Recenzie „Europenii” de Orlando Figes

de | mai 26, 2022 | Artă și Design, Educație, Istorie, Non Fictiune, Recenzii cărți

🔥 CARTEA EUROPENII ARE REDUCERE PE:

Dacă sunteți pasionați de artă, literatură, muzică, sculptură, operă, teatru, pictură, Europenii o să vă capteze foarte tare interesul. Este foarte bine documentată, este detaliată, are picanterii și intrigi de alcov, are politică și administrație socială, aduce în prim plan personalități marcante ale artei, are multe fragmente din scrisori personale și jurnale, are câte puțin din toate. Singurul inconvenient este că are tendința să repete la nesfârșit informația, autorul are un stil puțin pisălog, dar cred că poate fi privit și ca un lucru bun deoarece îți repetă anumite lucuri de atâtea ori încât ți-e practic imposibil să nu le reții.

Pauline ViardotEuropenii urmărește dezvoltarea unei culturi europene în secolul al XIX-lea, o istorie amplă a principalelor tendințe și modele ce s-au impus pe continent și gravitează în jurul a trei personaje profund implicate în domeniul cultural: Pauline Viardot, mezzosoprană și compozitoare, Louis Viardot, soțul acesteia, critic de artă, director de teatru și scriitor și scriitorul rus, Ivan Turgheniev care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Analizează în amănunt relațiile pe care aceștia le-au avut cu principalele personalități culturale ale vremii, influența pe care au avut-o în configurarea și promovarea culturii europene și acțiunile întreprinse pentru a globaliza cultura la nivel european. Cei trei erau în centrul unei rețele culturale, sprijinite de saloanele pe care Pauline le găzduia în fiecare joi în propria casă. Prin intermediul acestora și cu ajutorul relațiilor lor promovau compozitori, artiști, scriitori tineri deschizându-le ușa în lumea muzicală, artistică, editorială și jurnalistică și jucau un rol ce cu timpul se va transforma în meseria de impresar sau agent. Au sprijinit tot ceea ce le-a atras atenția și au considerat de bun gust și au acționat pentru ca ceea ce era autentic național să nu mai fie considerat distinct față de ceea ce era internațional, au facilitat schimbul cultural peste granițele țărilor și au încurajat modernismul.

Mi-a captat interesul din două motive: primul, indiscutabil, a fost Turgheniev a cărui scriere m-a cucerit demult iremediabil și al doilea este abundența de scriitori și artiști și detalii despre viața lor intimă, stil și nivel de trai, diferențele comportamentale, scandaluri, pasiuni, defecte, tendințe, aroganțe.

Dacă n-aș fi citit această carte n-aș fi avut habar că Turgheniev, uriașul blând, a fost îndrăgostit pentru mai bine de patru decenii de aceeași femeie. O dragoste cât o viață, cu care a avut o relație la fel de lungă, dar ascunsă de ochii lumii. Mi-a plăcut foarte mult portretul pe care autorul a reușit să-l facă scriitorului rus. Un gigant blând care a promovat literatura rusă, muzica rusă, folclorul rusesc, preocupat de ridicarea nivelului de trai al țăranilor, care a militat pentru desființarea iobăgiei, a tradus nenumărate romane, a scris cronici favorabile pentru altele, pasionat de muzică și pictură, care și-a pus amprenta pe răspândirea culturii epocii și a tendințelor acesteia. A trăit mai mult în exil, dar nu și-a uitat niciodată rădăcinile și s-a întors întotdeauna către acest popor obidit și umilit care i se părea că nu este apreciat la adevărata lui valoare. A fost contestat, a fost repudiat, a fost acuzat de trădare de neam, eforturile nu i-au fost recunoscute, dar nimic nu l-a convins să se oprească din a-și promova conaționalii, chiar dacă în sufletul lui se considera mai mult german decât rus.

Informația este enormă și ar fi imposibil de surprins într-o recenzie de câteva sute de cuvinte, dar o să las câteva idei și câteva curiozități care mi s-a părut că merită menționate:

– influența pozitivă în dezvoltarea și propagarea culturii pe care a avut-o dezvoltarea rețelelor feroviare.

– strânsa legătură dintre politică și artă și modul în care depind una de cealaltă.

– efectele negative ale războiului asupra dezvoltării și răspândirii curentelor culturale, modul cum acesta a dezintegrat toată munca artistică și a nimicit cosmopolitismul cultural.

– legătura dintre bani și artă, dintre piraterie și drepturi de autor, primele legi care susțineau artiștii, modul în care au afectat dezvoltarea culturii, dar și decepția celor care făceau artă doar de dragul artei.

– o listă a reprezentațiilor ce au beneficiat de succes la aceea vreme și au făcut turul operelor din Europa, dar și reacția publicului față de acestea în funcție de țară.

– diverse dispute, divergențe și scandaluri între nume mari ale scenei culturale: de la Hugo și Zola, la Dostoievski, Tolstoi, Berlioz, Dickens, Flaubert (a cărui descriere mi-a plăcut foarte mult, cu care Turgheniev are o prietenie foarte strânsă și cu care împarte decepția în iubire și căsnicie), Chopin, George Sand, Henry James și mulți alții.

– discriminarea cu care se confruntau femeile încercând să intre în lumea compozitorilor.
Robert Schumann, vorbind despre una dintre creațiile soției sale, spunea: „Firește, rămâne opera unei femei, care duce lipsă mereu de forță și, uneori, de inventivitate”.

– rolul de ambasador al lui Turgheniev pentru răspândirea literaturii ruse în Europa, dar și în familiarizarea scriitorilor ruși cu europenii.

– influența majoră a lui Turgheniev în promovarea romanului Război și pace.

– accentele naționaliste și folclorice, cultura țărănească, elementele cvasipopulare, dansurile autohtone, miturile și tradițiile naționale străvechi, stilizate și înglobate în cultura europeană.

– tendințele conservatoare aflate în război direct cu muzica viitorului, degajarea rigorilor și etichetei stricte odată cu apariția muzicii lui Wagner.

– disputele dintre diverse națiuni și nevoia unora de recunoaștere a superiorității lor culturale. Aici se pune accent pe conflictul dintre francezi și englezi. Francezii numeau Anglia ” țara fără muzică” și erau foarte critici cu tendința comercială a acestora. Englezii, în schimb, își cultivau excentricitățile cu pendanterie și repudiau efervescența și caracterul neprotocolar privat al francezilor. Rămâneau practici, imperturbabili și orientați către afaceri chiar și atunci când o reprezentație îi extazia. Un popor de comercianți față în față cu un popor de artiști.

Ar mai fi multe de spus, dar mă opresc aici și vă las în compania unui citat din jurnalul lui Goncourt în care acesta descrie impresia pe care i-a lăsat-o Turgheniev. Mi s-a părut foarte elocvent.

Este un colos încântător, un uriaș blând și cărunt; are înfățișarea unui vrăjitor bătrân și blajin dintr-o pădure sau de pe un munte; arată ca un druid sau precum călugărul bătrân și binevoitor din Romeo și Julieta. E chipeș, dar într-un mod curios și venerabil, chipeș într-un mod grandios, aidoma lui Nieuwerkerke. Însă ochii lui Nieuwerkerke sunt de un albastru mătăsos, în timp ce Turgheniev are în ochi albastrul cerului. Bunătatea privirii sale este egalată de mângâierea și micile sunete melodioase ale accentului său rusesc, asemenea murmuratului unui copil.

Ți-a plăcut recenzia cărții EUROPENII?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Orlando Figes

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA EUROPENII CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Europenii
Autor: Orlando Figes
Traducător: Lucia Popovici
An apariție : 2021
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 438
Limba: Română
Gen Literar: Arta, arhitectura si fotografie
Publicată la 26.05.2022
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 6511

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Castelul de hârtie” de Miranda Cowley Heller

Recenzie „Castelul de hârtie” de Miranda Cowley Heller

Vreau să vă spun că această recenzie mă găsește extrem de confuză, pentru că eu eram sigură că aleg o carte cu o poveste de dragoste. WRONG!!! Nu am primit în niciun caz o poveste de dragoste, ci o poveste impactantă, șocantă, căreia i-am dat un rating mare pentru...

Recenzie „Șase cocori stacojii” de Elizabeth Lim

Recenzie „Șase cocori stacojii” de Elizabeth Lim

Atunci când eram mică, obișnuiam să ascult multe povești la casetofon. Îmi aduc aminte clar când stăteam în bucătărie și mama îmi punea caseta și eu ascultăm fascinată. A fost modul în care imaginația mea s-a dezvoltat și modul în care am cunoscut lumi și personaje...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 1261 zile și a scris până acum 406 articole. Se află pe poziția 3 din 52 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments