Recenzie „Dracula” de Bram Stoker

de | nov. 21, 2020 | Beletristică, Ficțiune, Horror și Thriller, Literatura Universală, Mister, Recenzii cărți

🔥 CARTEA DRACULA ARE REDUCERE PE:

Dracula de Bram StokerÎmi doream de mult timp să ajung la clasicul roman „Dracula” scris de Bram Stoker și să îl descopăr pe îndelete. Mereu am avut impresia că de fapt știu despre ce e vorba. La fel a fost cazul și cu „Frankenstein” a lui Mary Shelley. Poate pentru că în trecut văzusem filmele făcute după carte. Cert este că atunci când în sfârșit am început romanul, am avut acea senzație de deja-vu. Sau deja-lu în acest caz.

„Dracula” este un roman de ficțiune gotică scris de autorul irlandez Bram Stoker

Acesta a fost publicat în anul 1897 și totuși nu a avut parte de vânzări imense, cu toate că a fost mai mult decât apreciat de critici și de ceilalți scriitori din generația sa.

După cum știe deja toată lumea, personajul principal al cărții este contele Dracula. Un vampir însetat de sânge, care vrea cu tot dinadinsul să cucerească lumea și să facă din ce în ce mai multe victime, care devin pe urmă vampiri la fel ca el. Inspirația pentru personajul său se pare că a venit de la domnitorul Vlad Țepeș al Țării Românești, de aici și castelul contelui care este situat în Transilvania.

Eu mă bucur că am ajuns să descopăr în întregime povestea contelui Dracula. Și totodată aventura și curajul grupului de prieteni în încercarea de a ucide vampirul care terifiază toate locurile prin care trece.

Dacă îți place recenzia cărții DRACULA, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Bram Stoker

Mi-ar fi plăcut însă dacă ar fi existat în carte un capitol sau mai multe secțiuni dedicat variantei contelui

Un episod în care contele din Transilvania să ne dezvăluie el însuși varianta transformării sale în vampir, povestea vieții sale de la cap la coadă. Bineînțeles că am aflat unele lucruri despre istoria lui, despre pornirile și obiceiurile sale, din unele fragmente din carte. Doctorul Van Helsing și alte personaje de asemenea au făcut cercetări despre conte. Însă propria versiune a lui Dracula ar fi fost pentru mine mai prețioasă.

Suntem subiectivi când vine vorba de el ca vampir. Ne înfricoșează. Ne dezgustă. Dar în același timp ne atrage ca personaj deoarece este versatil, este descurcăreț și cameleonic. O variantă obiectivă a poveștii lui m-ar fi făcut să admir opera aceasta și mai mult. Capabil de a-și schimba forma, cu o forță supraumană, cu abilități de adevărat cascador și cu o minte ce asimilează informații timp de secole întregi, Dracula ne este înfățișat ca un personaj complex și nu doar ca un vampir însetat de sânge.

Afli bineînțeles că și el își are slăbiciunile sale

Și că un om obișnuit îi poate aduce moartea dacă știe cum să se folosească de anumite elemente care îl pun pe fugă sau chiar îl pot ucide. În filmele care au fost create având ca sursă cartea lui Bram Stoker, Dracula are chiar și sentimente umane, deși în carte nu se reliefează asta prea mult.

Unii l-au portretizat drept un ucigaș cu sânge rece, care se hrănește din plăcere, un vampir sadic și nebun, care terorizează. Dar în perspectiva altora, contele este un fel de justițiar care pedepsește pe cei care fac rău. Cam cum a fost domnitorul Vlad Țepeș în timpul domniei sale. Cel puțin în filmele în care apare ca personaj principal.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA DRACULA CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Dracula
Autor: Bram Stoker
An apariție : 1990
Editura: UNIVERS
Nr. Pagini: 431
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 244

Alte recenzii de la Bram Stoker:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Femeia cu fustă violet” de Natsuko Imamura

Recenzie ”Femeia cu fustă violet” de Natsuko Imamura

Femeia cu fustă violet de Natsuko Imamura este alegerea mea pentru această zi autentică de toamnă. Coperta este prima care m-a convins – este în ton cu anotimpul în care suntem, dar mi-am și dorit foarte mult sparg gheața în ceea privește literatura japoneză. Recunosc...

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Totul începe cu o iubire interzisă... Annalise și Bennett fac cunoștință în momentul în care află că se vor lupta pentru același post de muncă. Aceștia sunt gata să își pună armele la bătaie și să scoată tot ce au mai bun pentru a câștiga. Numai că între ei și...

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Celestine North, perfectă printre Defecți... Celestine North este acum fugară, dar toată lumea o privește ca pe o eroină. Celestine este cea mai Defectă și cea mai însemnată persoană din toată țara, dar e un exemplu. Nimeni nu a făcut ce a reușit ea să facă față de...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 1460 zile și a scris până acum 344 articole. Se află pe poziția 4 din 40 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments