Recenzie Avangardă și experiment. De la estetica negativă la cultura postmodernă de Daniel Clinci

by | Mar 19, 2015 | Educație, Filosofie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA AVANGARDĂ ȘI EXPERIMENT. DE LA ESTETICA NEGATIVĂ LA CULTURA POSTMODERNĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Avangarda si experiment

Am primit cu mare interes propunerea de a citi o carte despre avangardă venită din partea partenerilor noștri de la Tracus Arte. Avangardă și experiment. De la estetica negativă la cultura postmodernă este o carte apărută anul trecut care se bucură de foarte multă apreciere din partea specialiștilor.

Daniel Clinci vine cu o teorie antinormativă (cum altfel, având în vedere caracteristicile avangardismului). Cartea are ca scop, după cum remarcă Vasile Mihalache, “rezistența la ideologie, și aceasta în două moduri principale: prin încercările metodologice constante de a nu deveni ea însăși o metodologie și prin narativizarea practicilor (artistice și culturale în cazul de față) sub forma unei critici interogative a ideologiei.  În definitiv, un proiect comun cu o parte a avangardelor analizate aici, conștient de faptul că omul nu este doar creator de practici și discursuri , ci și subiect privilegiat al acestora, ba chiar uneori, mai ales atunci când răspunsurile tind să apară înaintea întrebărilor și chiar să le producă”.

Avangardele occidentale sunt privite ca un punct de intersecție între modernism și post modernism. Cartea Avangardă și experiment este, de fapt, povestea celor trei mișcări de avangardă:  futurismul, Dada și suprarealismul. Este povestea unui întreg secol marcat de nume precum Tristan Tzara si Andy Warhol sau Hans Haacke. Astfel, putem privi cartea lui Daniel Clinci drept o carte de istorie socio-culturală. Prin proiectele lor de modificare a artelor și a culturii în genere, avangardele  prefigurează cultura postmodernă cu care se află într-un permanent dialog!

Avangardă și experiment totodată încearcă să explice condiția culturală pe care, în moduri diferite, o locuim.

Marea șansă a acestei culturi rezidă în faptul că ne permite să gândim fără prejudecăți, o gândire la sfârșitul gândirii și a sfârșitului gândirii, o gândire a precarității. A gândi și a produce artă sau literatură […] nu poate fi decât o experiență estetică și socială menită să sondeze limitele gândirii, artei, sau literaturii, să practice dezvăluirea, aletheia, și să producă șantiere niciodată închise. (Daniel Clinci, Avangardă și experiment).

Poate acest text pare sărac pentru o recenzie a unei cărți de asemenea anvergură. Sigur, e loc de și mai bine. Eu mi-am propus să fac doar o prezentare a acesteia și să îi invit pe doritori să o descopere ei! În plus, alături de partenerii de la editura Tracus Arte vă oferim posibilitatea de a câștiga această carte răspunzând până mâine la ora 12:00 la o întrebare simplă:

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Daniel Clinci

Ce scriitor de origine română a fost unul din fondatorii mișcării Dada?

Câștigătorul va fi ales prin tragere la sorți! Pentru a ne asigura că nimeni nu trișează, comentariile vor fi aprobate mâine, înaintea tragerii la sorți! Multă baftă!

Update:

Câștigătoarea cărții este nr. 11 – Andreea Dobre (vezi foto cu extragerea aici)! Felicitări!

🔥 CARTEA AVANGARDĂ ȘI EXPERIMENT. DE LA ESTETICA NEGATIVĂ LA CULTURA POSTMODERNĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Avangardă și Experiment. De La Estetica Negativă La Cultura Postmodernă
Autor: Daniel Clinci
An apariție : 2014
Editura: TRACUS ARTE
Nr. Pagini: 278
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 19.03.2015
Nota recenzorului: n/a

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Blue Lily, Lily Blue” de Maggie Stiefvater

Recenzie “Blue Lily, Lily Blue” de Maggie Stiefvater

Prietenia mea cu Maggie Stiefvater este veche și am apreciat-o întotdeauna. M-a fermecat cu seria "Lupii din Mercy Falls" pentru că am avut o perioadă destul de lungă în care devoram tot ce mi se părea că are legătură cu "Twilight". 🙂 Are un stil foarte lin, care te...

Recenzie “În ritmul inimii” de Mark Burnell

Recenzie “În ritmul inimii” de Mark Burnell

De multe ori aleg cărțile la pură întâmplare. Nu sunt adepta "aleg cartea după copertă" pentru că mi se pare o legătură greșită făcută între conținut și design, însă uneori mai cedez și spun că merge și așa. La fel am făcut și cu această carte și m-a convins faptul că...

Recenzie ”Roșu adânc pe Valea Jiului” de Carol Gigi Nicolau

Recenzie ”Roșu adânc pe Valea Jiului” de Carol Gigi Nicolau

Ce mai faceți? Sper că sunteți bine și viețile voastre au mai revenit la normal după perioada tumultoasă prin care am trecut la nivel global. Am auzit în ultimele luni diferite opinii legate de condițiile la care a trebuit să facem față.  Dacă faceți parte din...

Diana Elena Neaţă este redactor Booknation.ro de 2128 zile și a scris până acum 235 articole. Se află pe poziția 6 din 146 de redatori, fiind astfel un Redactor Foarte Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Elena Neaţă aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
30 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Rodica Granpier
Rodica Granpier

Tristan Tzara

mpopa77

Tristan Tzara 🙂 interesantă pare cartea şi mai ales abordarea

Annia
Annia

Tristan Tzara

constantin mimi
constantin mimi

Tristan Tzara

Catalina Dumbrava

Tristan Tzara

viorica
viorica

Tristan Tzara : “Luati un jurnal, luati o pereche de foarfeci, alegeti un articol, taiati pe urma fiecare cuvant, puneti totul intr-un sac, miscati….””

Amalia Catana
Amalia Catana

Tristan Tzara

anton aurelia

Scriitorul roman Tristian tzara a fost unul dintre fondatorii miscari Dada

Cristina Popescu
Cristina Popescu

Tristian Tzara

Gheorghe Camelia
Gheorghe Camelia

Tristan Tzara (pseudonimul lui Samuel Rosenstock)

Andreea Dobre
Andreea Dobre

Samuel Rosenstock(Tristan Tzara)

Anna King
Anna King

Tristan Tzara

Gheorghe Ana-Roxana
Gheorghe Ana-Roxana

poetul de origine romana Tristian Tzara

Nicoleta
Nicoleta

Sașa Pană, pseudonimul literar al lui Alexandru Binder

Sarcasticu

Samuel Rosenstock sau Tristan Tzara, fiind un cofondator al mișcării dadaiste, conducând, bineînțeles, la o mare revoluție în arta plastică și cea a literaturii. 🙂