Recenzie „Cenușa Angelei”, de Frank McCourt

de | oct. 2, 2021 | Beletristică, Familie, Istorie, Literatura Universală, Memorii, Părinți și copii, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CENUȘA ANGELEI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Este exact acea situație când orice nu ai spune, nu este destul de exact pentru a reda emoțiile pe care le cos memoriile lui McCourt despre copilăria sa.
Care sunt cuvintele potrivite pentru a descrie o copilărie plină de nevoi și frig, umezeală și foamete? Doar cel care a trecut prin asemenea momente o poate creiona!

După un scurt eșec în Statele Unite și depresia care a cuprins toată țara, familia lui Frank se întoarce în Irlanda, patria glorificată de un tată bețiv și o mamă care uită de toate atunci când vine vorba despre îndatoririle sale de soție. Aici apar 7 copii, supraviețuiesc doar 4, unde încercările și mai grele nu se las așteptate.
Frank este cel mai mare dintre ei, deosebit și curajos. Deosebit pentru maniera în care reușește să evidențieze momentele frumoase și fericite trăite alături de frații săi, puține dar luminoase. Și curajos pentru acceptarea situației cu demnitate, pentru perseverență și luptă cu obstacolele pe care ți le impune sărăcia.

McCourt nu cerșește milă și nu scrie mai mult decât se cere pentru a fi înțeles.
Am plâns când povestea despre unele lucruri și întâmplări cu atâta ușurință, mai ales despre zilele în care foametea era ceva normal, iar cele mai sătule zile au fost atunci când era internat în spital.
De fapt, cartea lui F. McCourt este o elogiere pentru lucrurile simple pe care uităm să le prețuim azi: acoperișul deasupra capului, căldură din șemineu, pâinea de pe masă, pacea și părinții care se iubesc.

Toți copiii vor să rămână cât mai mult timp mici, scrâncioburi, jocuri, ciocolate și povești, lipsiți de griji. Frank nu a vrut acest lucru deloc, a tânjit să crească cât mai repede, să devină adult, pentru că doar așa putea scăpa de sărăcia lucidă, muncind!
Toate familiile sunt fericite la fel, cele nefericite se deosebesc.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții CENUȘA ANGELEI?

Vezi toată lista de cărți scrise de Frank McCourt sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA CENUȘA ANGELEI CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Cenușa Angelei
Autor: Frank McCourt
An apariție : 2016
Editura: ART - CăRțI CULT
Nr. Pagini: 464
Limba: Română
Gen Literar: Moderni, contemporani
Publicată la 2.10.2021
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ,,Mândrie și prejudecată” de Jane Austen

Recenzie ,,Mândrie și prejudecată” de Jane Austen

Mândrie și prejudecată pornește în lupta de a demonta ,,primele impresii″ (titlul inițial) și orientează cititorul spre a privi lucrurile care i se întâmplă mai profund, dintr-o altă perspectivă. Jane Austen, autoarea operei de față, a fost o romancieră engleză care a...

Recenzie ”Ultimul tren spre Londra” de Meg Waite Clayton

Recenzie ”Ultimul tren spre Londra” de Meg Waite Clayton

"Ultimul tren spre Londra" de Meg Waite Clayton este povestea unei provocări la adresa unui sistem nemilos. O poveste foarte emoționantă care s-a scufundat în sufletul meu. Scriitoarea a reușit să arate cât de ușor se estompează granițele dintre sărăcie și bogăție,...

Recenzie „Partea de nord a inimii” de Dolores Redondo

Recenzie „Partea de nord a inimii” de Dolores Redondo

În august 2005, Katrina dă lovitura de grație New Orleans-ului după ce mii de oameni ignoraseră avertismentele autorităților și refuzaseră să fugă din calea urgiei. Un oraș afectat grav, în care oamenii, deja traumatizați după ce dăduseră piept cu furia ciclonului, se...

0 0 votes
Article Rating
Stella Popa este redactor Booknation.ro de 227 zile și a scris până acum 95 articole. Se află pe poziția 7 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Stella Popa aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments