Recenzie „Constandina. Uruma. Ce mult te-am iubit” de Zaharia Stancu

de | iun. 4, 2020 | Beletristică, Familie, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CONSTANDINA. URUMA. CE MULT TE-AM IUBIT ARE REDUCERE PE:

“Constandina. Uruma. Ce mult te-am iubit” este o carte ce conține mai multe romane și povestiri scrise de autorul român Zaharia Stancu. În acest format, antologia de texte a apărut în anul 2016 la Editura Litera, în colecția Biblioteca pentru toți, de la Jurnalul Național.

Acest volum cuprinde două romane și o povestire. “Constandina” este o povestire apărută în anul 1962. “Ce mult te-am iubit” este un roman apărut în anul 1970. Iar “Uruma” este un alt roman mai scurt publicat în anul 1974.

De la scriitorul Zaharia Stancu am mai citit și Desculț”, un roman lansat inițial în anul 1948. Iar în momentul de față citesc „Șatra”, un alt roman publicat în 1968.

Încă de la prima întâlnire cu opera lui Zaharia Stancu am rămas impresionată și emoționată de stilul său curgător, melancolic, realist și original de a scrie. Mai mult decât atât, m-am bucurat să aflu pe urmă că aceste scrieri ale sale sunt cu caracter autobiografic. Un amănunt care mă atrage și mai mult la opera literară a celor pe care îi citesc.

Dacă îți place recenzia cărții CONSTANDINA. URUMA. CE MULT TE-AM IUBIT, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Zaharia Stancu

“Constandina. Uruma. Ce mult te-am iubit” conține 3 texte minunate, în care personajul narator își aduce aminte de copilărie, tinerețe și trecerea prin viață

Dintre toate aceste scrieri, cel mai mult m-a impresionat romanul “Ce mult te-am iubit”. Fani sau nu ai lui Zaharia Stancu, această carte trebuie citită de toată lumea. Alături de altă operă minunată a sa, “Desculț”. Personajul narator din toate aceste bucăți literare autobiografice este Darie, alter ego al scriitorului. El mai este alintat și Zăricuță de familie și cunoștințe.

Ce îmi place atât de mult la stilul scrierilor este faptul că naratorul rememorează amintiri din viața sa. Și  că le prezintă exact cum au fost: reale și înduioșătoare sau pur și simplu incredibile. Zaharia Stancu are un mod de a povesti calm și cald. Nu se poate să nu te întristeze pe alocuri sau să te facă să râzi ori să mustăcești uneori.

Totul este pictat în culori pitorești

Limbajul este neaoș, însă ușor de înțeles. Scenele descrise de narator sunt și frumoase și mai triste până la lacrimi. Nu se poate ca citind măcar una dintre aceste scrieri să nu te înduioșezi și să empatizezi cu personajele și cu destinele lor impresionante. Dar nu te vor impresiona bogăția sau cultura. Ci tocmai opusul lor: sărăcia, mizeria, violența și amara soartă a țăranilor acelor vremuri.

Vei trăi alături de Darie în “Constandina” o copilărie marcată de sărăcie, foame, hoinăreli prin sat și relații de tot felul cu familia, frații și surorile sau rudele la fel de apăsate de soartă ca și el. Te vei îndrăgosti și vei fi slugă la tătari, drămuindu-ți banii și visând la alte lumi în „Uruma”. Îți vei plânge mama decedată și vei cugeta mereu la moarte și viață, alături de toată familia și rudele în romanul „Ce mult te-am iubit”.

Recomand tuturor iubitorilor de literatură română antologia „Constandina. Uruma. Ce mult te-am iubit”, cu 3 dintre cele mai frumoase texte ale scriitorului român Zaharia Stancu.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA CONSTANDINA. URUMA. CE MULT TE-AM IUBIT CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: CONSTANDINA. URUMA. CE MULT TE-AM IUBIT
Autor: Zaharia Stancu
An apariție : 2016
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 432
Limba: Română
Gen Literar: Literatura romana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 489

Alte recenzii de la Zaharia Stancu:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Versetele satanice” de Salman Rushdie

Recenzie ”Versetele satanice” de Salman Rushdie

Cred că nu mai e nevoie să vă spun că Rushdie îmi place din ce în ce mai tare datorită excentricității stilului și poveștilor imaginate. Este unul dintre cei mai erudiți scriitori pe care i-am citit de-a lungul timpului și continuă să mă surprindă cu originalitatea...

Recenzie ”Daneza” de David Ebershoff

Recenzie ”Daneza” de David Ebershoff

Daneza spune povestea neobişnuită de dragoste dintre Einar Wegener, primul bărbat din lume care a trecut printr-o operaţie de schimbare a sexului, şi soţia sa, Greta Wegener, pictoriţă şi ilustratoare daneză. Cred că scrierea acestei povești a fost o treabă...

Recenzie „Intenții ascunse” de Lauren Asher

Recenzie „Intenții ascunse” de Lauren Asher

Astăzi vorbim despre o serie extreeeeeeeeeem de populară pe Tik Tok și care aparent, face ravagii în rândul cititoarelor. Seria lui Lauren Asher a fost primită foarte bine și sincer, mă simt ca un Grinch literar atunci când vorbesc cu mai puțin entuziasm despre o...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 1631 zile și a scris până acum 371 articole. Se află pe poziția 4 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ciclop

Romanul ” Descult ” trebuie citit de toti cei care doresc sa stie o farama din istoria zbuciumata a taranului roman si sa faca o comparatie cu viata celor care ii determinau soarta , in frunte ce fostul rege carol I, cel care a venit in tara cu toata avutia lui intro papornita si la 40 de ani de domnie a trimis armata impotriva taranilor care , cu furci si topoare , au iesit „sa-i multumeasca ” pentru „binefacerile si bunastarea ” aduse : pentru ei palate , mosii, averi fara masura iar pentru tarani , talpa tarii, saracie, mizerie,… Read more »