🔥 CARTEA PACIENTA TĂCUTĂ ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

 “O carte pe care n-o poți lăsa din mână, plină de viață și care îți dă fiori, cu un final care îi va ului chiar și pe cititorii cei mai avizați de romane de suspans.” Booklist

Știți acele cărți în care îți spui: “mă regăsesc așa bine în acest personaj, seamănă cu mine, este ca și cum este o versiune din altă lume a mea….”

Ei bine, personajul Aliciei Berenson și cel al lui Theo se contopesc într-o singură ființă cu aparent aceleași suferințe din copilărie și nu doar. Cartea ne duce pe tărâmurile nebuniei și ne reîntoarce la realitate pe cele ale iubirii și ale pierderii și regăsirii sinelui.

 “Simțeam o imensă smerenie și recunoștință pentru fiecare secundă petrecută împreună. Îmi dădeam seama cât de norocos, cât de incredibil de norocos eram să am parte de o astfel de iubire, cât de rară era; și că alții nu erau atât de norocoși. Cei mai mulți dintre pacienții mei nu erau iubiți. Alicia Berenson nu era.

 E greu de imaginat două femei mai deosebite decât Kathy și Alicia. Kathy mă face să mă gândesc la lumină, căldură, culoare și râsete. Când mă gândesc la Alicia, îmi vin în minte doar adâncime, întuneric, tristețe.

 Tăcere. ”

Tematica psihologică a romanului ne conduce către o aprigă dorință de a vrea până la final să înțelegem motivațiile personajelor și ale acțiunilor lor.

De ce o traumă puternică poate avea un impact atât de cutremurător asupra persoanei încât aceasta să aleagă să nu mai vorbească? De ce ar avea cineva o satisfacție așa profundă dacă ar determina o astfel de persoană să vorbească?

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Alex Michaelides.

Poate fi vorba despre suferința proprie pe care dacă o tratăm în ceilalți avem vaga impresie că va dispărea și din noi sau cel puțin așa încearcă personajul lui Theo, psihoterapeutul, să ne sugereze.

Probabil că o parte din noi este afectată încă din primii ani ai învățării primelor comportamente “normale” din familie. Acea parte din noi are imprimată în subconștient vocile părinților și ne readuce mereu aminte că oricât de mult ne-am îndepărta de mediul care ne-a afectat, nu ne vom putea despărți cu adevărat niciodată de acel Eu din copilărie care rămâne marcat de persoanele semnificative din viața sa.

 “Nu crezi că, poate, ai mai fost în această situație? Mă refer la părinții tăi. Când erai mai tânăr. Dacă e aici o dinamică din copilărie, s-ar putea s-o repeți. Să încerci să mulțumești o persoană imprevizibilă, indisponibilă în planul emoțional, căreia nu-i pasă de tine, care nu e blândă – să încerci s-o faci fericită, să-i câștigi iubirea – asta nu-i o poveste veche, o poveste cunoscută?

 Unul dintre lucrurile pe care e cel mai greu să le recunoaștem e faptul că n-am fost iubiți atunci când aveam cea mai mare nevoie. E un sentiment îngrozitor durerea de a nu fi iubit.”

“Pacienta tăcută” ne pune în scenă mai multe forme de abuz și modul în care anumite persoane îi fac față, în funcție de stabilitatea lor emoțională.

Finalul este complet neașteptat demn de asemănat cu stilul Agathei Christie utilizat în romanele sale polițiste. Cartea este o reală capodoperă care își merită toate distincțiile obținute până în acest moment “Thrillerul anului 2019”, regăsindu-se încă și în top 10 în New York Times.

🔥 CARTEA PACIENTA TĂCUTĂ ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Titlu: Pacienta Tăcută
Autor: Alex Michaelides
An apariție : 2019
Editura: Litera
Nr. Pagini: 366
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Publicată la 14.04.2019
Nota recenzorului: 10/10

Aspecte Pozitive:

Se citește foarte rapid, te ține în suspans și te șochează la final!

Avatar
Autor: Diana Costea
Diana e Erou Booknation.ro
Redactor de 240 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Diana Costea