Recenzie „Epoca întunecării. Cum a distrus creștinismul lumea clasică” de Catherine Nixey

de | ian. 23, 2023 | Istorie, Non Fictiune, Recenzii cărți

🔥 CARTEA EPOCA ÎNTUNECĂRII. CUM A DISTRUS CREȘTINISMUL LUMEA CLASICĂ ARE REDUCERE PE:

Aceasta este „o carte despre tragedia din spatele triumfului creștinismului.”

Catherine Nixey furnizează detalii istorice mai mult sau mai puțin cunoscute, în ideea de a reconstitui atmosfera primelor impulsuri de viață ale unei noi religii: creștinismul.

Capitolele pun în evidență conflictul dintre lumea păgână și cea creștină, din care reiese superioritatea crescândă a monoteismului, în detrimentul pluralismului religios, depășit cu mult de noua viziune dogmatică asupra vieții, a morții, a lumii de apoi.

Dacă îți place recenzia cărții EPOCA ÎNTUNECĂRII. CUM A DISTRUS CREȘTINISMUL LUMEA CLASICĂ, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Catherine Nixey

Tonul în care a fost realizată scrierea este unul obiectiv, realist, abordat din perspectiva unui cercetător istoric. Descrierile ținuturilor antice, ale monumentelor arhitecturale și ale conflictelor religioase încearcă într-un mod cât mai fidel să recompună o lume dispărută sub dărâmăturile de piatră ale timpului, la al cărei declin au mai contribuit și mistuirea focului, ascuțișurile de arme, mutilarea statuilor păgâne și anihilarea multor materiale scrise ale vremii clasice.

Unele dintre cele mai palpitante intervenții ale autoarei sunt acelea care lămuresc felul în care a trebuit să se adapteze lumea intelectualilor, a filosofilor, la asaltul puterii creștine. Autoarea vorbește despre o perioadă în care religia și discursul dogmatic au ajuns să stingă până și glasul filosofiei, interzicând această disciplină a îndoielii, a speculației, dar și difuzarea dezbaterilor publice sau predarea materiei.

Alte capitole sunt dedicate fenomenului martiriului. Acesta este locul în care cititorul se va putea confrunta cu o viziune distinctă, pe care poate nu o bănuia până acum. Pentru prima oară, am avut prilejul să citesc despre persecuțiile creștinilor din perspectiva călăilor romani. Aceștia au trăsăturile umanizate, sunt nedumeriți, deschiși la dialog, în încercarea de a-i opri pe creștinii care cereau într-un număr din ce în ce mai mare martiriul.

În alte capitole, după ce a arătat cum noua religie câștiga victorie după victorie, autoarea s-a concentrat să dea o nouă direcție intoleranței religioase a creștinismului primar, care desființase politeismul și la nivel artistic, cultic, arhitectural. Persecuțiilor împotriva creștinilor, care îi fac să se cutremure pe cititorii oricăror legende martirice, le urmează, ori de câte ori au ocazia, persecuțiile împotriva păgânilor, care au ca mobil principal desființarea politeismului greco-roman din calitatea de doctrină religioasă și chiar ștergerea oricăror mărturii statuare ale existenței zeilor în temple. Creștinii atacă și mutilează din fervoare și intoleranță religioase, păgânii – din datorie civică. Așadar, spre deosebire de creștini, păgânilor li se recunoșteau toleranța religioasă și inclinația de-a include noi zei la panteon.

Am apreciat această lucrare pentru inițiativa sa de-a demistifica anumite sentințe creștine implementate fără drept de apel în gândirea colectivă. De asemenea, m-a încântat felul în care ținuturile antice și precizia coordonatelor istorice și-au făcut loc în descrierile detaliate și bine documentate ale cărții.

Autoarea acordă un omagiu lumii clasice, amintindu-și să recupereze orice gest, orice reacție, tabiet sau tensiune psihologică pe care le-ar fi putut arăta un locuitor necreștin al Imperiului Roman, aflat fie la Roma, fie în Imperiul Bizantin, potrivit datelor istorice selectate de cercetătoare.

 

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA EPOCA ÎNTUNECĂRII. CUM A DISTRUS CREȘTINISMUL LUMEA CLASICĂ CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: EPOCA ÎNTUNECĂRII. CUM A DISTRUS CREȘTINISMUL LUMEA CLASICĂ
Autor: Catherine Nixey
Traducător: Dionisie Constantin Pîrvuloiu
An apariție : 2019
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 344
Limba: Română
Gen Literar: Istorica
Nota recenzorului: 9.5 / 10
Vizualizari recenzie: 108

Alte recenzii de la Catherine Nixey :

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Toate fetele rele” de Chris Whitaker

Recenzie „Toate fetele rele” de Chris Whitaker

Doamne ferește ce carte tocmai am citit. Plină de suspans, de elemente religioase, de mister, de traume și de o emoție din aceea dark. Nu m-am așteptat de la autor să aibă această abordare, mai ales că eu îl cunoscusem mai sensibil și mai deep, dar în sensul acela...

Recenzie „Cerul ca oțelul”, de Cosmin Leucuța

Recenzie „Cerul ca oțelul”, de Cosmin Leucuța

V-ați obișnuit cu „Hoodoo” și „Cum te vei îmbrăca la sfîrșitul lumii”? Mai puneți-Vă pofta-n cui de data asta! Cineva a decis să ne demonstreze universalitatea imaginației pe care o are în arsenal. Cosmin Leucuța deschide parantezele unei lumi postbelice, futuristice...

Recenzie „Ultimul zbor” de Julie Clark

Recenzie „Ultimul zbor” de Julie Clark

Dacă vă era dor de o nouă recomandare de Thriller, sunt aici pentru a vă ajuta. Am citit destul de multe cărți în ultima perioadă dar nu am apucat să scriu câte o recenzie pentru fiecare, așa că abia acum le aștern pe hârtie. Recunosc, nu am avut chef de Thrillers, am...

0 0 votes
Article Rating
Alexandra Velniceru este redactor Booknation.ro de 361 zile și a scris până acum 13 articole. Se află pe poziția 31 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Velniceru aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments