Recenzie „Și eu am trăit în comunism” de Ioana Pârvulescu

de | ian. 24, 2018 | Biografii, Istorie, Jurnale, Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE cartepedia.ro

Recomand “Și eu am trăit în comunism” pentru toți cei în căutarea unor răspunsuri oneste și a unei imagini autentice a trecutului recent.

Iată câteva titluri de capitole: Nicăieri nu-i mai bine ca acasă!, La serviciu, La muncă voluntară și patriotică, Timp liber, Scăpate de sub control, Cozile, Școală, La munci agricole, În vacanță, în concediu, Dar cu dragostea cum stați?, Haina face pe om. Iar printre autori, găsim nume celebre precum: Adriana Bittel, Andrei Cornea, Andrei Oișteanu, Andrei Pleșu, Antoaneta Ralian, Cristian Pepino, Dan C. Mihăilescu, Horia-Roman Patapievici, Mircea Cărtărescu sau Victor Rebengiuc.

Ca adult născut în 1989, în ultimele zvâcniri ale comunismului, mi-am pus invariabil întrebarea cum a fost în comunism, dorindu-mi ca încercarea mea de răspuns să fie independent de nostalgiile sau de supărările bunicilor, unchilor și mătușilor sau părinților. Așa am ajuns să descopăr cartea Ioanei Pârvulescu. Despre scriitorul Ioana Pârvulescu știam deja că are iscusința de a transforma istoria într-o poveste nemuritoare, de a deschide ușile spre lumi pe care altfel le-am fi lăsat închise. Volumul l-am parcurs pe nerăsuflate, însă cu un dezechilibru – între ras și plâns, între haz de necaz și furia celui fără putere. Nu cred că este cartea care să fie descusută pe toate părțile pentru că modul în care a adunat poveștile a 95 de autori din toate clasele sociale și cu experiențe cât mai diferite oferă cititorului o perspectiva exhaustivă asupra deceniilor aflate sub însemnul autorității comuniste. Printr-un stil accesibil, studiat, însă relaxant, cititorul intră în viețile apuse ale rubedeniilor și vecinilor, care și-au dus tinerețea și toate evenimentele memorabile ale vieții (căsătorie, nașterea copiilor, mersul la serviciu etc.) în plin comunism. “Felii de viață cotidiană”, așa le-a numit scriitoarea.

“Am fost mereu preocupată de viață cotidiană și mi s-a părut că ea dă seamă de reușită sau eșecul unei lumi, unui sistem, unei vieți. Că numai cunoscând-o pe aceasta afli adevărul despre istorie.”, spunea Ioana Parvulesc chiar din prima pagină a volumului “Și eu am trăit în comunism”.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE cartepedia.ro

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Și Eu Am Trăit în Comunism
Autor: Ioana Pârvulescu
An apariție : 2015
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 408
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1547

Alte recenzii de la Ioana Pârvulescu:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Solenoid” de Mircea Cărtărescu

Recenzie “Solenoid” de Mircea Cărtărescu

Cu siguranță Mircea Cărtărescu a ridicat literatura românească la un alt nivel. Pot să afirm că mă simt mândră să-i fiu contemporană. Și deși sunt abia la a doua carte a autorului, am planuri să continui să-l descopăr. Solenoid scoate la iveală istoria unui profesor...

Recenzie ”Bărbați fără femei” de Haruki Murakami

Recenzie ”Bărbați fără femei” de Haruki Murakami

Haruki Murakami este autorul care m-a cucerit de la prima carte pe care am citit-o acum câțiva ani. „La sud de graniță, la vest de soare” va rămâne, fără doar și poate, o carte foarte dragă sufletului meu, la care mă voi gândi mereu cu afecțiune, pentru că a fost...

Recenzie „Sezonul Uraganelor”, de Fernanda Melchor

Recenzie „Sezonul Uraganelor”, de Fernanda Melchor

Fernanda Melchor a reușit să stârnească vâlvă mare în sat, mai ales în satul cititorilor consacrati. Cele doua tabere în care s-au împărțit alesii notorii, sunt nimeni alții decât Pro sau Contra acestei cărți. Și poate nu atât contra, cât nu au reușit sa îi ducă...

0 0 votes
Article Rating
Ramona Alexandra Popescu este redactor Booknation.ro de 2132 zile și a scris până acum 492 articole. Se află pe poziția 2 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ramona Alexandra Popescu aici. Ramona Alexandra Popescu are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Cititul este pasiunea mea si nu m-as vedea facand altceva. Orice carte reprezinta pentru mine un prilej de relaxare si nu exista un loc mai bun in care as vrea sa fiu.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments