Recenzie „Circe” de Madeline Miller

de | oct. 20, 2020 | Beletristică, Recenzii cărți

 

Vrajitoria, magia si zeitele-vrajitoare | Mythologica.ro

Dacă memoria nu mă înșeală, printre primele cărți citite a fost „Legendele Olimpului”, serie pe care am adorat-o. Era ceva nou pentru mine și am făcut mare efort să rețin toți zeii și eroii și chiar îmi rugam mama să îmi pună întrebări din ea, că să vadă cât de mult mă implic în cunoașterea mitologiei grecești. Este o carte pe care consider că fiecare trebuie să o citească, indiferent de vârstă, fiind o parte din cultura generală pe care fiecare persoană trebuie să o cunoască. Sper că v-a plăcut paranteza mea, pentru că noi aici doresc să vorbesc despre altă carte. 🙂

Circe” de Madeline Miller este o carte mitologică, plină de detalii dar și de lecții de viață actuale, pe care le transpune în poveștile cu zei. Evident, personajele te pasionează, dar și mesajul este foarte sugestiv și îți arată clar nefericirea nemuririi. Deși mulți dintre noi ne dorim o viață luuungă, de multe ori nu ne gândim ce poate atrage aceasta după ea. Persoanele pe care le cunoaștem nu ar mai exista și evident, lunga noastră există s-ar transforma în ceva amar, plin de regrete și singurătate.

Circe este fiica lui Helios și a nimfei Perse. Deși majoritatea zeilor știu clar care este rolul lor în întregul sistem, Circe este nehotărâtă și extrem de temătoare, fiind mereu considerată inferioară altora. Ceea ce ea nu știe este faptul că toți o consideră o amenințare din cauza puterilor pe care le are, mai precis, Circe este o vrăjitoare, lucru neobișnuit printre zei. Acest lucru nu ne face decât să conștientizăm și mai bine maniera prin care cei puternici sunt subminati, fiind excluși din anumite categorii sociale doar pentru că sunt diferiți și implicit, mai puternici. Este un fel de bully-ing, însă într-un alt context, mai „elevat”.

„Pe vremuri credeam că zeii sunt opusul morţii, însă acum îmi dau seama că sunt mai morţi decât orice altceva, căci sunt neschimbători şi totul şi se scurge până la urmă printre degete.”

Pe măsură ce lista de nedreptăți se mărește, Circe își dă seama de lumea în care trăiește și este din ce în ce mai conștientă că nu are ce căuta acolo. „Frații ei” nu fac decât să o înlăture și până la urmă o exileaza pe o insulă, acolo unde are loc schimbarea adevărată în existența personajului principal. Mi-a plăcut foarte mult accentul pus pe psihologie și pe transformarea unei eroine care dorește să își găsească lumea în care să se integreze cu adevarat. Circe gândește foarte mult ca un om și acest lucru o sperie, face greșeli, dar evoluează constant și își dă seama că este total diferită de semenii săi. Acest lucru se vede și în modul în care acționează și iubește, pentru că are un patos care o deosebește de cei normali. Însă, spre deosebire de noi, muritorii, Circe are o eternitatea pentru a comite greșeli și pentru a-și găși locul în această lume. Poate suferă acum, dar are un avantaj pe care puțini dintre noi îl avem.

Regret faptul că nu am acordat atenție cărții de când a apărut pe piață, însă este bine că am putut să îi dedic timp și să ii înțeleg partea psihologică, mai mult decât să mă concentrez pe acțiune. O carte bazată pe mitologie, cu elemente umane adresate personajului principal, cu o intrigă foarte inteligent conturată și cu multe „pilde” demne de luat în considerare.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Cartepedia

Titlu: CIRCE
Autor: Madeline Miller
An apariție : 2020
Editura: PALADIN
Nr. Pagini: 422
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 827

Alte recenzii de la Madeline Miller:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Toată furia mea” de Sabaa Tahir
Recenzie ”Toată furia mea” de Sabaa Tahir

,,Toată furia mea”, pe scurt, tot ce a însemnat această carte și ce m-a făcut să simt „Toată furia mea” este o poveste intensă despre viața a doi tineri pakistanezi, Salahudin și Noor. Totul începe când Noor, la doar șase ani, fără să știe o boabă de engleză, este...

Recenzie ”Istoria celor cuminți” de Titus Radu
Recenzie ”Istoria celor cuminți” de Titus Radu

Istoria celor cuminți de Titus Radu m-a făcut curioasă încă de la început. Titlul romanului nu mi-a spus foarte multe, iar asta nu este un motiv de îngrijorare pentru mine, dimpotrivă. Îmi plac mult de tot cărțile care-și păstrează doza de mister prin orice mijloace:...

Recenzie „La rascruce de vânturi” de Emily Brontë
Recenzie „La rascruce de vânturi” de Emily Brontë

Când simt nevoia de a evada din anostul prezentului și a mă imersa într-o narativă învăluită în eleganța vremurilor trecute, mereu apelez la romanele clasice. Iar unii autorii clasici, cum e și Emily Brontë, o scriitoare reprezentativă a literaturii victoriene, au...

0 0 votes
Article Rating
Ramona Alexandra Popescu este redactor Booknation.ro de 7 ani, 10 luni, 14 zile și a scris până acum 604 articole. Se află pe poziția 2 din 16 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ramona Alexandra Popescu aici. Ramona Alexandra Popescu are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Cititul este pasiunea mea si nu m-as vedea facand altceva. Orice carte reprezinta pentru mine un prilej de relaxare si nu exista un loc mai bun in care as vrea sa fiu.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments