Recenzie ”Moartea lui Vivek Oji” de Akwaeke Emezi

de | mai 13, 2022 | Ficțiune, Literatură Contemporană, Părinți și copii, Psihologie, Recenzii cărți, Sociologie

🔥 CARTEA MOARTEA LUI VIVEK OJI ARE REDUCERE PE:

Aveam pe lista scurtă Apă dulce, o altă carte a acestei autoare și habar n-aveam de existența lui Oji. A ajuns la mine înaintea celeilalte și am terminat-o în câteva ore. Cam atât de bine mi s-a părut că e scrisă. Simplu și complicat, pe față, dar cu taine. Altfel, dar cu un subiect delicat. Identitatea de gen și efectele negative ale imposibilității de a fi cine simți că îți dorești să fii sau că ești cu adevărat.

Vivek Oji este înalt, subțire, cu părul lung până la talie și ar putea fi oricând o fată frumoasă, dar nu e. Vivek Oji este băiatul mamei sale și fiul tatălui său. Este nepotul multor mătuși și prietenul multor fete. Dar Vivek visează să fie altceva. Și, convins că mentalitatea părinților și a rudelor și a comunității este mult prea închistată pentru a fi schimbată, se ferește și gustă fericirea pe ascuns când nimeni nu-l observă, în locuri în care nimeni nu-l cunoaște, acolo unde lumea îl poate percepe așa cum își dorește el.

Dar secretul lui are și câțiva păzitori: câteva prietene și un văr primar…sau poate nu e văr. Ce ar putea fi un văr pentru care faci o pasiune? Care îți stârnește atracția sexuală? Iubit? Un văr iubit?

Vivek Oji s-a născut băiat, dar este și fată. Vivek Oji a murit în ziua când au ars piața. Este mort, dar este în viață în amintirea celor care l-au iubit. Și revine de dincolo de mormânt pentru a-și spune povestea, câteodată cu propriile gânduri și altădată cu ajutorul prietenilor și familiei. Este o mărturisire a adevărului pe care l-a ascuns în timpul vieții pentru a nu le răni unora sentimentele și pentru a-i împiedica pe alții să-i facă rău. S-a născut în aceeași zi în care bunica lui a murit, cu aceeași cicatrice pe care o avea și aceasta. Între cei doi este o legătură stranie chiar dacă nu s-au cunoscut în timpul vieții. Destinele și persoanele lor se suprapun. El simte că este amândoi, lucru pe care tatăl său nu îl acceptă pentru că o presimțire urâtă nu-i dă pace.

Dacă îți place recenzia cărții MOARTEA LUI VIVEK OJI, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Akwaeke Emezi

Băiatul își ține secretele ascunse de doi părinți cu comportamente diferite: o mama încordată și implicată și un tată relaxat și aproape dezinteresat. Doi părinți pe care i-a dezamăgit deja atunci când le-a spulberat visurile și planurile și a abandonat universitatea din America. Doi părinți care, de frică, de rușine, din vinovăție, din comoditate, refuză să vadă ceea ce este evident, ignoră ceea ce fiul lor încearcă să le spună prin fapte. Indiciile pe care le oferă sunt clare, cu toate acestea Kavita, mama lui, nu le ia în calcul.

Impresia pe care o lasă celor din jur este circumspectă, unii îl consideră bolnav, alții posedat de demoni și tratamentul la care îl suspun este câteodată violent și abuziv. Și pentru că nu are parte de susținerea familiei, care rămâne surdă, mută și oarbă la ceea ce se întâmplă chiar sub ochii ei, Vivek caută acceptare și înțelegere la prieteni. Socializarea cu aceștia nu îl determină să-și schimbe conduita, ci din contră, îl încurajează să-și exteriorizeze pornirile. Dar aceste porniri îi fac imposibilă integrarea în societate. Nu se poate încadra în normele impuse de societate. Contextul social și cultural îl obligă să se ascundă, dar găsește o modalitate de a încălca aceste norme.

Relația cu Osita ar fi putut să-l salveze, să-l ajute să învingă depresia și tristețea, dar lui Osita îi lipsește curajul pentru a-și asuma propria înclinație și știe că pericolul este mult prea mare pentru a te expune public.

Autoarea pune accent pe transparență și pe comunicare, pe cât de necesare sunt și cât de mult pot ajuta. Câteodată chiar salvând vieți. Trimite puțin la plimbare banalul și ne oferă ceva diferit, o căutare a identității și a maturizării, o invitație la toleranță și la deschiderea minții. Este o carte ce pune în balanță aparențele și prejudecata. Este o lecție despre percepție, a oamenilor, a lucrurilor și a vieții și despre nevoia libertății de exprimare. O scriitură inteligentă, dar simplă, plină de subtilitate și eleganță.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA MOARTEA LUI VIVEK OJI CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: MOARTEA LUI VIVEK OJI
Autor: Akwaeke Emezi
An apariție : 2022
Editura: CURTEA VECHE
Nr. Pagini: 344
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 10499

Alte recenzii de la Akwaeke Emezi:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Povestea unui înger păzitor: După ce Patrick a murit, Mia și-a dorit ca toată lumea ei să se sfârșească. Și aproape că a reușit să facă asta după ce s-a aruncat în marea care i-a răpit viața celui pe care îl iubea. A lăsat valurile să îi înconjoare trupul, însă ceva...

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

O seară de poker, un show și o iubire interzisă... Ea este cea mai bună jucătoare de poker, el este un magnat arogant care, uneori, după o zi de muncă, preferă să joace poker cu niște prieteni vechi. Așa se întâlnesc Kate Monroe și Cooper Montgomery, într-o seară când...

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Am de mult timp cartea aceasta în lista de must read și habar n-am de ce mi-a luat așa mult timp să ajung s-o citesc având în vedere cât de mult mi-a plăcut. Am auzit multe lucruri bune prin online și de data asta chiar au fost pe bună dreptate deoarece a fost scrisă...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 1478 zile și a scris până acum 484 articole. Se află pe poziția 3 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments