Recenzie Avangardă și experiment. De la estetica negativă la cultura postmodernă de Daniel Clinci

de | mart. 19, 2015 | Educație, Filosofie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA AVANGARDĂ ȘI EXPERIMENT. DE LA ESTETICA NEGATIVĂ LA CULTURA POSTMODERNĂ ARE REDUCERE PE:

Avangarda si experiment

Am primit cu mare interes propunerea de a citi o carte despre avangardă venită din partea partenerilor noștri de la Tracus Arte. Avangardă și experiment. De la estetica negativă la cultura postmodernă este o carte apărută anul trecut care se bucură de foarte multă apreciere din partea specialiștilor.

Daniel Clinci vine cu o teorie antinormativă (cum altfel, având în vedere caracteristicile avangardismului). Cartea are ca scop, după cum remarcă Vasile Mihalache, „rezistența la ideologie, și aceasta în două moduri principale: prin încercările metodologice constante de a nu deveni ea însăși o metodologie și prin narativizarea practicilor (artistice și culturale în cazul de față) sub forma unei critici interogative a ideologiei.  În definitiv, un proiect comun cu o parte a avangardelor analizate aici, conștient de faptul că omul nu este doar creator de practici și discursuri , ci și subiect privilegiat al acestora, ba chiar uneori, mai ales atunci când răspunsurile tind să apară înaintea întrebărilor și chiar să le producă”.

Avangardele occidentale sunt privite ca un punct de intersecție între modernism și post modernism. Cartea Avangardă și experiment este, de fapt, povestea celor trei mișcări de avangardă:  futurismul, Dada și suprarealismul. Este povestea unui întreg secol marcat de nume precum Tristan Tzara si Andy Warhol sau Hans Haacke. Astfel, putem privi cartea lui Daniel Clinci drept o carte de istorie socio-culturală. Prin proiectele lor de modificare a artelor și a culturii în genere, avangardele  prefigurează cultura postmodernă cu care se află într-un permanent dialog!

Dacă îți place recenzia cărții AVANGARDĂ ȘI EXPERIMENT. DE LA ESTETICA NEGATIVĂ LA CULTURA POSTMODERNĂ, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Daniel Clinci

Avangardă și experiment totodată încearcă să explice condiția culturală pe care, în moduri diferite, o locuim.

Marea șansă a acestei culturi rezidă în faptul că ne permite să gândim fără prejudecăți, o gândire la sfârșitul gândirii și a sfârșitului gândirii, o gândire a precarității. A gândi și a produce artă sau literatură […] nu poate fi decât o experiență estetică și socială menită să sondeze limitele gândirii, artei, sau literaturii, să practice dezvăluirea, aletheia, și să producă șantiere niciodată închise. (Daniel Clinci, Avangardă și experiment).

Poate acest text pare sărac pentru o recenzie a unei cărți de asemenea anvergură. Sigur, e loc de și mai bine. Eu mi-am propus să fac doar o prezentare a acesteia și să îi invit pe doritori să o descopere ei! În plus, alături de partenerii de la editura Tracus Arte vă oferim posibilitatea de a câștiga această carte răspunzând până mâine la ora 12:00 la o întrebare simplă:

Ce scriitor de origine română a fost unul din fondatorii mișcării Dada?

Câștigătorul va fi ales prin tragere la sorți! Pentru a ne asigura că nimeni nu trișează, comentariile vor fi aprobate mâine, înaintea tragerii la sorți! Multă baftă!

Update:

Câștigătoarea cărții este nr. 11 – Andreea Dobre (vezi foto cu extragerea aici)! Felicitări!

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA AVANGARDĂ ȘI EXPERIMENT. DE LA ESTETICA NEGATIVĂ LA CULTURA POSTMODERNĂ CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Avangardă și Experiment. De La Estetica Negativă La Cultura Postmodernă
Autor: Daniel Clinci
An apariție : 2014
Editura: TRACUS ARTE
Nr. Pagini: 278
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 5800

Alte recenzii de la Daniel Clinci:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Solenoid” de Mircea Cărtărescu

Recenzie “Solenoid” de Mircea Cărtărescu

Cu siguranță Mircea Cărtărescu a ridicat literatura românească la un alt nivel. Pot să afirm că mă simt mândră să-i fiu contemporană. Și deși sunt abia la a doua carte a autorului, am planuri să continui să-l descopăr. Solenoid scoate la iveală istoria unui profesor...

Recenzie ”Bărbați fără femei” de Haruki Murakami

Recenzie ”Bărbați fără femei” de Haruki Murakami

Haruki Murakami este autorul care m-a cucerit de la prima carte pe care am citit-o acum câțiva ani. „La sud de graniță, la vest de soare” va rămâne, fără doar și poate, o carte foarte dragă sufletului meu, la care mă voi gândi mereu cu afecțiune, pentru că a fost...

Recenzie „Sezonul Uraganelor”, de Fernanda Melchor

Recenzie „Sezonul Uraganelor”, de Fernanda Melchor

Fernanda Melchor a reușit să stârnească vâlvă mare în sat, mai ales în satul cititorilor consacrati. Cele doua tabere în care s-au împărțit alesii notorii, sunt nimeni alții decât Pro sau Contra acestei cărți. Și poate nu atât contra, cât nu au reușit sa îi ducă...

0 0 votes
Article Rating
Diana Elena Neaţă este redactor Booknation.ro de 2973 zile și a scris până acum 231 articole. Se află pe poziția 1 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Elena Neaţă aici.
Subscribe
Notify of
guest

30 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Tristan Tzara

Tristan Tzara 🙂 interesantă pare cartea şi mai ales abordarea

Annia

Tristan Tzara

constantin mimi

Tristan Tzara

Tristan Tzara

viorica

Tristan Tzara : „Luati un jurnal, luati o pereche de foarfeci, alegeti un articol, taiati pe urma fiecare cuvant, puneti totul intr-un sac, miscati….””

Amalia Catana

Tristan Tzara

Scriitorul roman Tristian tzara a fost unul dintre fondatorii miscari Dada

Cristina Popescu

Tristian Tzara

Gheorghe Camelia

Tristan Tzara (pseudonimul lui Samuel Rosenstock)

Andreea Dobre

Samuel Rosenstock(Tristan Tzara)

Anna King

Tristan Tzara

Gheorghe Ana-Roxana

poetul de origine romana Tristian Tzara

Nicoleta

Sașa Pană, pseudonimul literar al lui Alexandru Binder

Samuel Rosenstock sau Tristan Tzara, fiind un cofondator al mișcării dadaiste, conducând, bineînțeles, la o mare revoluție în arta plastică și cea a literaturii. 🙂