Recenzie “Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul” de Robin S. Sharma

de | ian. 16, 2022 | Dezvoltare Personală, Recenzii cărți

“Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul” de Robin S. Sharma este o carte de referință în domeniul dezvoltării personale. Am auzit vorbindu-se de ea într-o emisiune televizată și am fost curioasă să aflu dacă este la nivelul renumelui.

Între paginile acestui volum am descoperit călătoria inițiatică a avocatului Julian Mantle, călătorie care a avut loc după ce a suferit un atac de cord, la vârsta de 53 de ani. Problema de sănătate s-a datorat muncii în exces, dar și a celorlalte excese din viața lui. În foamea după celebritate, el a neglijat programul de somn și momentele de relaxare, a mâncat fără să țină cont de vreo dietă ajungând să arate îmbătrânit înainte de vreme.

Afecțiunea  l-a determinat să își schimbe complet viața, să renunțe la vilele, mașinile și celelalte bunuri pe care le acumulase și să pornească într-o călătorie spirituală prin India. Yogi Krishnan, pe care l-a întâlnit la poalele Munților Himalaya, l-a îndrumat către Oaza Iluminării, în ținutul pierdut al Sivanei. Deși era un loc greu de găsit, avocatul Julian Mantle a reușit să îl identifice și a fost acceptat de înțelepții din Sivana. Urmând regulile acestora, viața lui s-a îmbunătățit, chiar și corpul a arătat întinerit.

Cartea este scrisă la persoana întâi, autorul ne prezintă ce a aflat la întâlnirea cu Julian Mantle. Fostul său coleg a decis să împartă din înțelepciunea acumulată în munți, și a revenit în oraș să îi povestească procesul de transformare prin care a trecut. Ca să se facă mai lesne înțeles, el a folosit o parabolă. Elementele acesteia (grădina magnifică, farul călăuzitor, luptătorul de sumo, cablul roz, cronometrul de aur, trandafirii parfumați și cărarea de diamante) sunt simboluri ale celor șapte virtuți atemporale ale vieții iluminate, pe care le-a detaliat și le-a explicat în capitolele următare. Deși sunt multe lecții de viață inserate în text, nu ne simțim ca la un curs la care trebuie să ne luăm notițe, dialogul celor două personaje face ca lectura să fie ușor de înțeles. Pentru a ne transmite diverse tehnici pentru îmbunătățirea vieții și atingerea fericirii durabile, avocatul  Julian Mantle folosește multe exemplificări.

Un gând de îngrijorare e ca un embrion. Începe prin a fi cât un sâmbure, apoi creşte constant. Curând, va avea o viaţă proprie.

La finalul acestei cărți am tras concluzia că trebuie să ne bucurăm de fiecare zi ca și cum ar fi ultima, să nu ne sacrificăm fericirea în numele carierei, să fim recunoscători pentru ceea ce avem. Robin S. Sharma a ales să ne transmită un set de învățături spirituale prin intermediul unei fabule, pentru a fi accesibile publicului larg.

Titlu: CĂLUGĂRUL CARE ȘI-A VÂNDUT FERRARI-UL
Autor: Robin S. Sharma
An apariție : 2010
Editura: VIDIA
Nr. Pagini: 221
Limba: Română
Gen Literar: Spiritualitate, ezoterism
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 1178

Alte recenzii de la Robin S. Sharma:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Anna O” de Matthew Blake
Recenzie „Anna O” de Matthew Blake

O lectură frumos promovată de Editura Trei a ajuns și pe rafturile cititorilor din România. Iubesc orice thriller inteligent scris și aparent, "Anna O" este fix cartea care îmi trebuie pentru a avea parte de adrenalină și suspans. Îmi place foarte mult atunci când...

Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry
Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry

A fost odată un băiat pe care l-am iubit...așa a început totul Logan Francis Silverstone s-a dezvoltat într-un mediu înconjurat de haos, unde urletele, țipetele și drogurile erau monedele de schimb obișnuite, iar căldura și lumina lipseau cu desăvârșire. În acest...

Recenzie “Furia” de Alex Michaelides
Recenzie “Furia” de Alex Michaelides

Actul I Are loc o crimă pe o insulă privată a Greciei. Toți cei șapte prezenți acolo sunt invitații personali ai victimei, cunoștințe și prieteni vechi. Și scriitorul este unul dintre ei, așa că el ne zice povestea. Și nu o zice oricum ci ca și un prieten apropiat...

0 0 votes
Article Rating
Elena Constantin este redactor Booknation.ro de 2 ani, 11 luni, 10 zile și a scris până acum 65 articole. Se află pe poziția 8 din 13 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Elena Constantin aici.
Pasionată de lectură și de psihologie, îmi place să încurajez dezvoltarea unei vieți armonioase. Valorile personale sunt: autocunoaștere, dragoste, prietenie, bunăstare, spiritualitate.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments