Recenzie “Povestiri” de Gabriel Garcia Marquez

by | Oct 12, 2020 | Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA POVESTIRI PE Carti de suflet

Povestiri este un volum cu șase nuvele scrise de columbianul Gabriel Garcia Marquez, unde fiecare poveste conține reflecții delicate despre copilărie.

Cu toate că volumul ar putea fi încadrat la secțiunea de carte pentru copii, profunzimea acestora este adresată adulților, care pot privi un spectacol de cuvinte și imagini prin ochii micuților.

Marquez a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatură în 1982, fiind renumit este stilul deosebit de gingaș și personal cu care își crează operele literare.

Despre lumea adulților prin ochii copiilor

În acest volum, Marquez schițează un univers dramatic al copiilor, plin de imagini ale deșertăciunii și tristeții, unde realismul nu lasă loc imaginației idilice.

Cele șase povestiri portretizează întâmplări diverse, fiecare având parte de stilul inconfundabil de povestitor al columbianului.

Povestiri melancolice

Siesa de marți, Un domn foarte bătrân cu niște aripi uriașe, Ultima călătie a vasului-fantomă, Vara fericită a doamnei Forbes, Lumina e ca apa și Maria dos Prazeres alcătuiesc această carte melancolică.

După cum ne putem da seama și din titluri, povestirile ascund o profunzime aparte, dezvelind subiecte pline de regret și mâhnire.

Cu toate că fiecare povestire are propriul subiect, acestea sunt legate între ele atât prin duioșenia cuvântului marquezian, cât și prin ilustrațiile deosebit de frumoase.

Ilustrații fermecătoare

Carme Sole Vendrell este răspunzătoare pentru frumoasele desene ce completează esența cărții, aducând un plus de culoare și consistență.

Vendrell este câștigătoare a Premiului Național pentru Ilustrație în Spanie și singura persoană ce a avut permisiunea autorului de a da naștere personajelor acestuia.

Mie mi-au plăcut tare mult toate povestirile, fiecare având câte un sâmbure plăpând din imaginația autorului.

Despre sentimentele și gândurile ascunse ale omului matur

Pentru a vă da un exemplu, prima povestire – Siesta de marți –  ne istorisează cum o femeie și fiica ei ajung într-un oraș părăginat pentru a vizita un mormânt. Călătoria cu trenul sau impactul avut asupra locului fac din această nuvelă un spectacol al cuvântului și al emoției pure.

O altă poveste – Ultima călătorie a vasului-fantomă – are doar o singură frază lungă, în care ideile adunate desparte diferite zguduiri interioare.

Una dintre povestirile mele preferate este Vara fericită a doamnei Forbes, în care accentul cade pe tristețea personajului principal. Doamna Forbes este o prostituată ieșită la pensie, care își trăiește zilele doar în compania câinelui său, pe care îl dresează să plângă la mormântul pe care și l-a ales.

Acest portret al unui suflet necăjit ne aduce o lectură tristă și plină de amărăciune.

Narațiune și sentiment

Fiecare povestire are ceva aparte, dar toate poartă amprenta lui Marquez, care ne aduce un volum musai de citit pentru toți iubitorii cuvântului frumos.

Pentru mine acest volum de povestiri a fost o călătorie prin coclaurile adultului dezolat, unde imaginația feerică a fost înlocuită de realismul crud și unde visele copilăriei sunt prezentate în forma lor brută.

Prefer un astfel de volum de povestiri scurte, dar profunde, în detrimentul unui roman de mare anvengură care transmite aceeași doză de sentiment. În cazul lui Marquez, fiecare frază, fiecare metaforă sau personificare poartă o mare responsabilitate în alcătuirea unui tablou ce aduce cinste narațiunii.

Recomand cu mare drag Povestiri de Gabriel Garcia Marquez, care în ciuda numărului scăzut de pagini cuprinde povești de viață, cu personaje realiste și sentimente trăite de mulți dintre noi. Totodată, cartea se bucură de un spectacol vizual de excepție, ilustrațiile aducând un plus de beatitudine.

Cartea se gaseste pe magazinul online Carti de suflet.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA POVESTIRI PE Carti de suflet

Titlu: Povestiri
Autor: Gabriel Garcia Marquez
An apariție : 2020
Editura: RAO
Nr. Pagini: 136
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Publicată la 12.10.2020
Nota recenzorului: 9/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”ISTORIA UNUI GENOCID ÎNDELUNG IGNORAT” de Sergiu Selian

Recenzie ”ISTORIA UNUI GENOCID ÎNDELUNG IGNORAT” de Sergiu Selian

Nicolae Iorga afirma că “Un popor care nu-și cunoaşte istoria este ca un copil care nu-și cunoaşte părinţii!”.  Pe acest principiu, autorul, din dorința de a informa opinia publică română asupra Genocidului din 1915, subiect încă prea puțin cunoscut populației din...

Recenzie ”MEȘTERUL CEASORNICAR” de Ioana Blaga

Recenzie ”MEȘTERUL CEASORNICAR” de Ioana Blaga

Bună, dragi cititori! Vă îmbrățișez cu aroma de ceai de toamnă și vă invit să descoperim o lume magică împreună. Astăzi este mai mult pentru cei care au în casă sau cunosc un princhindel căruia i-ar putea dărui o carte încântătoare. Romanul Meșterul ceasornicar se...

Recenzie ”Magia punctelor” de Stefania Tudorache

Recenzie ”Magia punctelor” de Stefania Tudorache

Ce mai faceți?! Mi-a fost de dor de voi. Am citit mult zilele acestea și am fost dornică să vă împărtășesc ce am mai descoperit prin lumea cărților. Culorile anotimpului mi-au adus, cu iz de toamnă, cartea Magia punctelor scrisă de Ștefania Tudorache.  Volumul...

Ioana este redactor Booknation.ro de 475 zile și a scris până acum 39 articole. Se află pe poziția 29 din 151 de redatori, fiind astfel un Redactor Foarte Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ioana aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments