Nu aș considera-o drept o carte de căpătâi, însă merită a fi citită pentru lărgirea orizonturilor. Sunt câteva idei prețioase, deși sunt și unele de-a dreptul idealiste și utopice.
Pe-alocuri se bate apa-n piuă, iar uneori nu se duce ideea până la capăt. Discipolii lui Osho ne învață să ne orientăm spre interiorul nostru pentru a vedea miezul apariției emoțiilor noastre precum: mânia, gelozia și teama. Se pune accentul pe o latură a problemei și mereu ești tu cel cupabil de toate, de parcă lumea exterioară nu ne-ar influența sentimentele, percepțiile și emoțiile?!
Dar cum să reacționăm atunci când emoțiile noastre sunt induse voluntar sau involuntar de către ceva/cineva din exterior? Asta, au uitat s-o menționeze discipolii lui Osho. Sau poate nu-i înțeleg eu ideile pe deplin și cauza o fi în mine? (he he he… m-a învățat Osho să caut problema în interiorul meu). Sau poate mi-a răspuns la întrebare prin “… omul contemporan modern a devenit un veritabil cum-ist.” Adicătelea ce mai am și eu întrebări de genul “cum?”.
„Trăiți în lume, dar nu lăsați lumea să trăiască în voi.” Adică cum? Să ne închidem într-o bulă și să ne autoizolăm.” Se omite cu desăvârșire comunicarea, drept metodă de soluționare a conflictelor interioare, iar ședințele de psihoterapie sunt de-a dreptul criticate, deoarece ele accentuează doar ce este rău în noi. Nu sunt de-acord cu aceste idei.
Ah da, exercițiile de la urmă nu sunt pentru mine… Doar îmi imaginez cum le practic și mă umflă râsul.
Principalele teze:
Mânia = teamă
Gelozia = comparație
În concluzie, citiți cartea dacă credeți că aceste sentimente de teamă, gelozie ură vă domină viața. S-ar putea să găsiți răspunsurile căutate aici. S-ar putea să vă inspire spre ceva ce vă va aduce pacea și înțelegerea interioară. Și-apoi nu aveți nimic de pierdut dacă faceți un refresh la niște idei deja cunoscute. Eu apreciez chiar și cărțile de dezvoltare personală care nu neapărat îmi aduc ceva nou, dar care sunt o aducere aminte.
Teama, mânia, gelozia, ura, toate acestea sunt forme de energie. Voi nu sunteți conștienți de faptul că acestea vă irosesc în mod inutil viața.
Gelozia distruge totul. La fel și posesivitatea.
Teama zilei de mâine distruge fericirea zilei de azi.
Este necesară luciditatea, nu condamnarea. Numai luciditatea și conștientizarea permit o transformare rapidă.