Recenzie ”Mentalitatea învingătorului” de Carol S. Dweck

by | Apr 4, 2021 | Dezvoltare Personală, Educație, Psihologie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA MENTALITATEA ÎNVINGĂTORULUI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Pe parcursul cărții, Carol S.Dweck, profesoară de psihologie la Stanford, descrie mentalitățile și explică rezultatele studiilor cu privire la unele comportamente.

Încă de la început, autoarea prezintă existența a două abordări cu privire la nivelul de inteligență. Astfel, există specialiști care considerau că diferențele dintre oameni se datorează proprietăților fizice, respectiv genelor, în timp ce alți specialiști au presupus că educația și practica pot modifica nivelul de inteligență (evident, fără a nega diferențele individuale dintre copii). Cartea își propune să demonstreze că rezultatele sunt influențate într-o mare măsură de mentalitate, de convingerile adoptate de fiecare în legătură inteligența și talentele proprii.

În lumea mentalităților rigide, a avea succes înseamnă a demonstra în permanență că ești deștept sau talentat, dar acest tip de succes ascunde capcane pentru că, din teama de a nu greși, de a nu te face de râs, eviți să ieși din zona de confort și implicit nu te mai dezvolți, te autolimitezi. Autoarea arată că persoanele cu o atitudine flexibilă nu se descurajează ușor în fața eșecului, că perseverează, încearcă iar și iar, până reușeșc să atingă rezultatele dorite.

Cartea Mentalitatea învingătorului este un instrument foarte util pentru părinți și cadre didactice, pentru că arată ce efect au etichetele puse copiilor sau stereotipurile, care este efectul laudelor, și mai ales ce se întâmplă în cazul laudelor nemeritate. De asemenea, se aduc argumente că, având un caracter flexibil, învățarea și dezvoltarea sunt accesibile tuturor, indiferent de vârstă și bagaj genetic.

Cartea conține mai multe exemple de analiză a unor persoane publice, sportivi, artiști care au atins succesul și modul în care atitudinea lor a influențat menținerea succesului sau brusca decădere.

Carol S. Dweck ne îndeamnă să spunem adevărul copiilor cu privire la rezultatul  activității lor, să îi ajutăm să identifice activitățile care le fac plăcere și să îi încurajăm să se dezvolte în respectivele direcții, dar să fim conștienți că rezultatele deosebite se obțin cu eforturi deosebite. E mult mai benefic pentru copii să se obișnuiască cu provocările, să fie dispuși la efort și să învețe mereu lucruri noi, chiar dacă uneori vor greși.

Astfel, e în regulă să lăudăm munca, efortul, rezultatul, dar nu e benefic să lăudăm inteligența în sine.  După opt experimente cu sute de copii, am ajuns la unele dintre cele mai clare concluzii posibile: lăudarea inteligenței copiilor dăunează motivației și realizărilor lor.

Cheia succesului se ascunde în spatele unor standarde înalte, dar dublate de susținere din partea familiei și a profesorilor și muncă grea, eforturi concentrate din partea celui care dorește atingerea unor rezultate remarcabile. Psihologul ne încurajează să fim alături de copii în demersurile lor. De asemenea, ne atenționează că, în timp ce persoanele cu mentalitate flexibilă simt un ajutor, cele cu mentalitate rigidă se simt judecate.

Atât eșecul, cât și succesul pot fi copleșitoare, persoanele cu o mentalitate rigidă riscă să nu își revină niciodată după un astfel de eveniment, și de aceea e important să învățăm de mici cum să gestionăm cele două situații.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții MENTALITATEA ÎNVINGĂTORULUI?

Vezi toată lista de cărți scrise de Carol S. Dweck sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA MENTALITATEA ÎNVINGĂTORULUI CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Mentalitatea învingătorului
Autor: Carol S. Dweck
An apariție : 2013
Editura: CURTEA VECHE
Nr. Pagini: 384
Limba: Română
Gen Literar: Psihologie, Pedagogie
Publicată la 4.04.2021
Nota recenzorului: 9

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Mesagerii Mamei Pământ” de Eliana Corina Ioniță

Recenzie ”Mesagerii Mamei Pământ” de Eliana Corina Ioniță

Vă salut cu bucurie, dragilor! Sunt fericită că natura începe să ne îmbrățișeze iar călduros și, în curând, vom citi în aer proaspăt. Până atunci, mai vin spre voi cu recomandări de volume care merită citite. Săptămâna aceasta am descoperit o carte revelatoare....

Recenzie “P.S: Îmi placi” de Kasie West

Recenzie “P.S: Îmi placi” de Kasie West

Ca orice adolescentă,Lilly About se confruntă cu drama de liceu. Atunci când pășește în curtea liceului ,singura sa dorința este să se teleporteze cât mai departe de Cade Jennings. Cade este cel mai popular băiat din liceu,chipeș dar arogant,joacă în echipa de...

0 0 vote
Article Rating
Elena Constantin este redactor Booknation.ro de 25 zile și a scris până acum 8 articole. Se află pe poziția 22 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Elena Constantin aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments