Recenzie ”Cele trei fiice ale Evei” de Elif Shafak

de | iun. 13, 2023 | Beletristică, Ficțiune, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CELE TREI FIICE ALE EVEI ARE REDUCERE PE:

Cele trei fiice ale Evei de Elif Shafak”Cele trei fiice ale Evei” este prima carte pe care o citesc de la scriitoarea de origine turcă Elif Shafak. M-au atras la ea coperta, recomandările altor cititori, dar și sinopsisul.

Cu toate acestea, nu am priceput sau nu am avut starea necesară să aprofundez și să mă gândesc exact la frământările protagonistelor în ceea ce privește religia și Dumnezeu. Părțile acestea am dorit să le dau pe repede înainte deoarece nu m-a încântat stilul prin care le-a prezentat autoarea.

La fel, nu prea mi-a plăcut nici finalul. Nici cel din povestea din trecut, din tinerețe și studenție a celor 3 fete. Nici cel din prezent, care deși se întretaie cu cel din trecut și explică unele lucruri, se termină brusc și deschis, lăsând la voia întâmplării personajele, poveștile și mai ales gândurile lor pentru mai departe.

Hai să vă zic totuși despre ce e volumul ”Cele trei fiice ale Evei”, ce are un titlu minunat de altfel și ispititor

Apoi, voi încerca să vă spun și ce mi-a plăcut la romanul de ficțiune îmbinată cu realitate, roman pe care nu l-am citit în puține zile.

Dacă îți place recenzia cărții CELE TREI FIICE ALE EVEI, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Elif Shafak

E prima mea întâlnire cu autoarea, după cum spuneam, și nu știu dacă a fost cartea cea mai potrivită cu care să încep să-i descopăr scriitura. Nici nu știu dacă acest volum ajunge cât de cât la popularitatea celorlalte cărți ale ei – ”Cele patruzeci de legi ale iubirii” sau ”Bastarda Istanbulului”. 

Cert e că nu mi-a displăcut 100% povestea și îmi doresc să o descopăr pe Elif în continuare și prin alte scrieri.

Narațiunea începe în prezent, când Peri, o turcoaică frumoasă, cu copii și soț, este în drum spre un eveniment social unde este așteptată. Dar plictisul se întrerupe atunci când geanta îi este furată din mașină și femeia se ia după un cerșetor pentru a o recupera.

Este cât pe ce să fie violată și ucisă, dar totul începe să capete sens pentru ea atunci când dă peste o fotografie veche în care sunt surprinse 3 tinere și un bărbat. Acolo sunt ele, fostele prietene din universitate, Credincioasa Mona, Păcătoasa Shirin și Nehotărâta de ea – Peri. Alături de excentricul Azur, profesorul lor de la un curs ce a avut un mare impact asupra fiecăreia dintre ele.

De la acest punct începem să primim flasbackuri despre trecutul ei și al celorlalte tinere

Împreună cu asta aflăm și despre obsesia pentru profesor și povestea care a avut loc la Oxford cu mulți ani în urmă. Poveste pe care nici în prezent nu a fost uitată de Peri și pentru care are încă remușcări.

De aici narațiunea se împarte între prezent și trecut, și începe să se contureze o personalitate și o poveste de viață a unei femei inteligente, de societate, care înainte a fost o studentă strălucită, dar și o mare sceptică în ceea ce privește religia, credința și Dumnezeu. Și urmărim istoria ce s-a întâmplat demult aflând și că tot ce s-a produs, s-a produs și pe fondul atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001.

În plus, pe lângă veșnicele și urâtele certuri purtate de iranianca atee Shirin și devotata religioasă egipteanca Mona, care o bulversează mai tare pe Peri în loc să o o câștige de o parte sau de cealaltă, aflăm despre cursul neortodox susținut de profesorul Azur la universitate.

Acest curs este dezbătut, admirat și condamnat în aceeași măsură de studenți și de alți profesori

Iar în final se ajunge la un scandal de proporții care nu încheie doar cariera bărbatului, ci și începutul promițător la Oxford al lui Peri.

Mi-au plăcut la cartea asta descrierile atât de vii ale locurilor, atât în ceea ce privește Istanbulul, bogăția și mizeria locului, cât și frumusețea pitorească și cu patină a Oxfordului, universătății de top, dar și a împrejurimilor.

Nu mi-au plăcut dezbaterile prea încâlcite despre Dumnezeu și religie, putere, politică și spiritualitate. Cu toate acestea am admirat obiectivitatea autoarei, ce reiese tocmai prin creionarea unor personaje atât de diferite și cu păreri diametral opuse, care totuși se completează foarte bine.

Nu mi-a plăcut că unele lucruri au fost pur și simplu lăsate în aer și nu au fost deloc explicate, nici legat de trecut(scandalul iscat în jurul lui Azur și internarea bruscă a lui Peri la spital, fără să pară că cele două au legătură sau sunt cauză-efect), și nici legat de prezent(Peri se ascunde, apoi în ultimele rânduri decide să iasă la iveală fix înainte de a apărea poliția, că să ce, să-și ispășească pedeapsa, să facă pe justițiara?)

Multe dintre întrebările mele au rămas fără răspuns și dacă asta e palpitant la unele romane, aici nu a făcut decât să mă frustreze.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA CELE TREI FIICE ALE EVEI CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: CELE TREI FIICE ALE EVEI
Autor: Elif Shafak
Traducător: Ada Tanasa
An apariție : 2017
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 424
Limba: Română
Gen Literar: Moderni, contemporani
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 1141

Alte recenzii de la Elif Shafak:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Toate florile Parisului” de Sarah Jio

Recenzie ”Toate florile Parisului” de Sarah Jio

"Toate florile Parisului" de Sarah Jio e o ficțiune istorică despre dragoste, supraviețuire și sacrificii în cel de-Al Doilea Război Mondial. Este cu adevărat o carte emoționantă care mie mi se pare perfectă de citit toamna. Viețile a două femei se întretaie iar...

Recenzie ”Exist, exist, exist” de Maggie O’Farrell

Recenzie ”Exist, exist, exist” de Maggie O’Farrell

Viața este o cursă cu obstacole, obstacole ce parcă nu se termină niciodată și cu greu se lasă depășite. Momentele de fericire alternează cu cele neplăcute care ne pun răbdarea și rezistența la încercare. Am citit Hamnet scrisă de această autoare (care a fost...

Recenzie „Pandora” de Susan Stokes-Chapman

Recenzie „Pandora” de Susan Stokes-Chapman

Am început să citesc această carte pentru că am primit-o în dar şi chiar dacă pe copertă scria că este un Bestseller al “The Sunday Times” nu o mai văzusem nicăieri în public şi nu citisem nimic despre ea. La ce te gândeşti când vezi Pandora? Desigur: cutia Pandorei,...

5 1 vote
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 1811 zile și a scris până acum 408 articole. Se află pe poziția 4 din 43 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments