Recenzie “Adam şi Eva” de Liviu Rebreanu

by | Mar 17, 2018 | Dragoste, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ADAM ŞI EVA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Adam și Eva este o carte formată din șapte nuvele toate cu același început și același sfârșit- motivul morții. Șapte povești de iubire diferite din alte perioade istorice, toate despre viață și moarte.

Opera este una clasică, deloc greu de citit, dar care te îmbogățește spiritual și cultural.

,Apoi mișcarea se stinse deodată și conștiința se întunecă parcă s-ar fi topit în strânsoarea unei vieți noi…”
Liviu Rebreanu insistă pe dragostea la prima vedere, cea dintre un intelectual și o femeie simplă, adesea slujnică, adesea mai tânără sau mai bătrână. În fiecare capitol, structurat strategic în alte șapte părți, se aduce în vedere conflictul dintre știință și credință.

,,Superstițiile sunt bune numai pentru cei simpli și fără învățătură.”

Cartea te poartă în jurul lumii, prin diversitatea culturilor mitice şi actuale, de la Egipt și Mesopotamia în Italia și Franța. Te poartă de la mitul lui Isis și Osiris la starea călugărilor medievali sau a unui revoluționar provincial. Se pune accentul pe călătoria sufletului, pe viața multiplă și pe iubiri imposibile.

,,Privirea lui cerceta chinuită orizontul, deși era mult de când templele, palatele, grădinile pieriseră ca închipuirile unui vis frumos care se spulberă când deschizi ochii.”

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Liviu Rebreanu

Fiecare capitol are o parte care reprezintă nașterea sau renașterea iar, în final, una care reprezintă moartea redată prin sentimente corespunzătoare. Prin peisaje diferite și personaje cât mai diferite, Liviu Rebreanu exprimă aceeași idee a trecerii vieții, acel clasic Memento mori.

Adam și Eva îmbină realul cu fantasticul, cu incredibilul, cu necunoscutul. Este combinația perfectă dintre dragoste și moarte, e despre iubirea nemărginită de timp sau de spațiu, despre compatibilitatea perfectă în fiecare viață.

,,Între sclavă și stăpână nu e deosebire. E aceeași femeie.”

Pot fi Navamalika, Isit, Hamma, Servilia, Maria, Yvonne și Ileana aceeași persoană? Sau e vorba despre o simplă coincidenţă? Vă las pe voi să descoperiți…

🔥 CARTEA ADAM ŞI EVA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Adam şi Eva
Autor: Liviu Rebreanu
An apariție : 2011
Editura: AGORA
Nr. Pagini: 207
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 17.03.2018
Nota recenzorului: n/a

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Cine nu are bătrân să își cumpere, spune un vechi proverb. Sau cine nu are bunici, poate savura atmosfera blândă și plină de căldură din preajma lor citind cartea Copilărie fermecată de Ioana Trif. Pe tot parcursul lecturării predomină o stare de liniște sufletească,...

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

În ultimele zile cerul a avut o seninătate în albastrul lui care mă îndemna la visare. Nu știu dacă ați reușit și voi să îl observați, dar pe mine m-a cucerit întru totul. Mi-am luat cartea pe care mi-am programat să o citesc săptămâna aceasta, un scaun confortabil pe...

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

M-am obișnuit atunci când citesc să îmi iau ceva bun lângă mine. Fie îmi fac prăjituri cu diferite arome, fie îmi iau câteva semințe gustoase pe care le asezonez mereu cu un ceai, cafea sau ciocolată caldă. În ultima vreme, am început să citesc tot mai mult și mi-am...

Irina Fodor este redactor Booknation.ro de 1197 zile și a scris până acum 74 articole. Se află pe poziția 17 din 143 de redatori, fiind astfel un Redactor Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici.

0 Comments