Recenzie „Doamna Bovary” de Gustave Flaubert

by | Feb 5, 2018 | Beletristică, Dragoste, Recenzii cărți

🔥 CARTEA DOAMNA BOVARY ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Doamna Bovary, având titlul otiginal Madame Bovary, este lucrarea romancierului francez Gustave Flaubert și este una dintre cele mai cunoscute opere din literatura secolului al XIX-lea.

Aceasta prezintă viața mai tinerei Emma care devine doamna Bovary prin căsătoria cu Charles Bovary, un medic cunoscut în teritoriile franceze. Deși căsătoria lor pare una reușită în ochii societății și a domnului Bovary, Emma nu simte același lucru și ajunge chiar la a regreta hotărârea luată de bunăvoie.

„Viitorul ei era un coridon întunecos, iar ușa din capăt era bine zăvorîtă.”

În acest context și inspirată de poveștile cu eroine a romanelor de consum doamna Bovary se îndrăgostește treptat de un viconte, apoi de Rodolphe, iar mai apoi de Léon.

„Era vorba numai despre dragoste, îndrăgostiți, îndrăgostite, doamne persecutate leșinînd în chioșcuri singuratice, surugii uciși la fiecare poștă, cai crăpând la fiecare pagină, codri întunecoși, fiori în inimă, jurăminte, hohote de plâns, lacrimi și sărutări, luntri sub clar de lună, privighetori în tufișuri, domni viteji ca niște lei, blânzi ca niște mielușei, virtuoși cum nu e nimeni, erau bine îmbrăcați și care plâng ca niște izvoare.”

Cu toate că iubirea față de viconte se dovedește a fi platonică, cu Rodolphe se hotărăște să fugă însă el renunță în ultimul moment.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Gustave Flaubert

„Trebuia ca din toate lucrurile să tragă un fel de folos propriu; și respingea ca netrebuincios tot ceea ce inima ei nu putea consuma pe loc, deoarece avea un temperament mai mult sentimental decât artistic, căutând emoții, și nu peisaje.”

Pentru că era nefericită va cheltui fără măsură până când datoriile se vor aduna una după una și va fi nevoită să vândă din propietăți fără știrea soțului, un bărbat care o iubește necontenit și care nu bănuiește nimic.

,,Dacă suferințele noastre ar putea fi de folos cuiva, ne-am mângâia măcar cu gândul sacrificiului!”

Finalul este unul pe cât de tragic pe atât de moralizator și într-o oarecare măsură demn pentru Emma Bovary.

🔥 CARTEA DOAMNA BOVARY ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Doamna Bovary
Autor: Gustave Flaubert
An apariție : 2006
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 394
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 5.02.2018
Nota recenzorului: n/a

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Înainte de noi” de Anna Todd

Recenzie „Înainte de noi” de Anna Todd

Seria After nu se încheie cu volumul După ce am găsit fericirea, care este doar finalul poveștii dintre cei doi. Înainte de noi este un prequel al relației dintre Tessa și Hardin. Dar ceea ce îl face special este perspectiva narativă a lui Hardin asupra întregii...

Recenzie „După ce am găsit fericirea” de Anna Todd

Recenzie „După ce am găsit fericirea” de Anna Todd

Deși seria After nu este preferata mea din toate timpurile, După ce am găsit fericirea este un volum cu adevărat reușit. După finalul abrupt din volumul trei, care i-a dat viața peste cap lui Hardin, asistăm la noi drame în viața personajelor. Sentimentele...

Recenzie „După ce ne-am îndrăgostit” de Anna Todd

Recenzie „După ce ne-am îndrăgostit” de Anna Todd

Relația tumultoasă dintre Tessa și Hardin continuă și în cel de-al treilea volum al seriei After, După ce ne-am îndrăgostit. Acest volum și următorul sunt cele mai reușite din toată seria, după părerea mea. Drama se îmbină cu dragostea dintre protagoniști, iar...

Irina Fodor este redactor Booknation.ro de 1230 zile și a scris până acum 76 articole. Se află pe poziția 17 din 146 de redatori, fiind astfel un Redactor Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments