Recenzie ”Flori pentru Algernon” de Daniel Keyes

de | feb. 21, 2022 | Beletristică, Ficțiune, Literatura Universală, Recenzii cărți

De obicei combin lecturile, însă uneori întâlnesc câte o carte excepțională care îmi captează toată atenția și parcă mi-ar zice: “Cum să mă combini pe mine cu alta?!” Așa s-a întâmplat cu acest roman deosebit. M-a cucerit de la prima pagină și nu mi-a dat pace până nu am ajuns la final.

Faceți cunoștință cu Charlie, un tânăr care suferă de retard mintal și care devine cobai experimental. După o intervenție chirurgicală, se transformă într-un tânăr sclipitor care îi întrece la inteligență chiar și pe cei mai mari profesori ai lumii.

M-a impresionat Charlie în toate etapele sale de existență, evoluție și regres.

De la acel Charlie retardat, cu inocența de copil și dornic de a fi acceptat și iubit de către cei din jur și care nici nu putea percepe faptul că ceilalți își băteau joc de el. Acel Charlie care dorea să fie deștept doar pentru a fi îndrăgit de către ceilalți și pentru a avea prieteni. I-am admirat inocența și puritatea sentimentelor.

Până la Charlie – geniul, superior tuturor, care încearca să-și păstreze verticalitatea și obiectivitatea, controlându-și comportamentul față de cei din jur, acum net inferiori lui.

Mama lui Charlie este un alt personaj cheie care a jucat un rol decisiv în dezvoltarea psihico-emoțională a fiului ei. Cu siguranță părinții copiilor cu nevoi speciale, sunt părinți care au mai multe dificultăți pe lângă grijile cotidiene caracteristice oricărui părinte. Însă, acceptul și suportul acestora joacă un rol primordial în viața copiilor lor.

Cel mai important lucru fusese întotdeauna ce gândeau alții cum apăreau ea și familia ei în ochii celorlalți.

Este o lecție de viața pentru noi toți. Autorul evidențiază aici o problemă majoră privind acceptarea și suportul special de care au nevoie persoanele care sunt altfel. Se pune accentul pe nevoile celor diferiți de noi.

… ei ne priveau ca pe o pereche de animale de experiență care nici nu existau în afara laboratorului.

Societății moderne îi lipsește bunătatea și acceptarea. Dar cel mai important este să apreciem darurile naturii, să nu le vedem drept ceva ce ni se cuvine de la sine. Să valorificăm calitățile cu care ne-a înzestrat mama natură și să le folosim pentru a ne face utili celor din jur.

Este un must-read!
Ar fi bine dacă acest roman ar fi introdus în programa școlară.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Cartepedia

Titlu: FLORI PENTRU ALGERNON
Autor: Daniel Keyes
An apariție : 2015
Editura: YOUNG ART
Nr. Pagini: 264
Limba: Română
Gen Literar: Science Fiction
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 1191

Alte recenzii de la Daniel Keyes:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Un nou început” de Micalea Smeltzer
Recenzie „Un nou început” de Micalea Smeltzer

Este prima dată când aud de această autoare, dar am fost împinsă spre lectură de toate recenziile pozitive găsite pe bookstagram. Nu mă las influențată mereu, dar acum toate cronicile mi s-au părut sincere și cu temei, așa că în timpul vacanței de iarnă am devorat...

Recenzie „Un joc al zeilor” de  Scarlett St. Clair
Recenzie „Un joc al zeilor” de Scarlett St. Clair

Nu sunt mare fană a poveștilor scrise din perspective multiple, pentru că cele mai multe ori consider că nu își au rostul. Dacă am aflat tot ce se putea afla în prima carte, ce rost are cea de a doua, cu aceeași acțiune? Această serie mi-a schimbat părerea despre...

Recenzie “În buricul pământului” de Cătălin Dorian Florescu
Recenzie “În buricul pământului” de Cătălin Dorian Florescu

Recunosc că unul dintre motivele care m-au făcut să citesc această carte a fost faptul că m-a intrigat mult imaginea de pe copertă. Nu vi se pare? Un om cu valiza pe umăr, ca și cum și-ar fi luat “lumea-n cap” și a pornit unde “l-or purta picioarele” neavând neapărat...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu a fost redactor Booknation.ro și a scris 211 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments