Recenzie „Maitreyi” de Mircea Eliade

de | feb. 17, 2016 | Recenzii cărți

Maitreyi mircea eliadeApărut în anul 1933, romanul Maitreyi, aparţinând scriitorului şi filozofului Mircea Eliade, are calitatea de a fi prima creaţie exotică românească, dovadă fiind titlul eponim ce desemnează personajul feminin şi aminteşte lumea plină de mister a civilizaţiei indiene.

Caracterul autobiografic este datorat însemnărilor din jurnalul personajului-narator, Allan, un englez ajuns pe continentul asiatic ca lucrător şi, ulterior un bengalez get-be-get. Intriga se declanşează în momentul în care Narendra Sen, superiorul lui, îl invită pe Allan să locuiască cu familia lui după ce acesta contactează un virus local.

Autencitatea romanului este definită prin impresia pe care o consemnează Allan atunci când o întâlneşte pe Maitreyi, aceasta fiind repulsia. Treptat, cei doi tineri nutresc sentimente reciproce, ascunse, dar manifestate de către Maitreyi prin obiceiurie specific indiene. Aceasta, pentru a-şi demonstra dragostea, îi povesteşte despre căsătoria ei cu un copac, ba chiar îi înmânează o şuviţă din părul „gurului” ei, fiozoful Tagore.

Concomitent cu relaţia ascunsă a celor doi, păstrată în secret de sora Maitreyiei, Chabu, se conturează şi fresca societăţii indiene, de care domnul Sen încearcă să se depărteze, dorind să îl adopte pe Allan, deşi acesta îşi dorea căsătoria cu fiica lui.

Povestea de dragoste întregeşte galeria operelor erotice, în esenţă, în ciuda faptului că iubirea lor nu este împlinită, iar cursul evenimentelor o ia pe o pantă descendentă. Experienţa naratorului este cutremurată, dintr-o parte, de dragostea pentru adolescentă, cât şi de sentimente contradictorii din cauza naivităţii fetei:

„Şi eu aş vrea să fiu albă.”

La câţiva ani de la publicarea romanului în mai multe limbi, adevărata Maitreyi Devi, devenită o poetă cunoscută, adresează o carte-răspuns, vrând să îşi spele reputaţia – Dragostea nu moare, în care dezminte alegaţiie intime dintre ea şi Eliade, versiunea ei fiind considerată amăgitoare de către cei ce iubesc romanul modern Maitreyi, acesta rămânând în memoria colectivă tocmai pentru fantezismul dus la extrem, concluzionând ideea:

„Când eşti bătrân, iubeşti mai mult şi suferi mai puţin.”

Titlu: MAITREYI
Autor: Mircea Eliade
An apariție : 2007
Editura: TANA
Nr. Pagini: 176
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 4763

Alte recenzii de la Mircea Eliade:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Societatea. 300 de ani mai târziu” de Radu Niculescu
Recenzie ”Societatea. 300 de ani mai târziu” de Radu Niculescu

Societatea. 300 de ani mai târziu de Radu Niculescu este acea carte pe care nu m-am așteptat să o citesc prea curând. Nu mă laud cu mii de cărți citite, motiv pentru care nu sunt în măsură să spun ”le-am citit pe toate și nicio carte nu mă mai poate surprinde”. Dovada...

Recenzie “Pietrele vorbesc” de Savatie Baștovoi
Recenzie “Pietrele vorbesc” de Savatie Baștovoi

Savatie Baștovoi este eseist, poet, romancier, teolog și scriitor din Republica Moldova, iar cărțile lui se regăsesc pe rafturile magazinelor din inctinta multor mănăstiri din țara noastră. Faptul că i-am regăsit numele de mai mult ori mi-a stârnit curiozitatea și am...

Recenzie „Tăcerea din adâncuri” de Brittainy C. Cherry
Recenzie „Tăcerea din adâncuri” de Brittainy C. Cherry

Brittainy C. Cherry scrie într-un mod unic și are un stil care nu este recomandat oricui. Dacă ești pasionat de Romance, sigur îți pot recomanda cărțile ei, dar dacă vrei și o lecție de viață impresionantă, care te poate impacta, atunci trebuie să te gândești puțin...

0 0 votes
Article Rating
Alexandru Niță a fost redactor Booknation.ro și a scris 32 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandru Niță aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments