Recenzie „Challenger Deep” de Neal Shusterman

de | nov. 20, 2018 | Beletristică, Cărți Premiate, Educație, Familie, Lecturi Motivaționale, Literatura Universală, Psihologie, Recenzii cărți

Neal Shusterman este un autor american de 56 de ani cu o activitate literară bogată și intens premiată. Având specializare atât în teatru cât și un psihologie, cărțile sale au la baza subiecte inedite și de interes psihologic. Printre cele mai recunoscute și premiate romane ale sale este și Challenger Deep. Acesta este și romanul despre care vreau să va vorbesc în acest articol.

Neal Shusterman a realizat și o serie de scenarii și adaptări pentru televiziune. Se pare că, pregătește de asemeni și o adaptare după romanul Challenger Deep pentru 20th Century Fox.

Romanul Challenger Deep a fost publicat de autor în 2015. În țara noastră, romanul a fost publicat în 2017 la editura Gama. Cele 334 de pagini se împart în 161 de capitole. Capitolele sunt scurte dar cu o intensă încărcătură emoțională.

Ce este Challenger Deep?

Înainte de a va povești despre roman și despre personaje am o întrebare pentru voi. Câți dintre voi știți ce este Challenger Deep? Ei bine, recunosc că eu nu am știut până să citesc această carte. Challenger Deep este cel mai adânc punct de pe pământ. Acesta se află în sudul Gropii Marianelor. Se află în Oceanul Pacific la o adâncime cuprinsă între 10,898 m și 10,916 m. Mai exact pentru curioșii în materie de geografie, se află la aproximativ 2000 de km de Insulele Filipine.

În 1960, Jacques  Piccard și Don Walsh au reușit să coboare până la adâncimea de 10.916 fiind primii care au atestat documentar această adâncime.

Challenger Deep – abisul minții umane

În ceea ce privește romanul de față, autorul se referă la Challenger Deep ca la un abis al minții umane. Povestea se învârte în jurul adolescentului Caden Bosch. Acesta este personajul principal al cărții. Este un băiat normal cu o familie iubitoare.

Din păcate însă este un băiat care nu se poate bucura de vârsta lui și de viață la adevărata valoare. El este prins între viața de zi cu zi, tipică a adolescentului de liceu și lumea imaginară în care îl afundă psihicul sau.

Caden este un băiat care trăiește la limita între depresia care pune încetul cu încetul stăpânire pe el și fricile care îl împresoară zi și noapte. Frica este un sentiment de apărare normal al organismului uman.

Problema lui Caden este că frica lui a depășit normalitatea. Lui îi este frică de colegi, de bucătărie, de practic orice. Este stăpânit de coșmaruri și cel mai greu este că nu știe cum să explice ceea ce simte unicilor oameni care l-ar putea ajuta, părinții.

Challenger Deep – impresii personale

Nu pot să nu mă gândesc la impresia pe care mi-ar fi lăsat-o această carte citită la vârsta adolescenței. O citesc însă astăzi cu ochi de părinte. Și va spun sincer că pentru mine, acest roman este o lecție de viață.

Că părinte trebuie să fii foarte atent la copiii tăi și la trăirile lor. Un copil aparent normal poate purta în suflet adevărate războaie și tragedii. Important este să le oferim încrederea de care au nevoie pentru a se simți în siguranță și de a fi liber să ne povestească orice.

Oricât de absurde poate ni s-ar părea gândurile lor uneori, astăzi după ce am citit această carte prefer să le știu. Prefer să le discute cu mine și să încercăm împreună să găsim un răspuns decât să mă prefac că am un copil perfect care se macină zi de zi, puțin câte puțin sufletește, până când nu mai rămâne nimic, decât un ambalaj.

Titlu: CHALLENGER DEEP
Autor: Neal Shusterman
An apariție : 2017
Editura: GAMA
Nr. Pagini: 334
Limba: Română
Gen Literar: Psihologie, Pedagogie
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 1954

Alte recenzii de la Neal Shusterman:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Simona Mihalache a fost redactor Booknation.ro și a scris 79 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Simona Mihalache aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments