Recenzie „Jurnalul unui doctor neamț în timpul celui de-al doilea război mondial” de Raluca Modreanu

de | iul. 8, 2021 | Beletristică, Familie, Ficțiune, Istorie, Jurnale, Literatură Contemporană, Literatura Română, Literatura Universală, Recenzii cărți

Jurnalul unui doctor german în timpul celui de-al doilea război mondial. Scheletul unei istorii sună mereu ca un clișeu, fie că vorbim despre dragoste, război sau moarte, și mai clișeică este combinația dintre ele. Ceea ce dă farmec și greutate sunt detaliile: descrierea, dialogurile, emoțiile și personajele acestei.

Cartea scrisă de Raluca este o confesiune a 4 actori, care trec prin cea mai nefastă perioadă din istoria omenirii, cel de-al doilea război mondial. 4 Nemți, un doctor aflat în conflict cu propriile dorințe, nepoata acestuia care vrea să îi descopere adevărata istorie, pianista -soția unui general SS și evreul care a pierdut tot din cauză că s-a născut în cea mai antisemită țară.

Cei „4 fantastici” sunt captivi în evenimentele celor 6 ani care le-au schimbat viețile cu deznodăminte neașteptate. 4 puncte de reper, 4 vieți, 4 fire dintr-o țesătură care miroase a deznădejde și frustrare. Unele dialoguri mi-au adus aminte imediat despre cartea lui Yalom, „Plânsul lui Nietzsche”, la fel de profunde și reflective, pline de explicații cu referire la orânduirile acelei perioade, legile Fuhrerului, despre granița palidă dintre bine și rău și cât de relative sunt sensurile cuvintelor „corect” sau „adevăr”. Diferențele dintre captivitate și libertate, secrete și șantaj, cum li se schimbă importanța în ochii autorităților.

Vorbeam astăzi cu o prietenă despre cartea Ralucăi și fără să-mi dau seama am comparat autorul cu un diamant neprelucrat, spun așa pentru că acest Jurnal nu este limita ei, dialogurile cărții m-au convins despre asta. Pun încă un nume în rândul contemporanilor de care sunt încântată!

📃 we are nothing but social animals.

📃 and this is exactly what propaganda does – convince a critical mass about something. The chain reaction leads to what we call ‘common sense’ which we all praise, though common sense has nothing to do with reason or logic but with what the majority thinks, and since the majority have been neither reasonable, or logical, we come to this!

Titlu: JURNALUL UNUI DOCTOR NEAMȚ ÎN TIMPUL CELUI DE-AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL
Autor: Raluca Modreanu
An apariție : 2020
Editura: PUBLICARE INDEPENDENTA
Nr. Pagini: 191
Limba: Engleză
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 1614

Alte recenzii de la Raluca Modreanu:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry
Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry

A fost odată un băiat pe care l-am iubit...așa a început totul Logan Francis Silverstone s-a dezvoltat într-un mediu înconjurat de haos, unde urletele, țipetele și drogurile erau monedele de schimb obișnuite, iar căldura și lumina lipseau cu desăvârșire. În acest...

Recenzie “Furia” de Alex Michaelides
Recenzie “Furia” de Alex Michaelides

Actul I Are loc o crimă pe o insulă privată a Greciei. Toți cei șapte prezenți acolo sunt invitații personali ai victimei, cunoștințe și prieteni vechi. Și scriitorul este unul dintre ei, așa că el ne zice povestea. Și nu o zice oricum ci ca și un prieten apropiat...

Recenzie ”Astfel de lucruri mărunte” de Claire Keegan
Recenzie ”Astfel de lucruri mărunte” de Claire Keegan

Ambientul și scena socială nu m-au convins. Am trăit tot timpul lecturii cu impresia că sunt undeva în sec. 20, pe la 1900 și un pic sau cel mult între cele două războaie mondiale. Dar am fost influențată și de subiectul expus care pare desprins din alte epoci. Nu...

0 0 votes
Article Rating
Stella Popa este redactor Booknation.ro de 2 ani, 11 luni, 17 zile și a scris până acum 166 articole. Se află pe poziția 6 din 13 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Stella Popa aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments