absolut-tot

Absolut tot a fost ca steluța din vârful bradului de Crăciun, pe care nu vrei să o mai dai jos parcă niciodată. Încă îmi caut, cu disperare, cuvintele. Printre o duzină de pasaje subliniate, notate, știute pe de rost, încerc să leg două vorbe despre cartea asta, care m-a zdruncinat destul (FOARTE!!!) de mult.

Ok, încep prin a preciza că m-am identificat mult, mult prea mult cu protagonista, care are cam 283736293 de alergii. Și eu am tot atâtea. Bine, poate cu una sau două mai puțin. E alergică, practic, la viață. Maddie, tânăra care trăiește într-o bulă de protecție, nu are voie să iasă din casă și nici nu simte nevoia. Asta până când, la casa de lângă ea se mută o familie în care violența domestică e la putere. Olly, băiatul familiei, încearcă să se împrietenească cu Maddie, dar eșuează, mama ei nefiind de acord cu vizitele dintre cei doi. Tinerii găsesc însă diverse modalități prin care conversează, devin cei mai buni prieteni, iar în sufletele lor încolțește, inevitabil, iubirea.

prom·ise (ˈpräməs) n. pl. – es. 1. The lie you want to keep. [2015, Whittier]

Se văd pe ascuns cât de mult pot, și își scriu mesaje aproape constant. Mi-a plăcut cel mai mult că cei doi devin întâi prieteni, se cunosc, se ceartă, ajung să-și cunoască atât părțile bune cât și cele mai puțin bune, iar mai apoi se îndrăgostesc. Asta am adorat la romanul lui Yoon; că, deși e o carte young-adult, povestea nu e deloc basic, nu e deloc stilul lui Green, în care s-au văzut, s-au plăcut și s-au luat. În Absolut tot totul se petrece evolutiv, arborescent, pas cu pas.

Maybe growing up means disappointing the people we love.

Absolut tot e un roman la care mi-a plăcut absolut tot. Dacă ar fi să numesc un lucru pe care l-aș fi schimbat, oarecum, ar fi faptul că finalul mi s-a părut ușor tras de păr. Mi-ar fi plăcut să nu se sară atât de repede peste câteva detalii, dar nu pot spune că m-a deranjat enorm.

Am tot amânat să citesc cartea asta, din mult prea multe motive. Toată lumea din State o ridica parcă prea mult în slăvi, dar acum chiar înțeleg de ce. Mă bucur infinit că cei de la Editura Art au păstrat coperta inițială, pentru că e de-a dreptul sublimă.

Apar, la un moment dat, în viața ta, niște cărți pe care le iei cu tine peste tot, ca pe un portofel lipit în permanență de tine. Absolut tot este, pentru mine, una din aceste cărți. Am respirat fiecare cuvânt, am existat acolo, în mijlocul acțiunii, am simțit tensiune și poezie și vis. Absolut tot e un roman care te face să te simți acasă, o carte lejeră și frumoasă, pe care-aș reciti-o constant dacă aș fi blocată într-o buclă a timpului.

Ninsori frumoase! 🙂

Titlu: ABSOLUT TOT
Autor: Nicola Yoon
An apariție : 2016
Editura: ART
Nr. Pagini: 336
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 3534

Alte recenzii de la Nicola Yoon:

Îți plac concursurile cu cărți? 😁Află primul când lansăm un concurs nou! Primești un email de la noi doar atunci când lansăm un concurs cu și despre cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Sfinți și arginți” de Gabriela Banu
Recenzie “Sfinți și arginți” de Gabriela Banu

  Doamna Gabriela Banu a fost profesoară de limba spaniolă și este totodată ziaristă, colaboaratoare la numeroase periodice și reviste literare, autoare a mai multor volume de povestiri, nuvele și romane. Cartea pe care v-o supun atenției, “Sfinți și arginți”...

Recenzie “Apicultorul din Alep” de Christy Lefteri
Recenzie “Apicultorul din Alep” de Christy Lefteri

Nuri și Afra Ibrahim stau într-o pensiune de emigranți din Marea Britanie și așteaptă ca noua societate să îi primească pentru a încerca, în sfârșit, să ducă o viață normală. Afra și-a pierdut vederea în urma unei bombe, care le-a ucis și fiul de 7 ani. Pe Sami....

Recenzie “Femeile din umbră” de Kristin Hannah
Recenzie “Femeile din umbră” de Kristin Hannah

Ce se poate spune despre o carte care te lasă fără cuvinte? Totul!? Suntem în 1966. Este o lume a bărbaților. Femeile nu fac școli superioare, nu au funcții importante și în niciun caz nu merg în război. Deși este educată pentru un singur scop, acela de a fii soția...

0 0 votes
Article Rating
Arianna Suduc a fost redactor Booknation.ro și a scris 176 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Arianna Suduc aici. Arianna Suduc are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
îmi place să dau cuvintele mele lumii dimineața. iubitoare de cafea cărți ceai pisici toamnă și frumos.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Descoperă cartea ”Inimi de vrăbiuțe”

X