Recenzie “Constandina. Uruma. Ce mult te-am iubit” de Zaharia Stancu

by | Jun 4, 2020 | Beletristică, Familie, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CONSTANDINA. URUMA. CE MULT TE-AM IUBIT ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

“Constandina. Uruma. Ce mult te-am iubit” este o carte ce conține mai multe romane și povestiri scrise de autorul român Zaharia Stancu. În acest format, antologia de texte a apărut în anul 2016 la Editura Litera, în colecția Biblioteca pentru toți, de la Jurnalul Național.

Acest volum cuprinde două romane și o povestire. “Constandina” este o povestire apărută în anul 1962. “Ce mult te-am iubit” este un roman apărut în anul 1970. Iar “Uruma” este un alt roman mai scurt publicat în anul 1974.

De la scriitorul Zaharia Stancu am mai citit și Desculț”, un roman lansat inițial în anul 1948. Iar în momentul de față citesc „Șatra”, un alt roman publicat în 1968.

Încă de la prima întâlnire cu opera lui Zaharia Stancu am rămas impresionată și emoționată de stilul său curgător, melancolic, realist și original de a scrie. Mai mult decât atât, m-am bucurat să aflu pe urmă că aceste scrieri ale sale sunt cu caracter autobiografic. Un amănunt care mă atrage și mai mult la opera literară a celor pe care îi citesc.

“Constandina. Uruma. Ce mult te-am iubit” conține 3 texte minunate, în care personajul narator își aduce aminte de copilărie, tinerețe și trecerea prin viață

Dintre toate aceste scrieri, cel mai mult m-a impresionat romanul “Ce mult te-am iubit”. Fani sau nu ai lui Zaharia Stancu, această carte trebuie citită de toată lumea. Alături de altă operă minunată a sa, “Desculț”. Personajul narator din toate aceste bucăți literare autobiografice este Darie, alter ego al scriitorului. El mai este alintat și Zăricuță de familie și cunoștințe.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Zaharia Stancu

Ce îmi place atât de mult la stilul scrierilor este faptul că naratorul rememorează amintiri din viața sa. Și  că le prezintă exact cum au fost: reale și înduioșătoare sau pur și simplu incredibile. Zaharia Stancu are un mod de a povesti calm și cald. Nu se poate să nu te întristeze pe alocuri sau să te facă să râzi ori să mustăcești uneori.

Totul este pictat în culori pitorești

Limbajul este neaoș, însă ușor de înțeles. Scenele descrise de narator sunt și frumoase și mai triste până la lacrimi. Nu se poate ca citind măcar una dintre aceste scrieri să nu te înduioșezi și să empatizezi cu personajele și cu destinele lor impresionante. Dar nu te vor impresiona bogăția sau cultura. Ci tocmai opusul lor: sărăcia, mizeria, violența și amara soartă a țăranilor acelor vremuri.

Vei trăi alături de Darie în “Constandina” o copilărie marcată de sărăcie, foame, hoinăreli prin sat și relații de tot felul cu familia, frații și surorile sau rudele la fel de apăsate de soartă ca și el. Te vei îndrăgosti și vei fi slugă la tătari, drămuindu-ți banii și visând la alte lumi în „Uruma”. Îți vei plânge mama decedată și vei cugeta mereu la moarte și viață, alături de toată familia și rudele în romanul „Ce mult te-am iubit”.

Recomand tuturor iubitorilor de literatură română antologia “Constandina. Uruma. Ce mult te-am iubit”, cu 3 dintre cele mai frumoase texte ale scriitorului român Zaharia Stancu.

Titlu: Constandina. Uruma. Ce Mult Te-am Iubit
Autor: Zaharia Stancu
An apariție : 2016
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 432
Limba: Română
Gen Literar: Literatura romana
Publicată la 4.06.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ,,Vicious” de L.J. Shen

Recenzie ,,Vicious” de L.J. Shen

,,El e și iadul și raiul pentru mine.” Când avea șaptesprezece ani, Emilia LeBlanc a ajuns în casa familiei Spencer, acolo unde fuseseră angajați părinții ei ca și slujitori. Acolo l-a întâlnit pe Baron Spencer Junior, cel care avea să devină coșmarul vieții ei. Baron...

Recenzie ”Coincidență ca număr de aur”  de Arina Avram

Recenzie ”Coincidență ca număr de aur” de Arina Avram

În prima zi de toamnă, am început să citesc un roman care începe tot cu o zi de toamnă. Ce surprindere cu romanul intitulat Coincidență ca număr de aur. Acum, când scriu, afară plouă și florile mele de pe balcon se deschid, parcă vor să mă îmbrățișeze cald. Când am...

Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 720 zile și a scris până acum 207 articole. Se află pe poziția 7 din 150 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments