Recenzie „Singur pe lume” de Hector Malot

de | aug. 9, 2020 | Beletristică, Cărți pentru Copii, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA SINGUR PE LUME ARE REDUCERE PE:

Singur pe lume e un roman recomandat a fi citit în copilărie şi inclus în topuri de citit într-o viaţă. Hector Malot însă construieşte o poveste în care multe dintre personaje sunt întruchipate de copii, dar care au aproape traiul oameniilor mari, grijile adulţilor.

Personajul principal, micuţul Rémi, este găsit de când încă era în faşă de către o familiei franceză şi păstrat iniţial pentru recompensa presupusă ca fiind oferită de familia sa. Luându-se după modul în care era îmbrăcat, Barberin şi soţia sa îl cred un copil dintre cei bogaţi, dar care a fost furat.

,,Puţine lucruri se pot obţine cu brutalitate, în timp ce cu blândeţea obţii foarte mult, dacă nu, chiar totul.”

Cu siguranţă viaţa protagonistului este marcată de tuşa Barberin, care îl îngrijeşte ca şi cum ar fi propiul copil. Cu toate acestea, soseşte momentul despărţirii, moment din care viaţa lui Rémi devine o adevărată aventură.

Dacă îți place recenzia cărții SINGUR PE LUME, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Hector Malot

Deoarece recompensa întârzie să apară, domnul Barberin îl vinde pe Rémi lui Vitalis, un artist ambulant. Călătoria alături de acesta va însemna pentru protagonist nu doar maturizare ci şi modul de a învăţa să se întreţină. Într-o noapte geroasă de iarnă, dormind afară, micuţul se îmbolnăveşte de pneumonie, iar Vitalis moare.

De-a lungul timpului, Rémi o va cunoaşte pe doamna Milligan, într-un vas numit Lebăda, pe familia Acquin, pe unchiul Gaspard, dar şi o nouă familie care îl dorea pentru a se folosi de el. Şi nu putem uita de adevăratul său prieten, Mattia.

,,Mâine sau poate peste câteva zile, vei ştii foarte bine ce ai de făcut. Atunci va trebui să-ţi aduci aminte ce-ai simţit acum şi să te prefaci că simţi ceea ce sigur n-o să mai simţi.”

Întreaga sa copilărie şi întreg parcursul cărţii prezintă şi diferite animale de companie, în mare parte deţinute şi dresate de Vitalis. Astfel, din multe alte încercări va fi salvat cu ajutorul câinelui Capi.

Doar stilul de a scrie, limbajul şi poate puţin din deznodământ pot trăda cartea ca fiind una destinată copiilor, pentru că povestea în sine transmite mult mai mult. Pentru un cititor-copil, se remarcă, de departe, curajul, determinarea, prietenia şi procesul de maturizare. Cei poate ceva mai experimentaţi citesc printre rânduri pericolul, teama, nevoia de familie sau de protecţie.

Povestea lui Rémi descrie perfect o istorie de viaţă, nu obişnuită, nu simplă, dar cu la fel de multe încercări. Mulţi dintre noi nu au supravieţuit 14 zile în mină, dar au simţit frica lui la un alt nivel, mai complex, având deja lucrurile esenţiale la care el visa.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA SINGUR PE LUME CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: SINGUR PE LUME
Autor: Hector Malot
An apariție : 2016
Editura: STEAUA NORDULUI
Nr. Pagini: 592
Limba: Română
Gen Literar: Carti pentru copii
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 1135

Alte recenzii de la Hector Malot:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Satantango” de Lazslo Krasznahorkai

Recenzie „Satantango” de Lazslo Krasznahorkai

Lazslo Krasznahorkai își amplasează povestea într-o comunitate izolată, ruptă de lume, de progres, de civilizație, o lume aflată într-o stare accentuată de degradare. Atmosfera este sufocant de apăsătoare și acest lucru este amplificat și de vremea mohorâtă,  o...

Recenzie „Povestea lui Casey Han” de Min Jin Lee

Recenzie „Povestea lui Casey Han” de Min Jin Lee

Nu sunt la prima întâlnire cu autoarea. Am devorat Pachinko care m-a purtat într-o lume și o epocă foarte diferite de ceea ce trăiesc și care m-au captivat de fiecare dată. Recunosc că abia așteptam Povestea lui Casey Han căreia nici măcar n-am avut curiozitatea să-i...

0 0 votes
Article Rating
Irina Fodor este redactor Booknation.ro de 2132 zile și a scris până acum 94 articole. Se află pe poziția 10 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici. Irina Fodor are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments