Nu sunt mare amatoare de cărți de dezvoltare personală, pot număra pe degete titlurile citite de acest gen, dar aceasta mi-a plăcut. Este o carte scrisă ca un studiu de caz. Individul investigat: autorul însăși. Boala: paharul. Scopul: găsirea motivației pentru a ieși din abisul în care a alunecat.
Este foarte important să știți cine este autorul. Un fost soldat din Forțele Speciale britanice, fapt care, pe măsură ce citiți, devine evident din cauza mentalității stoice, disciplinate și chiar ușor agresive pe alocuri. Ajuns la 40+, realizează, după ce s-a retras din armată, că viața lui a alunecat pe o pantă foarte periculoasă, dependența de alcool și substanțe interzise fiind marea problemă, și simte că este timpul să schimbe neapărat ceva. Viața personală este un dezastru, iar cea profesională inexistentă. Este convins că orice schimbare este o problemă de atitudine și autodisciplină. Trebuie să-ți fixezi un obiectiv care să te convingă să cobori din pat în fiecare dimineață. Trebuie să-ți găsești scopul interior, acel ceva care te definește, acel ceva care te pasionează, te provoacă, acel ceva la care te și pricepi și să te concentrezi pe acel subiect.
Până la urmă nu-i totul despre a ajunge în vârf, contează foarte mult și drumul până acolo. Pașii mici sunt determinanți și fiecare în parte trebuie înregistrat ca un mic triumf și sărbătorit ca atare. Progresul presupune efort, dedicare și ambiție. Viața e formată dintr-o mulțime de urcușuri și coborâșuri, iar eșecurile sunt mult mai întâlnite decât succesele, nimeni nu are garantat dreptul la fericire. Trebuie să îl meriți. Important este să înțelegi că totul necesită timp. Viața nu este un sprint, este un maraton, așa că graba nu-și are rostul în peisaj.
Este o carte practică care îți propune fișe de analiză, teste și exerciții pe care să le adaptezi la propriile probleme. Fricile nu trebuie evitate, trebuie depășite. Anxietatea este unul dintre obstacolele majore în calea fericirii noastre interioare. Cu cât ne cunoaștem mai bine, cu atât mai ușor va fi să ne găsim propriul drum. Deoarece fiecare are punctul lui slab, fiecare are propria sensibilitate, locul în care poate fi rănit cel mai tare și cel mai ușor. Trebuie să-ți recunoști partea mai slabă și să găsești modul în care o poți proteja cel mai bine.
Există două moduri de a-ți trăi viața. Unul: crezând că nu există miracole.
Altul: crezând că totul este un miracol.
Einstein