Recenzie “Copii străluciți, elevi fascinanți” de Augusto Cury

de | mai 30, 2024 | Dezvoltare Personală, Educație, Recenzii cărți

Dr. Augusto Cury este medic psihiatru, psihoterapeut, om de știință și scriitor, originar din Brazilia. El a studiat dinamica emoțiilor, memoria, procesul de construire a gândurilor, a elaborat Teoria inteligenței multifocale și a scris numeroase cărți.

În cartea Copii străluciți, elevi fascinanți, autorul ne prezintă un profesor care a mers să predea într-o școală de coșmar, în care existau mari probleme între elevi și profesori. Folosind metode noi, originale și surprinzătoare, profesorul Romanoov reușește să deschidă inima și mintea copiilor și ajunge un model pentru ceilalți profesori din școală. Încetul cu încetul, el reușește să tranforme școala de coșmar într-un loc al speranței.

Între metodele utilizate în clasă de profesorul Romanov am reținut  modul de aranjare a elevilor, astfel încât să nu mai stea unii în spatele celorlalți ci în semicerc, folosirea muzicii ambientale, povestirea unor scurte întâmplări și încurajarea elevilor de a pune întrebări.

O problemă semnalată de Dr. Augusto Cury în paginile acestei cărți privește faptul că copiii nu conosc poveștile de viață ale părinților, aventurile și dificultățile pe care aceștia le-au întâmpinat.

…elevii au înțeles că copiii cei buni cunosc comportamentul vizibil al părinților lor, iar copiii străluciți cunosc luptele lor interioare, dificultățile și aventurile lor. Au privit atunci spre ei înșiși și și-au dat seama că nu-și cunoşteau părinţii.

Cartea este presărată cu povești impresionanate de viață, unele atribuite profesorului sau cunoscuților acestuia, alteori făcând referire la situații de viață ale unor oameni celebri.

Pornind de la situația lui Beethoven care nu a abadonat muzica nici după ce a surzit, ci a continuat să compună spre marea surpriză a celor din jur, autorul încurajează acțiunea pentru a ieși din starea de victimă atunci când ne confruntăm cu anumite vicisitudini ale vieții.

Cartea se apleacă asupra unor problematici variate – dificultăți financiare, cicatrici fizice sau emoționale, etc. Printre altele, am regăsit și tema relațiilor la distranță, facilitate de internet. Dr. Augusto Cury prezintă pe scurt implicațiile emoționale ale unor astfel de relații, faptul că unele persoane pot fi extrem de sincere în timp ce interlocutorii lor pot doar să simuleze anumite sentimente, își pot atribui diferite personalități pentru a-i manipula pe ceilalți. Unul dintre riscurile majore, îl reprezintă faptul că, atunci când oamenii descoperă că fanteziile pe care mintea le-a creat în legătură cu interlocutorul virtual nu sunt reale, ajung să cadă în depresii puternice.

Cartea “Copii străluciți, elevi fascinanți” de Augusto Cury poate fi citită ușor și o recomand părinților, dacălilor dar și adolecenților, pentru că fiecare poate învăța câte ceva din întâmplările prezentate în aceasta.

Visele nu determină locul unde veți ajunge, dar generează forța necesară pentru a vă scoate din locul unde vă aflați. Visați la stele, ca să puteți păși pe Lună. Visați la Lună, ca să puteți păși cel puțin pe munții cei înalți. Visați la munții cei înalți, ca să puteți avea demnitate, atunci când traversaţi văile eșecurilor și ale frustrărilor.

Titlu: Copii Străluciți, Elevi Fascinanți
Autor: Augusto Cury
An apariție : 2011
Editura: FOR YOU
Nr. Pagini: 160
Limba: Română
Gen Literar: Psihologie, Pedagogie
Nota recenzorului: / 10
Vizualizari recenzie: 39591

Alte recenzii de la Augusto Cury:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Toată furia mea” de Sabaa Tahir
Recenzie ”Toată furia mea” de Sabaa Tahir

,,Toată furia mea”, pe scurt, tot ce a însemnat această carte și ce m-a făcut să simt „Toată furia mea” este o poveste intensă despre viața a doi tineri pakistanezi, Salahudin și Noor. Totul începe când Noor, la doar șase ani, fără să știe o boabă de engleză, este...

Recenzie ”Istoria celor cuminți” de Titus Radu
Recenzie ”Istoria celor cuminți” de Titus Radu

Istoria celor cuminți de Titus Radu m-a făcut curioasă încă de la început. Titlul romanului nu mi-a spus foarte multe, iar asta nu este un motiv de îngrijorare pentru mine, dimpotrivă. Îmi plac mult de tot cărțile care-și păstrează doza de mister prin orice mijloace:...

Recenzie „La rascruce de vânturi” de Emily Brontë
Recenzie „La rascruce de vânturi” de Emily Brontë

Când simt nevoia de a evada din anostul prezentului și a mă imersa într-o narativă învăluită în eleganța vremurilor trecute, mereu apelez la romanele clasice. Iar unii autorii clasici, cum e și Emily Brontë, o scriitoare reprezentativă a literaturii victoriene, au...

0 0 votes
Article Rating
Elena Constantin este redactor Booknation.ro de 3 ani, 8 luni, 22 zile și a scris până acum 73 articole. Se află pe poziția 8 din 16 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Elena Constantin aici.
Pasionată de lectură și de psihologie, îmi place să încurajez dezvoltarea unei vieți armonioase. Valorile personale sunt: autocunoaștere, dragoste, prietenie, bunăstare, spiritualitate.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments