Recenzie ”Scânteia creativă″ de Agustin Fuentes

de | iul. 3, 2021 | Recenzii cărți, Sociologie, Științe Umaniste

🔥 CARTEA SCÂNTEIA CREATIVĂ″ ARE REDUCERE PE:

Scânteia creativă ia forma unei lucrări științifice, cu numeroase surse bibliografice și care îmbină studii de antropologie, arheologie, biologie etc. Reprezintă o călătorie pragmatică în trecut, dincolo de mituri și legende.

Agustin Fuentes repovestește universul oarecum tehnic, raportându-se, de fiecare dată, la diferența dintre noi și celelalte ființe de pe pământ: imaginația. Pe parcursul a peste 20 de ani, Fuentes a studiat ființă umană și viața înaintașilor noștrii și a publicat peste o sută de articole și de capitole pe această temă.

Cartea e o demonstrație completă a faptului că pornind de la o sclipire de geniu, de la acea scânteie creativă, oamenii au reușit să evolueze enorm. De la a aprinde singuri focul, a trăi în comunități, a înțelege diferența dintre interacțiune și violență, până la religii și a descoperi arta și până în zilele noastre, toate etapele s-au datorat imaginației, inteligenței umane, dar în special, creativității.

Fiecărei etape enumerate mai sus le sunt dedicate capitole sau subcapitole care explică în totalitate cum acestea au apărut în viața noastră. Omul ca ființă socială trebuie să se bazeze pe cooperare și creativitate în toate relațiile cu cei din jur, pentru că orice poet are o muză, iar orice politician un grup de susținători. Și tocmai imaginația ne-a permis să trecem de la primele mese calde la rachete și metode de a călători în spațiu.

Fuentes alege un stil care îți povestește punctual, cu informații și date statistice, cum am supraviețuit ca specie și explică până la probleme de actualitate precum sexul creativ, unde vorbește despre gen și ce înseamnă să fii părinte într-o manieră creativă,  arhitectura științifică sau diferențele biologice.

 ,,Nu există nicio dovadă că bărbații și femeile au capacități diferite atunci când sunt angajați cu aceleași calificări pentru aceeași slujbe, sau că bărbații guvernează mai eficient.”

Epilogul final îmbină toate temele abordate și demonstrează, încă o dată, că meseriile apărute sunt reinterpretarea artelor de mult descoperite.

Treptat, ți se dezvăluite secrete ale umanității, explicate succint în termeni ai creativității și ți se reconfigurează imaginea pe care o aveai despre lume. Totul a pornit de la oameni, de la încercări, schimbări, inovații și reușite care au dus către un nou final. Final reluat de alte generații și dezvoltat în ideea acoperirii noilor cerințe. Și înțelegi că aceste noi cerințe sunt până la urmă, tot rodul complexei minți umane.

Scânteia creativă nu e o carte ce se citește ușor, ci una căreia dacă nu îi dedici atenție la fiecare detaliu, riști să pierzi ideea centrală a cărții.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții SCÂNTEIA CREATIVĂ″?

Vezi toată lista de cărți scrise de Agustin Fuentes sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA SCÂNTEIA CREATIVĂ″ CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Scânteia Creativă″
Autor: Agustin Fuentes
An apariție : 2017
Editura: PUBLICA
Nr. Pagini: 472
Limba: Română
Gen Literar: Sociologie, stiinte politice
Publicată la 3.07.2021
Nota recenzorului: 8

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Transhumanism INC” de Victor Pelevin

Recenzie “Transhumanism INC” de Victor Pelevin

Nu sunt adepta cărților SF și prin urmare nu-mi pot explica alegerea acestei lecturi. De-altfel, cred că această carte nu mi-a schimbat percepțiile față de literatura SF în general. Am ajuns la concluzia că nu e pentru mine. Deși, sunt conștientă că autorul a avut ca...

Recenzie “Fata dispărută” de Gillian Flynn

Recenzie “Fata dispărută” de Gillian Flynn

Te aruncă dintr-o extremă în altă, te năucește, te sucește, te răsucește și la urmă îți mai dă un bobârnac. Fiindcă totul nu e așa cum pare. Există oare cupluri perfecte sau totul constă în posibilitatea partenerilor de a deveni comozi unul pentru altul? Probabil...

Recenzie „Învățăturile lui Belial” de Vlad Tudosie

Recenzie „Învățăturile lui Belial” de Vlad Tudosie

„Învățăturile lui Belial” de Vlad Tudosie se numără printre cele mai surprinzătoare cărți descoperite de mine, cu o temă pe măsură – transformarea și evoluția protagonistului, cu ajutorul unui vizitator neașteptat. Întreaga acțiune se concentrează în jurul...

0 0 votes
Article Rating
Irina Fodor este redactor Booknation.ro de 1754 zile și a scris până acum 93 articole. Se află pe poziția 8 din 47 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments