Recenzie „Regina umbrelor” (Tronul de cleştar #4) de Sarah J. Maas

de | aug. 21, 2017 | Recenzii cărți

Regina umbrelor continuă seria Tronul de cleștar într-un mod magistral. Cu fiecare volum nerăbdarea și entuziasmul ce mi-l trezește această serie, crește tot mai mult.

-Zece ani de umbre, dar până aici. Aprindeţi întunericul, Maiestate.

Fiecare nou volum te îndeamnă la răbdare și degustare. Citești treptat pentru a prelungi plăcerea călătoriei într-o lume magică, însă oricât ai încerca, tot nu vei reuși să citești suficient de puțin. Este de ajuns să citești o frază pentru a te lăsa cuprinsă de poveste și a uita să mai pui stop. Citești pagină după pagină până ajungi la finalul călătoriei fiecărui personaj.

Regina umbrelor o aduce în prim plan pe Aelin Galathynius, o regină a Terassenului pregătită să-și preia moștenirea și să-și salveze poporul din mâinile asupritorilor. Însă, ajunsă în Adarlan, descoperă că lucrurile stau mult mai prost decât la plecarea sa. Vărul său, Aedion, este în închisoarea Adarlanului și va fi decapitat în decurs de trei zile, Regele Asasinilor o vrea pe Celaena înapoi în breasla lui, Dorian este folosit drept colivie pentru un Prinț Volg, iar Chaol luptă haotic pentru salvarea oamenilor din mâinile Regelui.

Dezastrul din jurul ei apasă pe umerii lui Aelin, mai tare ca oricând. Pe cont propriu, lipsită de mâna de fier a lui Rowan, Aelin trebuie să facă schema de război, luând în calcul doar propria-i putere; puterea de asasină, având în vedere că magia este suprimată în Adarlan și forța focului nu poate fi accesată.

-Cum să omor pe cineva care înseamnă totul pentru altcineva? Chiar dacă e inamica mea. Ridică uşor din umeri. Credeam că erai pe moarte. Mi se părea că era de rău- augur să o las să moară de ciudă. Şi…, pufni ea, să cadă într-o vale părea o moarte destul de jalnică pentru cineva care luptă atât de spectaculos.

Neputința lui Chaol de a-l ține în siguranță pe Dorian se răsfrânge asupra lui Aelin, în timp ce furia ce o cuprinde pe cea din urmă la vederea dezastrului ce o întâmpină se răsfrânge asupra căpitanului. Doi foști iubiți ajung în punctul în care descoperă că sunt legați doar de furie, neputând face front comun atâta timp cât nu renunță la animozități. Și fiindcă, Arobynn, Regele Asasinilor, pare următorul pe treapta puterii în Adarlan, atât Chaol cât și Aelin își vor îndrepta atenția spre acesta.

Slăbiciunea stătea în renunţare.

Arobynn însă nu a ajuns unde este prin muncă cinstită și cuvânt respectat. În spatele fiecărui favor va sta o condiție spre a cărei îndeplinire va sta propria ta viață. Însă Aelin este dispusă de orice sacrificiu atâta timp cât capătă ajutorul necesar pentru a-și salva vărul. Dar va fi asta suficient?

-Vei face greşeli. Vei lua hotărâri pe care, uneori, le vei regreta. Câteodată nu va exista niciuna corectă, ci doar una mai bună, din câteva alegeri rele. Nu trebuie să-ţi spun că poţi face asta- ştii că poţi. Nu aş fi depus  jurământul faţă de tine dacă nu aş fi crezut că poţi.

În tabăra întunericului, Manon resimte responsabilitatea de a fi Aripă Conducătoare într-o acțiune cu prea multe întrebări și prea puține răspunsuri. Bâjbâie printr-un întuneric incompatibil cu propria-i răutate și începe să vadă o altă față a lumii în care a fost crescută. Pare că Abraxos a fost doar o scânteie în marea îndoielii ce începe să o învăluie.

Valgii- demonii care se reproduseseră cu Fae, ca să creeze vrăjitoarele- se întorseseră cumva, iar în contact cu ducele şi cu regele…

Grupuri de vrăjitoare sunt supuse unor experimente de reproducere cu demoni, bunica ei ignoră orice dezbatere cu privire la acțiunile întreprinse de aliați, iar Elide devine pe zi ce trece o enigmă tot mai mare, dar și un suflet de a cărui siguranță se simte responsabilă.

Sarah J. Maas a împărțit responsabilități tuturor personajelor întâlnite până acum. Și partea cu adevărat superbă este să descoperi că începi să îndrăgești fiecare personaj indiferent de tabăra în care se află. Pornești la drum cu ideea clară că vei urmări cu maximă atenție doar aventurile lui Aelin, pentru a te trezi că aștepți cu entuziasm să vezi ce acțiuni va mai întreprinde Manon, cum se descurcă Dorian în postura de gazdă, dar și cât va dura aversiunea lui Chaol față de Aelin. Și peste toate acestea nu te poți opri din a te întreba: oare pe Rowan îl vom mai vedea?

Mi-a plăcut Chaol, însă Rowan mi-a părut un partener mult mai viabil pentru Aelin. În timp ce Chaol a fost doar o amăgire pentru suflet, Rowan a emanat putere şi pumn de fier. Un egal pe măsura lui Aelin. În vacarmul de acțiuni și uneltiri, aștepți cu nerăbdare momentul când îl vei reîntâlni pe Rowan.

Regina umbrelor atinge perfecțiunea. Personajele devin și mai bine creionate, rândurile apărării încep să se închege, alianțe sunt formate, iar protagoniștii încep să devină maeștri în jocurile uneltirii. Pentru prima dată, întunericul își găsește combatant pe măsură. Însă va fi de ajuns o inimă bătăioasă și un spirit eliberat pentru a înfrunta un rău milenar? Sarah J. Maas ne lasă să ne bucurăm de o victorie pentru ca mai apoi să ne oprească entuziasmul când la orizont apare un rău cu mult mai mare decât cel înfruntat.

După ce am descoperit-o treptat pe Celaena Sardothien în închisoarea Endovierului din Tronul de cleștar și apoi i-am văzut valoarea de Asasină în Diamantul de la Miezul Nopții, Sarah J. Maas ne-a oferit șansa să o descoperim, în Moștenitoarea focului, pe Aelin Galathynius. Însă adevăratul inamic și alianțele formate în Regina umbrelor depășește orice grad de imaginație, demonstrându-ne că abia acum am pășit cu adevărat în războiul lumilor. Acum începe adevăratul test al puterii, restul a fost doar o introducere.

Un volum disponibil și pe site-ul Editurii RAO.

Titlu: REGINA UMBRELOR (TRONUL DE CLEŞTAR #4)
Autor: Sarah J. Maas
An apariție : 2017
Editura: RAO
Nr. Pagini: 700
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2882

Alte recenzii de la Sarah J. Maas:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Diana Daniela Macovei a fost redactor Booknation.ro și a scris 270 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Daniela Macovei aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments