De obicei combin lecturile, însă uneori întâlnesc câte o carte excepțională care îmi captează toată atenția și parcă mi-ar zice: “Cum să mă combini pe mine cu alta?!” Așa s-a întâmplat cu acest roman deosebit. M-a cucerit de la prima pagină și nu mi-a dat pace până nu am ajuns la final.
Faceți cunoștință cu Charlie, un tânăr care suferă de retard mintal și care devine cobai experimental. După o intervenție chirurgicală, se transformă într-un tânăr sclipitor care îi întrece la inteligență chiar și pe cei mai mari profesori ai lumii.
M-a impresionat Charlie în toate etapele sale de existență, evoluție și regres.
De la acel Charlie retardat, cu inocența de copil și dornic de a fi acceptat și iubit de către cei din jur și care nici nu putea percepe faptul că ceilalți își băteau joc de el. Acel Charlie care dorea să fie deștept doar pentru a fi îndrăgit de către ceilalți și pentru a avea prieteni. I-am admirat inocența și puritatea sentimentelor.
Până la Charlie – geniul, superior tuturor, care încearca să-și păstreze verticalitatea și obiectivitatea, controlându-și comportamentul față de cei din jur, acum net inferiori lui.
Mama lui Charlie este un alt personaj cheie care a jucat un rol decisiv în dezvoltarea psihico-emoțională a fiului ei. Cu siguranță părinții copiilor cu nevoi speciale, sunt părinți care au mai multe dificultăți pe lângă grijile cotidiene caracteristice oricărui părinte. Însă, acceptul și suportul acestora joacă un rol primordial în viața copiilor lor.
Cel mai important lucru fusese întotdeauna ce gândeau alții cum apăreau ea și familia ei în ochii celorlalți.
Este o lecție de viața pentru noi toți. Autorul evidențiază aici o problemă majoră privind acceptarea și suportul special de care au nevoie persoanele care sunt altfel. Se pune accentul pe nevoile celor diferiți de noi.
… ei ne priveau ca pe o pereche de animale de experiență care nici nu existau în afara laboratorului.
Societății moderne îi lipsește bunătatea și acceptarea. Dar cel mai important este să apreciem darurile naturii, să nu le vedem drept ceva ce ni se cuvine de la sine. Să valorificăm calitățile cu care ne-a înzestrat mama natură și să le folosim pentru a ne face utili celor din jur.
Este un must-read!
Ar fi bine dacă acest roman ar fi introdus în programa școlară.
ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Cartepedia