Recenzie „Învățare” de Tara Westover

by | Jun 27, 2020 | Biografii, Educație, Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA ÎNVĂȚARE CU REDUCERE PE Cartepedia

Învățare de Tara Westover este o autobiografie, o carte a dezvoltării unui copil în adult. Dar Tara nu este ca orice copil, iar familia ei este departe de tot ceea ce înseamnă normalitate.

Tara trăiește într-o familie cu credințe adânc înrădăcinate în străvechi. Singurul lucru pe care mama sa avea voie să-l facă pentru a câștiga bani era să ajute la venirea pe lume a copiilor – să fie moașă. Ulterior, a început să facă uleiuri din plante care ajutau la diverse afecțiuni – după spusele ei. Nimic de condamnat, pânâ  ajunge în situația în care își tratează orbirea cu ajutorul acestor remedii, fiindcă în familie era interzis să mergi la doctor.

Tara este singura fată din familie, iar tatăl o tratează exact ca pe ceilalți băieți. O pune să muncească cot la cot cu el, printre fiare vechi, punându-le în pericol viața copiilor de nenumărate ori, aceștia chiar se accidentează, dar nimic nu îl face pe acest tată să pună viața mai presus de muncă.

Fata nu are nici măcar certificat de naștere, nici acte medicale și nici acces la educație. Protagonista își descoperă pasiunea pentru citit, este dornică de a învăța și este convinsă că poate răzbate și își poate crea propriul drum dincolo de granița strâmtă a familiei. Așa că decide la 16 ani să plece de acasă. Tara studiază din greu și ajunge la una dintre cele mai prestigioase Universități, acolo unde i se acordă o șansă de către un om care a reușit să vadă dincolo de aparențe.

Desigur că face și greșeli, este prețul plătit pentru cunoașterea de sine și formarea propriei personalități. În ciuda  traumelor trăite în casa părintească, ceva o îndeamnă să se întoarcă către familie, doar pentru a-și da seama că a ales drumul corect.

Tara ne învață că suntem suma alegerilor pe care le facem, că viața noastră este în propriile mâini și doar de noi depinde să ne urmăm visele și să credem în puterea noastră atunci când nimeni nu crede. Fiecare mică alegere făcută în ajutorul nostru, va contribui la marele succes pe care îl visăm.„[…] alegerile pe care le fac oamenii, împreună și singuri, care se îmbină și produc orice eveniment. Fire de nisip, nenumărate, care formează sedimente, apoi stânci”.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA ÎNVĂȚARE CU REDUCERE PE Cartepedia

Titlu: Învățare
Autor: Tara Westover
An apariție : 2019
Editura: PUBLICA
Nr. Pagini: 456
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Publicată la 27.06.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Unde ai dispărut, Bernadette?” de Maria Semple

Recenzie „Unde ai dispărut, Bernadette?” de Maria Semple

De mult timp nu am citit un roman atât de ingenios și de ciudat, în același timp. Unde ai dispărut, Bernadette? este un roman al cărui nume te poate induce în eroare. Poate trimite la multe genuri literare, cum ar fi dragoste, dramă sau roman polițist. În ceea ce mă...

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Despre autor: Andreea Ilie este o adolescentă de doar 15 ani, care a debutat anul acesta, în plină pandemie, cu romanul pentru copii ”În armonie cu natura”. Ea a fost dintotdeauna fascinată de magia și farmecul pădurii  care au inspirat-o să scrie această carte...

Recenzie “Orbi” de Petronela Rotar

Recenzie “Orbi” de Petronela Rotar

Spre rușinea mea de cititor, Petronela Rotar este primul autor român pe care îl citesc. 🙂 Nu mă întrebați de ce nu am dat până acum literaturii noastre o șansă, nu am răspuns, însă vă pot spune că de acum înainte voi vedea lucrurile altfel și voi face o schimbare în...

Ana Mihai este redactor Booknation.ro de 117 zile și a scris până acum 25 articole. Se află pe poziția 36 din 142 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ana Mihai aici.
Pasionată de frumos. Încântată de cărți, cafea, scris și dezvoltare.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments