Recenzie Clienții lu’ Tanti Varvara de Stelian Tănase

de | nov. 8, 2014 | Beletristică, Istorie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CLIENȚII LU TANTI VARVARA ARE REDUCERE PE:

res_240c6ef9bb677cb95c829da79dd61da1Din capul locului vă avertizez că nu e o carte ușoară. Clienții lu’ Tanti Varvara este o carte document istoric, o compilație de portrete ale unor personaje care au marcat perioada dintre cele două războaie  mondiale și mișcarea comunistă la începuturile ei în țara noastră. Stelian Tănase descrie cu un spirit narativ și analatic specific lui, felul în care România a fost luată în primire  de o bandă măruntă, care a semnat un lung șir de trădări și crime în acea epocă în țara noastră.

Cartea încearcă să clarifice o istorie încețoșată și tristă bazîndu-se pe mărturii din epocă și pe dosarele întocmite de Siguranță unor militanți aflați în fruntea mișcării. Stelian Tănase i-a la puricat cum se spune, toată arhiva disponibilă a vremii pentru  a urmări cu un spirit de detectiv firul mișcării comuniste autohtone în contextul internațional de atunci.

Veți putea citi despre personaje ca Gheorghe Ghiorghiu-Dej, Ana Pauker, Nicolae Ceaușescu, Lucrețiu Pătrașcanu și alții. Un efort maxim din partea autorului de a pune cap la cap toate documentele vremii și a le da forma cărții astfel încât să îl facă pe cititor să cunoască mai bine partea aceasta de istorie românească cu o bine cunoscută influență asupra următorilor zeci de ani în viața noastră de români.

Iorga spunea că popurul care nu își cunoaște istoria este ca un copil care nu își cunoaște părinții, Clienții lu’ Tanti Varvara este instrumentul pentru oricare categorie socială să cunoască pas cu pas prin ce a trecut România între cele două războaie, ce personaje au ajuns să decidă destinele altora. Ascensiunea unui Belu Zilber de exemplu, prezentat în carte care în 1944 devine profesor universitar de economie politică la Universitatea București, câștigă bani mulți și e amestecat în tot felul de combinațiuni. Trecerea sa politică îi deschide toate ușile și astfel se numște singur, un om de succes Numai că visul lui de a participa la revoluția proletară ajunge să se confunde la un moment dat, astfel incât burghezia și dușmanul ei ajung să se arate în aceiași persoană. Dar Belu Zilber merge mai departe în viață și ajunge director la C.E.C , iar cu cât are funcții mai înalte în PCR cu atat este mai adulat și lăudat de sovietici, iar în țară propaganda comunistă îl face popular. Cam astfel de personaje sunt descrise în carte, cu destinele lor, cu ambițiile lor mărunte sau nu, cu poveștile lor amoroase și mndene sau zilele petrecute în închisori.

Dacă îți place recenzia cărții CLIENȚII LU TANTI VARVARA, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Stelian Tănase

Unele episoade violente din carte sunt greu de înțeles tocmai pentru că sunt extrem de realist scrise, respectînd adevărul istoric, exprimare care deși poate fii arătată cu degetul ca fiind un clișeu banalizat, aici își are pe deplin argumentul.

Cartea este atât de bine scrisă și chair dacă abundă în trimeteri subterane la documente și evenimente din epocă, autorul reușește să ii dea structura unui veritabil roman cu personaje reale însă. Chiar și titlul ales inspirat – Clineții lui tanti Varvara fiind numele dat Siguranței (deparatmentul Securității Statului sau și mai pe scurt Securitatea) în jargonul folosit de către cei care luptau împotriva ei – stârnește curiozitatea posibilului cititor.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA CLIENȚII LU TANTI VARVARA CU REDUCERE DE PE:

Titlu: CLIENȚII LU TANTI VARVARA
Autor: Stelian Tănase
An apariție : 2008
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 500
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2643

Alte recenzii de la Stelian Tănase:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Chris Voss, fost agent FBI, cu o experiență de neegalat în domeniul negocierilor, scoate acest manual aplicabil vieții de zi cu zi. Arta negocierii cuprinde zece capitole cheie, fiecare dintre ele subliniind un punct crucial în desfășurarea unei negocieri. Oare chiar...

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Povestea mea cu această carte este una "dragoste la prima vedere", pentru că m-am îndrăgostit de copertă, lucru care nu mi se întâmplă așa des. Eu nu mă las impresionată de design, dar în acest caz, este IMPOSIBIL că nu cazi pradă frumuseții sale. Aproape că nici nu...

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Opera principală a lui Harriet Beecher Stowe „Coliba unchiului Tom” are o moștenire incredibilă. Concentrându-se pe situația sclavilor afro-americani din SUA înainte de război, a fost acuzat de Abraham Lincoln de izbucnirea Războiului Civil American și este ușor,...

0 0 votes
Article Rating
Florentina Turcanu a fost redactor Booknation.ro și a scris 92 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Florentina Turcanu aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments