Mamă sau femeie este cartea care m-a impresionat cel mai puțin. Titlul nu m-a atras, coperta insă este una foarte expresivă; prezintă aceeași femeie în două ipostaze diferite, și anume – femeia orientată spre succes profesional, și femeie familistă orientată spre treburi casnice și copii. M-am hotărât să o citesc pentru că era singura carte necitită din biblioteca mea.
Autoarea, Elisabeth Badinter, nascută pe 5 martie 1944 este o feministă convinsă, o mamă a trei copii și o personalitate a culturii franceze.
Mamă sau femeie? – o polemică despre maternitate ca o nouă formă de sclavie, nu este o carte ușor de citit, conține multe date statistice, cifre, sondaje. Ceea ce m-a uimit la această carte este faptul că arată femeia care refuză să devină mamă, de parcă ar fi stigmatizată de cei din jur, de părinți pentru că nu le dă dreptul de a deveni bunici; de prietene pentru că așa au făcut și ele și pentru că așa trebuie; de societatea care privește un cuplu fară copii ca pe ceva anormal. Un studiu realizat în anul 2009 pe un eșantion de 1000 de persoane a arătat că 22% din respondenți se hotărăsc să facă un copil doar pentru a îi maturiza, pentru a îi ajuta să își asume responsabilități. Este adusă în discuție ideea conform căreia dorința de a face carieră cumulată cu studiile și independența financiară duc la nevoia de a redefini identitatea feminină. Pascale Donati susține că „neprocrearea este o îndepărtare de la normă” care atrage după sine dezaprobarea societății.
Se pune mult accentul asupra alegerii femeii de a avea grijă de carieră sau de a deveni mamă și este susținută ideea că o femeie de succes pe plan profesional dă greș pe plan familial. Conform tabelului diviziunii pe gen și diploma, publicat de Institutul Național de Statistică și Studii Economice din Franța, pentru anii 1998 – 1999, femeile cu studii superioare acordă mai puțin timp treburilor casnice și mai mult timp activității profesionale. Este dezbatută intens problema femeii cu studii superioare al cărei instinct matern se dezvoltă doar după 30 de ani, cu precădere între 35 și 40 de ani, forțate în mare masură de tic-tac- ul ceasului biologic.
Se aduce în dezbatere și puternica legatură dintre mamă și prunc și se susține că cea mai bună solutie pentru un copil este reîntoarcerea femeii acasă. Frustrantă este mentalitatea ruginită a oamenilor – Lynn Y. Weiner susține că o mamă care folosește biberonul „este o handicapată”.
Mamă sau femeie? de Elisabeth Badinter este un minunat studiu de caz, susținut de o bibliografie imensă. Prezintă evoluția femeii moderne care, indiferent de poziția profesională, pleacă întotdeauna de pe o poziție net inferioară față de locul pe care l-ar ocupa un bărbat cu aceleași performanțe profesionale.
Recomand cu drag această carte tuturor, atât bărbați, cât și femei, doar pentru a descoperi mai multe despre rolul nostru, al reprezentantelor sexului frumos, în societatea în care trăim.
