Recenzie “Cântecul Mării” de Oleg Serebrian

de | iul. 2, 2022 | Beletristică, Istorie, Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CÂNTECUL MĂRII ARE REDUCERE PE:

Este o ficțiune istorică bine documentată și argumentată care ne ajuta să cunoaștem istoria propriului neam. Am citit multe opere care tratează cel de-al doilea război mondial, dar prea puține care relatează evenimentele nefaste desfășurate pe plaiul natal.

În centrul evenimentelor istorice îi descoperim pe protagoniștii romanului: Marta și Filip Skawroski. Marta, o femei cultivată, poliglotă, care provine dintr-o familie bogată, baronii Waldburg din Bucovina care au avut un impact la unirea din 1918 a Bucovinei cu România. Filip la rândul său, de origine ucraineană vine dintr-o familie modestă și își face slujba de protoiereu la o biserică românească din Cernăuți. Dramele acestui cuplu se vor consuma pe fundalul evenimentelor istorice din cel de-al doilea război mondial.

Aici aflăm că bătălia pentru Cernăuți avea să dureze exact patru zile și patru nopți. Descoperim după luptă un Cernăuți care pierdea aproape două treimi din populația de dinaintea războiului – expatriați, refugiați, deportați, arestați și uciși în lagărele naziștilor sau în cele ale comuniștilor.

Vom vedea cum un oraș trece prin schimbările aduse de linia frontului, cum se manifestă barbaria noii vremi și orânduiri asupra tuturor caselor. Cum un oraș cândva agitat, plin de vervă, forfotă și viață, al treilea oraș al României, devenea ca un bocet transpus în limbaj pictural. Descoperim pe străzile și curțile Cernăuțiului – oameni, dar frica, neîncrederea, suferința și pustietatea care se citeau pe fețele lor conferea orașului imaginea unui deșert populat cu stafii.

Dacă îți place recenzia cărții CÂNTECUL MĂRII, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Oleg Serebrian

Ca o furtună cu tunete și trăsnete ce devastează tot în calea ei, noua conducere numită “eliberatoare” va fi cea care își va pune ștampila într-un mod ireversibil pe oraș. Dar cele mai mari ravagii și cea mai grăitoare amprentă va fi pusă asupra oamenilor. Cetățenii Cernăuțiului aveau să fie după “eliberare” metamorfozați, oameni deveniți străini în propria țară și casă, oameni ajunși pe piscurile disperării. Și toate acestea din cauza irealității hilare a lumii din jur.
Trist, însă din păcate, aceasta este istoria neamului nostru…

Singura deosebire e că naziștii vorbesc de eroul-solitar, iar comuniștii, de erou-turmă.

E ciudat că oamenii se tem de moarte și nu de viață; ori, e nevoie de mult mai mult curaj pentru a trăii, decât pentru a murii. Să moară pot toți… Și câți știu să trăiască.

Oamenii de mult s-au dezvățat să ierte.

…un bărbat adevărat se însoară cu capul.

S-au dedat amintirilor, în speranța că ele ar putea să încălzească întrucâtva cadavrul înțepenit al realității. Viitorul era invitat cu prudenta mutuală.

PS. Urmează “Woldemar”, partea a doua a trilogiei.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA CÂNTECUL MĂRII CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Cântecul Mării
Autor: Oleg Serebrian
An apariție : 2012
Editura: CARTIER
Nr. Pagini: 392
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 9033

Alte recenzii de la Oleg Serebrian:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Sezonul Uraganelor”, de Fernanda Melchor

Recenzie „Sezonul Uraganelor”, de Fernanda Melchor

Fernanda Melchor a reușit să stârnească vâlvă mare în sat, mai ales în satul cititorilor consacrati. Cele doua tabere în care s-au împărțit alesii notorii, sunt nimeni alții decât Pro sau Contra acestei cărți. Și poate nu atât contra, cât nu au reușit sa îi ducă...

Recenzie „Departe pe vale”, de Cristina R. Tudor

Recenzie „Departe pe vale”, de Cristina R. Tudor

Dacă Liviu Rebreanu ar fi fost viu, ar fi spus că istoria scrisă de Cristina R. Tudor este o continuare a romanului „Ion”. Același glas al pamântului și al dragostei. Nouă, românilor, ne plac cărțile care se aseamănă cu rădăcinile puternice ale acestui neam, negre și...

Recenzie ”Amintiri din Casa Morților” de F.M. Dostoievsky

Recenzie ”Amintiri din Casa Morților” de F.M. Dostoievsky

O radiografie detaliată a vieții din ocnă, a condițiilor de muncă și de trai, a metodelor de organizare administrativă și a sistemului medical, a raportului dintre pedepse și crimele săvârșite. Dar și o analiză profundă, fină și meticuloasă a caracterelor și a...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu este redactor Booknation.ro de 465 zile și a scris până acum 209 articole. Se află pe poziția 6 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments