Recenzie “La țigănci” de Mircea Eliade

de | mart. 21, 2022 | Beletristică, Fantezie, Literatura Română, Recenzii cărți

Această culegere de nuvele reprezintă de fapt o colecție de meditații filozofice, mai ales în “Podul” și “Adio!”, descoperim gândirea eliadică la apogeu. Este o lectură ciudățică, însă, se pare că de la o vreme am lipici la astfel de opere.

Fiecare personaj din nuvelele de aici reprezintă acel om neînțeles care nu-și găsește locul în societate, acel “ciudat” desprins din gloată. “Dumneata aparții altei lumi, altei societăți.” Sunt personaje ale căror existență se desfășoară pe un plan diferit, unul metafizic. “Căci, în fond, ce caută tinerii aceștia, dacă nu realitatea ultimă, care, pentru noi, oamenii, e aburită, camuflată sub atâtea iluzii și erori?” Aceste personaje caută cu disperare cum să se reintegreze în această lume atât de străină lor, iar uneori simt o beatitudine adâncă de amintire a lumii din care au ieșit.

Este istoria trecerii timpului, a părerilor de rău. Acele repetiții “prea târziu”, “ar fi fost frumos” semnifică melancolia timpului pierdut. Există și un regret al vieții netrăite sau trecute prea repede, dar și al vieții trăite greșit, trăită ca într-un vis, când nici nu-ți dai seama ce se întâmplă cu tine. Și poate cel mai mare regret constă în faptul că această viața nu poate fi reluată precum o carte pe care o citești de câte ori ai chef, viața nu poate fi trăită din nou.

Dar, în acelaș timp este și un manifest al laturei spirituale, acea latură atât de des uitată și camuflată de către materie.

… secole, sau chiar milenii, nu se întâmplă nimic în lumea spiritului, nu se crează nimic, dar istoria continuă, oamenii beau și petrec ca să uite, iar stăpânii spânzură ca să rămână stăpâni. E o imagine prea apăsată.

Dacă încă nu ai ajuns la Mircea Eliade, acum e timpul!

Viață cunoaște scene, și se poate spune că e împărțită în acte, dar cortina se lasă o singură.

Eliade este autorul meu de suflet la care revin mereu cu drag. Anul curent am recenzat și alte cărți ieșite de sub penița lui, pe care de altfel la fel le recomand.

Titlu: La țigănci
Autor: Mircea Eliade
An apariție : 2012
Editura: CARTEX 2000
Nr. Pagini: 192
Limba: Română
Gen Literar: Literatura romana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 1723

Alte recenzii de la Mircea Eliade:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Animal pe moarte” de Philip Roth
Recenzie ”Animal pe moarte” de Philip Roth

Romanul "Animal pe moarte" de Philip Roth realizează o meditație profundă asupra iubirii, morții și trecerii timpului, străbătută de un fir narativ complex și captivant. Romanul explorează relația dintre un profesor universitar în vârstă, David Kepesh, și o tânără...

Recenzie “Problema Spinoza” de Irvin D. Yalom
Recenzie “Problema Spinoza” de Irvin D. Yalom

  Psihologul și psihanalistul Irvin D. Yalom, autor al mai multor lucrări de psihoterapie, a delectat publicul larg și cu câteva romane, între care și “Problema Spinoza”. Acest volum dezvoltă în paralel două planuri, la distanța de câteva secole, care se...

Recenzie ”Ispita bodyguardului” de Jennifer L. Armentrout
Recenzie ”Ispita bodyguardului” de Jennifer L. Armentrout

,,El o poate proteja de oricine, însă nu și de el însuși” Povestea din Ispita bodyguardului explorează aventura tumultoasă a unei jurnaliste, Alana Gore, și a bodyguardului ei, Chandler Gamble, într-o călătorie presărată cu provocări și atracție. Confruntată cu o...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu a fost redactor Booknation.ro și a scris 211 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments