Recenzie „Și eu am trăit în comunism” de Ioana Pârvulescu

de | ian. 24, 2018 | Biografii, Istorie, Jurnale, Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA ȘI EU AM TRĂIT ÎN COMUNISM PE cartepedia.ro

Recomand “Și eu am trăit în comunism” pentru toți cei în căutarea unor răspunsuri oneste și a unei imagini autentice a trecutului recent.

Iată câteva titluri de capitole: Nicăieri nu-i mai bine ca acasă!, La serviciu, La muncă voluntară și patriotică, Timp liber, Scăpate de sub control, Cozile, Școală, La munci agricole, În vacanță, în concediu, Dar cu dragostea cum stați?, Haina face pe om. Iar printre autori, găsim nume celebre precum: Adriana Bittel, Andrei Cornea, Andrei Oișteanu, Andrei Pleșu, Antoaneta Ralian, Cristian Pepino, Dan C. Mihăilescu, Horia-Roman Patapievici, Mircea Cărtărescu sau Victor Rebengiuc.

Ca adult născut în 1989, în ultimele zvâcniri ale comunismului, mi-am pus invariabil întrebarea cum a fost în comunism, dorindu-mi ca încercarea mea de răspuns să fie independent de nostalgiile sau de supărările bunicilor, unchilor și mătușilor sau părinților. Așa am ajuns să descopăr cartea Ioanei Pârvulescu. Despre scriitorul Ioana Pârvulescu știam deja că are iscusința de a transforma istoria într-o poveste nemuritoare, de a deschide ușile spre lumi pe care altfel le-am fi lăsat închise. Volumul l-am parcurs pe nerăsuflate, însă cu un dezechilibru – între ras și plâns, între haz de necaz și furia celui fără putere. Nu cred că este cartea care să fie descusută pe toate părțile pentru că modul în care a adunat poveștile a 95 de autori din toate clasele sociale și cu experiențe cât mai diferite oferă cititorului o perspectiva exhaustivă asupra deceniilor aflate sub însemnul autorității comuniste. Printr-un stil accesibil, studiat, însă relaxant, cititorul intră în viețile apuse ale rubedeniilor și vecinilor, care și-au dus tinerețea și toate evenimentele memorabile ale vieții (căsătorie, nașterea copiilor, mersul la serviciu etc.) în plin comunism. “Felii de viață cotidiană”, așa le-a numit scriitoarea.

“Am fost mereu preocupată de viață cotidiană și mi s-a părut că ea dă seamă de reușită sau eșecul unei lumi, unui sistem, unei vieți. Că numai cunoscând-o pe aceasta afli adevărul despre istorie.”, spunea Ioana Parvulesc chiar din prima pagină a volumului “Și eu am trăit în comunism”.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA ȘI EU AM TRĂIT ÎN COMUNISM PE cartepedia.ro

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Și Eu Am Trăit în Comunism
Autor: Ioana Pârvulescu
An apariție : 2015
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 408
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 24.01.2018
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1143

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Castelul de hârtie” de Miranda Cowley Heller

Recenzie „Castelul de hârtie” de Miranda Cowley Heller

Vreau să vă spun că această recenzie mă găsește extrem de confuză, pentru că eu eram sigură că aleg o carte cu o poveste de dragoste. WRONG!!! Nu am primit în niciun caz o poveste de dragoste, ci o poveste impactantă, șocantă, căreia i-am dat un rating mare pentru...

Recenzie „Șase cocori stacojii” de Elizabeth Lim

Recenzie „Șase cocori stacojii” de Elizabeth Lim

Atunci când eram mică, obișnuiam să ascult multe povești la casetofon. Îmi aduc aminte clar când stăteam în bucătărie și mama îmi punea caseta și eu ascultăm fascinată. A fost modul în care imaginația mea s-a dezvoltat și modul în care am cunoscut lumi și personaje...

0 0 votes
Article Rating
Ramona Alexandra Popescu este redactor Booknation.ro de 1978 zile și a scris până acum 469 articole. Se află pe poziția 2 din 52 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ramona Alexandra Popescu aici. Ramona Alexandra Popescu are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Cititul este pasiunea mea si nu m-as vedea facand altceva. Orice carte reprezinta pentru mine un prilej de relaxare si nu exista un loc mai bun in care as vrea sa fiu.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments