Recenzie „Dracula” de Bram Stoker

de | nov. 21, 2020 | Beletristică, Ficțiune, Horror și Thriller, Literatura Universală, Mister, Recenzii cărți

Dracula de Bram StokerÎmi doream de mult timp să ajung la clasicul roman „Dracula” scris de Bram Stoker și să îl descopăr pe îndelete. Mereu am avut impresia că de fapt știu despre ce e vorba. La fel a fost cazul și cu „Frankenstein” a lui Mary Shelley. Poate pentru că în trecut văzusem filmele făcute după carte. Cert este că atunci când în sfârșit am început romanul, am avut acea senzație de deja-vu. Sau deja-lu în acest caz.

„Dracula” este un roman de ficțiune gotică scris de autorul irlandez Bram Stoker

Acesta a fost publicat în anul 1897 și totuși nu a avut parte de vânzări imense, cu toate că a fost mai mult decât apreciat de critici și de ceilalți scriitori din generația sa.

După cum știe deja toată lumea, personajul principal al cărții este contele Dracula. Un vampir însetat de sânge, care vrea cu tot dinadinsul să cucerească lumea și să facă din ce în ce mai multe victime, care devin pe urmă vampiri la fel ca el. Inspirația pentru personajul său se pare că a venit de la domnitorul Vlad Țepeș al Țării Românești, de aici și castelul contelui care este situat în Transilvania.

Eu mă bucur că am ajuns să descopăr în întregime povestea contelui Dracula. Și totodată aventura și curajul grupului de prieteni în încercarea de a ucide vampirul care terifiază toate locurile prin care trece.

Mi-ar fi plăcut însă dacă ar fi existat în carte un capitol sau mai multe secțiuni dedicat variantei contelui

Un episod în care contele din Transilvania să ne dezvăluie el însuși varianta transformării sale în vampir, povestea vieții sale de la cap la coadă. Bineînțeles că am aflat unele lucruri despre istoria lui, despre pornirile și obiceiurile sale, din unele fragmente din carte. Doctorul Van Helsing și alte personaje de asemenea au făcut cercetări despre conte. Însă propria versiune a lui Dracula ar fi fost pentru mine mai prețioasă.

Suntem subiectivi când vine vorba de el ca vampir. Ne înfricoșează. Ne dezgustă. Dar în același timp ne atrage ca personaj deoarece este versatil, este descurcăreț și cameleonic. O variantă obiectivă a poveștii lui m-ar fi făcut să admir opera aceasta și mai mult. Capabil de a-și schimba forma, cu o forță supraumană, cu abilități de adevărat cascador și cu o minte ce asimilează informații timp de secole întregi, Dracula ne este înfățișat ca un personaj complex și nu doar ca un vampir însetat de sânge.

Afli bineînțeles că și el își are slăbiciunile sale

Și că un om obișnuit îi poate aduce moartea dacă știe cum să se folosească de anumite elemente care îl pun pe fugă sau chiar îl pot ucide. În filmele care au fost create având ca sursă cartea lui Bram Stoker, Dracula are chiar și sentimente umane, deși în carte nu se reliefează asta prea mult.

Unii l-au portretizat drept un ucigaș cu sânge rece, care se hrănește din plăcere, un vampir sadic și nebun, care terorizează. Dar în perspectiva altora, contele este un fel de justițiar care pedepsește pe cei care fac rău. Cam cum a fost domnitorul Vlad Țepeș în timpul domniei sale. Cel puțin în filmele în care apare ca personaj principal.

Titlu: DRACULA
Autor: Bram Stoker
An apariție : 1990
Editura: UNIVERS
Nr. Pagini: 431
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 648

Alte recenzii de la Bram Stoker:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 6 luni, 13 zile și a scris până acum 434 articole. Se află pe poziția 4 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments