🔥 CARTEA AVANGARDĂ ȘI EXPERIMENT. DE LA ESTETICA NEGATIVĂ LA CULTURA POSTMODERNĂ ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Avangarda si experiment

Am primit cu mare interes propunerea de a citi o carte despre avangardă venită din partea partenerilor noștri de la Tracus Arte. Avangardă și experiment. De la estetica negativă la cultura postmodernă este o carte apărută anul trecut care se bucură de foarte multă apreciere din partea specialiștilor.

Daniel Clinci vine cu o teorie antinormativă (cum altfel, având în vedere caracteristicile avangardismului). Cartea are ca scop, după cum remarcă Vasile Mihalache, “rezistența la ideologie, și aceasta în două moduri principale: prin încercările metodologice constante de a nu deveni ea însăși o metodologie și prin narativizarea practicilor (artistice și culturale în cazul de față) sub forma unei critici interogative a ideologiei.  În definitiv, un proiect comun cu o parte a avangardelor analizate aici, conștient de faptul că omul nu este doar creator de practici și discursuri , ci și subiect privilegiat al acestora, ba chiar uneori, mai ales atunci când răspunsurile tind să apară înaintea întrebărilor și chiar să le producă”.

Avangardele occidentale sunt privite ca un punct de intersecție între modernism și post modernism. Cartea Avangardă și experiment este, de fapt, povestea celor trei mișcări de avangardă:  futurismul, Dada și suprarealismul. Este povestea unui întreg secol marcat de nume precum Tristan Tzara si Andy Warhol sau Hans Haacke. Astfel, putem privi cartea lui Daniel Clinci drept o carte de istorie socio-culturală. Prin proiectele lor de modificare a artelor și a culturii în genere, avangardele  prefigurează cultura postmodernă cu care se află într-un permanent dialog!

Avangardă și experiment totodată încearcă să explice condiția culturală pe care, în moduri diferite, o locuim.

Marea șansă a acestei culturi rezidă în faptul că ne permite să gândim fără prejudecăți, o gândire la sfârșitul gândirii și a sfârșitului gândirii, o gândire a precarității. A gândi și a produce artă sau literatură […] nu poate fi decât o experiență estetică și socială menită să sondeze limitele gândirii, artei, sau literaturii, să practice dezvăluirea, aletheia, și să producă șantiere niciodată închise. (Daniel Clinci, Avangardă și experiment).

Poate acest text pare sărac pentru o recenzie a unei cărți de asemenea anvergură. Sigur, e loc de și mai bine. Eu mi-am propus să fac doar o prezentare a acesteia și să îi invit pe doritori să o descopere ei! În plus, alături de partenerii de la editura Tracus Arte vă oferim posibilitatea de a câștiga această carte răspunzând până mâine la ora 12:00 la o întrebare simplă:

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Daniel Clinci.

Ce scriitor de origine română a fost unul din fondatorii mișcării Dada?

Câștigătorul va fi ales prin tragere la sorți! Pentru a ne asigura că nimeni nu trișează, comentariile vor fi aprobate mâine, înaintea tragerii la sorți! Multă baftă!

Update:

Câștigătoarea cărții este nr. 11 – Andreea Dobre (vezi foto cu extragerea aici)! Felicitări!

🔥 CARTEA AVANGARDĂ ȘI EXPERIMENT. DE LA ESTETICA NEGATIVĂ LA CULTURA POSTMODERNĂ ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Titlu: Avangardă și Experiment. De La Estetica Negativă La Cultura Postmodernă
Autor: Daniel Clinci
An apariție : 2014
Editura: Tracus Arte
Nr. Pagini: 278
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 19.03.2015
Nota recenzorului: n/a
Avatar
Autor: Diana Elena Neaţă
Diana Elena e Redactor Foarte Activ
Redactor de 1930 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Diana Elena Neaţă