Recenzie „Perla” de John Steinbeck

de | aug. 20, 2015 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

Perla-copertaScriitura lui John Steinbeck,  americanul laureat al Premiului Nobel în anul 1962, o cunoscusem și o adorasem cu ceva vreme în urmă prin intermediul romanelor La răsărit de Eden și Fructele mâniei.

Crezusem că aceste două cărți sunt cele mai bune realizări ale sale, dar am descoperit Perla, un microroman expresiv, o carte răvășitoare despre granița fragilă dintre resemnare și ambiție, despre continua îngemănare între real și ireal în numele grijii zilei de mâine, atât de apoteotic manifestată la oamenii simpli și săraci printre vise furate din taina cerurilor care sunt aceleași pentru oricine.

Personajele principale sunt Kino, Juana și Coyotito, membrii unei familii sărace de pescari, care locuiește într-o colibă de pământ, dintr-un oarecare sat situat la malul mării.

Sunt oameni care se mulțumesc cu firimituri, pe care însă le primesc cu o aristocratică demnitate, nevrând să datoreze nimănui absolut nimic.

Visele și realitatea lor se odihnesc pe inconfortabilele rogojini ale speranței. O speranță care vine și pleacă într-un flux-reflux dirijat întotdeauna de cei puternici.

Totul începe cu mușcătura scorpionului, care se înfruptă preț de o fărâmă de clipă din fragilitatea micuțului Coyotito. Brusc sarabanda se dezlănțuie: refuzul doctorului, supraponderal și nostalgic după viața pariziană, de a îi îngriji copilul lui Kino și al Juanei.

Apoi, după imprecațiile deznădăjduite ale tatălui , povestea se prinde pe un palier, cel al întorsăturilor de situație, în momentul în care Kino găsește Perla Lumii, cea mai mare din lume.

Deși Kino visează cu ochii deschiși la bunăstarea familiei, de aici începe abisul, nenorocirea care atrage o cursă nebună pentru supraviețuire în disperata încercare a săracei familii de a scăpa de profitori și de hărțuirea la care este supusă de către tot felul de jefuitori.

Steinbeck ne înfățișează într-un stil inconfundabil oscilațiile gândurilor lui Kino, între planurile de viitor și gândul de a renunța în favoarea unei sărăcii în care nu se întâmplă nimic palpitant.

Stilul narației este magnetizant, păstrând aceeași linie de la primul până la ultimul cuvânt. Un stil aparent simplist, dar totuși plin de semnificații, cufundat într-o simbolistică aparte, plină de tâlcuri care ți se inoculează în minte odată cu fiecare clipă în care te lași acaparat de lecturare.

Deși este doar un microroman, de nenumărate ori Steinbeck a afirmat că i-a secătuit forțele, ceea ce îi dă o valoare în plus, pentru că a fost elaborată cu o deosebită grijă.

Titlu: PERLA
Autor: John Steinbeck
An apariție : 2013
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 128
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2805

Alte recenzii de la John Steinbeck:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Tristul tigru” de Neige Sinno
Recenzie ”Tristul tigru” de Neige Sinno

Tristul tigru este o carte de neratat care mi-a reconfirmat, dacă mai era încă nevoie, că omul este cel mai crud animal. Este o carte brutală, crudă, dar o lectură necesară. Este istoria unui abuz, un abuz asupra unui copil comis de tatăl vitreg. Este o poveste care...

Recenzie ”Copiii din miez de noapte” de Salman Rushdie
Recenzie ”Copiii din miez de noapte” de Salman Rushdie

Nu mai este nevoie să vă spun cât de mult apreciez cărțile, stilul și ideile lui Salman Rushdie. I-am savurat fiecare carte citită și am rămas mereu impresionată de erudiția și imaginația lui ieșită din comun, de modul alegoric în care reușește să creeze o poveste...

Recenzie ”James” de Percival Everett
Recenzie ”James” de Percival Everett

L-am regăsit pe Percival Everett așa cum l-am simțit când i-am citit celălalt roman apărut pe piața românească de carte - “Copacii” -, același stil acid, sarcastic, brutal și plin de nervi, dar decis să pună pe masă adevărul gol-goluț. Mi-a plăcut sinceritatea lui...

0 0 votes
Article Rating
Cristian Cărpenaru a fost redactor Booknation.ro și a scris 490 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Descoperă cartea ”Nume de cod: Hiram”

X