea mai însemnată persoană din toată țara, dar e un exemplu. Nimeni nu a făcut ce a reușit ea să facă față de...

Recenzie ”Defecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Defecți” de Cecelia Ahern

Defecți într-o lume Defectă Celestine North este o tânără care trăiește într-o țară defectă și crudă. În lumea lor, greșelile, păcatele, minciunile și închipuitele trădări aduse statului sunt pedepsite crunt. Ghilda este cea care dă sentințele, iar din Ghildă face...

Recenzie „Pericol la petrecere!”

Recenzie „Pericol la petrecere!”

La insistențele fiicei, care a văzut-o într-o librărie, am cumpărat și altă carte din seria Pericol. Ei i-a plăcut foarte mult, mie mi s-a părut mai slabă decât prima parte. Îmi place culoarea locală (stilul oltenesc de a vorbi al unor personaje, referirile la Therme,...

0 0 votes
Article Rating
Corina Moisei este redactor Booknation.ro de 2220 zile și a scris până acum 106 articole. Se află pe poziția 9 din 54 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Corina Moisei aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments