Recenzie Orele astrale ale omenirii de Stefan Zweig

de | mai 15, 2018 | Beletristică, Istorie, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ORELE ASTRALE ALE OMENIRII ARE REDUCERE PE:

     Când despoții pregătesc un război, ei vorbesc necontenit doar despre pace atâta timp cât nu au terminat să se înarmeze. (pag.36)

Orele astrale ale omenirii de Stefan Zweig  este o cartulie subțirică și veche pe care o păstram de ceva timp în bibliotecă. O recuperasem dintr-o cutie destinată  anticariatului, de către fostul proprietar. Năravurile-mi, Doamne!

     Stefan Zweig (28 nov 1881 Viena, Austro-Ungaria – 22 febr 1942 Petropolis, Brazilia ), născut  într-o familie înstărită de evrei ( Moritz Zweig și Ida Brettauer ) este și astăzi, alături de Herman Hesse, una dintre cele mai puternice voci literare germanice.

Scriitor, jurnalist, biograf, doctor în filosofie ,a fost și un opozant răspicat al nazismului – ceea ce i-a adus, în ultimii ani din viață, exilul.

Dacă îți place recenzia cărții ORELE ASTRALE ALE OMENIRII, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Stefan Zweig

A călătorit mult și  a colecționat autografe, a legat prietenii și a întreținut corespondențe, s-a căsătorit de două ori și a luptat cu dificultățile vieții așa cum a știut mai bine, până când puterile l-au lăsat și a comis gestul acela, pe care unii îl numesc lașitate,  iar alții, mai degrabă curaj…

Interesul pentru istoria lumii  întâlnește preocuparea pentru oamenii care au înfăptuit-o, imaginând nuvele, povestiri , biografii  încărcate de dramatism, resemnare,  melancolie, în  titluri ca : Marie Antoinette. Portretul unui caracter mediocru, Maria Stuart, Jucătorul de șah, Neliniștea inimii, etc.

  Orele astrale ale omenirii, colaj de evenimente  majore din istoria umanității, ne poartă pașii mult în trecut, oferindu-ne șansa neprețuită de a asista la emoțiile unor descoperiri uriașe.

Abordând subiecte ca Descoperirea Oceanului Pacific, Cucerirea Bizanțului, bătălia de la Waterloo, lupta pentru Polul Sud s.a., autorul își propune să fie clar și obiectiv, fără a scrie însă niște pagini aride.

Dovezile, inteligența, erudiția, intuiția, slujesc bine demersului, însă ele nu pot concura suficient cu patosul omului, cu imaginația, plăcerea pentru fraze frumoase.

Astfel că, pe alocuri asistăm la pasaje și personaje puternic romantate, o viziune subiectivizată asupra evenimentelor, încât mesajul pare mai degrabă unul de ficțiune, decât istoric.

     Descoperirea Oceanului Pacific. Nunez de Balboa, „omul din ladă”, “erou și bandit, aventurier și rebel” fuge de creditori, năzuind spre culmile cele mai înalte.

Scăpat de rigoarea legilor, devine tot mai ambițios. Vrea aur, preia puterea navei, devine stăpânul coloniei cucerite și încă un lucru: îmblânzirea monarhilor de Castilia, față de care știe că a gresit cumplit. Pentru asta, după depășirea atâtor greutăți și pericole, plănuiește, iarăși, un tel îndrăzneț. Dar prețul, prețul…

     Cucerirea Bizanțului. Un proiect nebunesc la vremea lui, o ambiție personală a tânărului Mahomed, fiu al lui Murad, din care atât supușii, cât și Europa întreagă văd limpede, cu un preț teribil, că noul sultan nu prea ii calcă pe urme tatălui.

“pios și crud, pătimaș și viclean “, diplomat și pasionat de artă, Mahomed pune totul în joc pentru a cuceri bijuteria supremă și a depăși realizările predecesorilor săi.

Kerkaporta, acest grăunte de praf dintr-o avalanșă de strategii și ghinioane, este indicat de autor ca minutul fatal, prin care se va scurge dramatic, vreme îndelungată, liniștea țării, a Europei, a culturii occidentale…

Ce mai dezvăluie cartea? reînvierea lui Georg Friedrich Handel, grație harului creator și ingaduintei divine, căderea lui Napoleon, provocată de o greșeală și amplificată de ghinion, crearea Marseillezei, prin “geniul unei nopți” , întemeierea orașului american San Francisco de către curajosul Sutter, care însă pare a fi pedepsit de însuși Dumnezeu (pentru prea multă îndrăzneala?). Despre acestea și încă altele.

     Orele astrale ale omenirii nu este un document istoric fără cusur și nici o literatură din cele mai plastice, dar are destule de oferit, acelora care știu să culeagă și…să aleagă. Citiți!

NOTĂ: 8 / 10

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ORELE ASTRALE ALE OMENIRII CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: ORELE ASTRALE ALE OMENIRII
Autor: Stefan Zweig
An apariție : 1976
Editura: MUZICALA
Nr. Pagini: 180
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1192

Alte recenzii de la Stefan Zweig:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Povestea unui înger păzitor: După ce Patrick a murit, Mia și-a dorit ca toată lumea ei să se sfârșească. Și aproape că a reușit să facă asta după ce s-a aruncat în marea care i-a răpit viața celui pe care îl iubea. A lăsat valurile să îi înconjoare trupul, însă ceva...

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

O seară de poker, un show și o iubire interzisă... Ea este cea mai bună jucătoare de poker, el este un magnat arogant care, uneori, după o zi de muncă, preferă să joace poker cu niște prieteni vechi. Așa se întâlnesc Kate Monroe și Cooper Montgomery, într-o seară când...

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Am de mult timp cartea aceasta în lista de must read și habar n-am de ce mi-a luat așa mult timp să ajung s-o citesc având în vedere cât de mult mi-a plăcut. Am auzit multe lucruri bune prin online și de data asta chiar au fost pe bună dreptate deoarece a fost scrisă...

0 0 votes
Article Rating
Adelina Sănduleac este redactor Booknation.ro de 2716 zile și a scris până acum 100 articole. Se află pe poziția 1 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Adelina Sănduleac aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments