Recenzie: „Pablo, the alpaca: scrisoarea” de Marian Godină

de | dec. 8, 2019 | Cărți pentru Copii, Recenzii cărți

Bine. Nu ştiu dacă o să iasă ceva din asta, pentru că nu obişnuiesc să scriu recenzii despre cărţi cu animăluţe drăgălaşe şi pufoşenii pline de dulceaţă, dar trebuie să recunosc că tocmai am terminat de citit cartea lui Godină… Pablo. Marian Godină. Alpaca. Poliţistul. Încă nu sunt sigură de adevărata identitate a autorului.

Cartea se cheamă „Pablo, the alpaca: scrisoarea”. Am cumpărat-o pentru un copil… şi va ajunge la el. Dar, o curiozitate de copil mai mare m-a îndemnat să o citesc eu mai întâi, dacă tot e la mine. Ce a putut să scrie Marian Godină despre o alpaca?

Ce poveste, sau mai degrabă, ce univers poţi crea în jurul animalelor de companie? Unele tipice, precum doi câini şi două pisici; iar altele, mai atipice, cum ar fi… o alpaca simpatică numită Pablo (neîntâlnită pe plaiurile româneşti) şi, pe alocuri, scuipăcioasă.

Animalele lui Godină, protejate de zidurile casei în care duc o viaţă tihnită şi cu iubire din belşug, pornesc într-o misiune secretă şi riscantă pentru a-l salva pe Pablo, care a intrat în bucluc în încercarea sa de a trimite o scrisoare. De aici urmează partea mai puţin plăcută.

Ce descoperă aceste animale simple?  Că o societate din secolul XXI îşi poartă scursurile sale într-o mare de nepăsare. Că lipsa de educaţie şi implicare va face întotdeauna o alianţă strânsă şi zdravănă cu sărăcia, cruzimea şi hoţia.

Într-un final, experienţa lor fantastică nu este chiar atât de… fantastică. Nu vei regăsi nişte animale magice confruntându-se cu balauri nemiloşi, dornici de distrugere. De fapt, nu există nimic magic… şi niciun univers paralel. Există doar lumea în care trăim. Lumea cu care ne confruntăm, zi de zi… în realitatea românească. Sau poate că realitatea noastră tinde să fie un pic paralelă cu o realitate… mai civilizată? Nu voi aprofunda.

Totuşi, animalele din această carte reuşesc să te facă să zâmbeşti prin modul lor de a fi şi prin ingeniozitatea lor de a trece peste obstacolele ivite. Munca lor în echipă nu poate fi trecută cu vederea şi nici perseverenţa acestora. Am simţit nevoia să menţionez acest lucru.

Mă voi opri aici cu un citat:

„Făcusem greşeala să îmi doresc să le fac o bucurie părinţilor mei prin care să le spun că sunt bine. O greşeală fatală într-o lume a oamenilor în care inocenţa e un defect de moarte. Nu făcusem rău nimănui şi nu deranjasem pe nimeni. Cu toate astea, aveam să plătesc acum cu viaţa.”

Titlu: PABLO THE ALPACA: SCRISOAREA
Autor: Marian Godină
An apariție : 2019
Editura: CURTEA VECHE
Nr. Pagini: 144
Limba: Română
Gen Literar: Carti pentru copii
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 856

Alte recenzii de la Marian Godină:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Ana Dumitraşc a fost redactor Booknation.ro și a scris 58 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ana Dumitraşc aici.
Doar un cititor pasionat...
Subscribe
Notify of
guest

1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ioana

Foarte bun articolul. Multumesc pentru recenzie!