Recenzie Mamă sau femeie? de Elisabeth Badinter

by | May 23, 2015 | Recenzii cărți, Sociologie

🔥 CARTEA MAMĂ SAU FEMEIE? ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

index_optMamă sau femeie este cartea care m-a impresionat cel mai puțin. Titlul nu m-a atras, coperta insă este una foarte expresivă; prezintă aceeași femeie în două ipostaze diferite, și anume – femeia orientată spre succes profesional, și femeie familistă orientată spre treburi casnice și copii. M-am hotărât să o citesc pentru că era singura carte necitită din biblioteca mea.

Autoarea, Elisabeth Badinter, nascută pe 5 martie 1944 este o feministă convinsă, o mamă a trei copii și o personalitate a culturii franceze.

Mamă sau femeie? – o polemică despre maternitate ca o nouă formă de sclavie, nu este o carte ușor de citit, conține multe date statistice, cifre, sondaje. Ceea ce m-a uimit la această carte este faptul că arată femeia care refuză să devină mamă, de parcă ar fi stigmatizată de cei din jur, de părinți pentru că nu le dă dreptul de a deveni bunici; de prietene pentru că așa au făcut și ele și pentru că așa trebuie; de societatea care privește un cuplu fară copii ca pe ceva anormal. Un studiu realizat în anul 2009 pe un eșantion de 1000 de persoane a arătat că 22% din respondenți se hotărăsc să facă un copil doar pentru a îi maturiza, pentru a îi ajuta să își asume responsabilități. Este adusă în discuție ideea conform căreia dorința de a face carieră cumulată cu studiile și independența financiară duc la nevoia de a redefini identitatea feminină. Pascale Donati susține că “neprocrearea este o îndepărtare de la normă” care atrage după sine dezaprobarea societății.

Se pune mult accentul asupra alegerii femeii de a avea grijă de carieră sau de a deveni mamă și este susținută ideea că o femeie de succes pe plan profesional dă greș pe plan familial. Conform tabelului diviziunii pe gen și diploma, publicat de Institutul Național de Statistică și Studii Economice din Franța, pentru anii 1998 – 1999, femeile cu studii superioare acordă mai puțin timp treburilor casnice și mai mult timp activității profesionale. Este dezbatută intens problema femeii cu studii superioare al cărei instinct matern se dezvoltă doar după 30 de ani, cu precădere între 35 și 40 de ani, forțate în mare masură de tic-tac- ul ceasului biologic.

Se aduce în dezbatere și puternica legatură dintre mamă și prunc și se susține că cea mai bună solutie pentru un copil este reîntoarcerea femeii acasă. Frustrantă este mentalitatea ruginită a oamenilor – Lynn Y. Weiner susține că o mamă care folosește biberonul “este o handicapată”.

Mamă sau femeie? de Elisabeth Badinter este un minunat studiu de caz, susținut de o bibliografie imensă. Prezintă evoluția femeii moderne care, indiferent de poziția profesională, pleacă întotdeauna de pe o poziție net inferioară față de locul pe care l-ar ocupa un bărbat cu aceleași performanțe profesionale.

Recomand cu drag această carte tuturor, atât bărbați, cât și femei, doar pentru a descoperi mai multe despre rolul nostru, al reprezentantelor sexului frumos, în societatea în care trăim.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții MAMĂ SAU FEMEIE??

Vezi toată lista de cărți scrise de Elisabeth Badinter sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA MAMĂ SAU FEMEIE? CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Mamă Sau Femeie?
Autor: Elisabeth Badinter
An apariție : 2012
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 192
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 23.05.2015
Nota recenzorului: n/a

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Clubul crimelor de joi” de Richard Osman

Recenzie ”Clubul crimelor de joi” de Richard Osman

Pentru că sunt naționalistă și promovez autorii români de câte ori am ocazia, ăia puțini care îmi par mie că merită, vă recomand cartea asta dacă sunteți fani ai seriei Melania scrisă de draga noastră Rodica Ojog-Brașoveanu. Fac asta pentru că eu am regăsit-o pe...

Recenzie “Prieten imaginar” de Stephen Chbosky

Recenzie “Prieten imaginar” de Stephen Chbosky

Care sunt cele două tipuri de oameni ce văd lucruri ce nu există, Kate? Vizionarii și psihopații. Cartea este un thriller întunecat, cu multe elemente horror, ce propune o viziune apocaliptică asupra noțiunii de lume, care desface binele și răul în două jumătăți,...

Recenzie ”După șapte ani” de Guillaume Musso

Recenzie ”După șapte ani” de Guillaume Musso

Sebastian, un lutier dintr-o familie din New York o întâlnește pe Nikki, o artistă liberă care îi fură mințile, iar dragostea lor este atât de profundă și de frumoasă, așa cum este iubirea pe care o întâlnești o singură dată în viață. Mulți ani mai târziu, cei doi...

0 0 vote
Article Rating
Denisa Gheorghiescu este redactor Booknation.ro de 2097 zile și a scris până acum 23 articole. Se află pe poziția 1 din 25 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Denisa Gheorghiescu aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments