Recenzie “Singur pe lume” de Hector Malot

by | Aug 9, 2020 | Beletristică, Cărți pentru Copii, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA SINGUR PE LUME ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Singur pe lume e un roman recomandat a fi citit în copilărie şi inclus în topuri de citit într-o viaţă. Hector Malot însă construieşte o poveste în care multe dintre personaje sunt întruchipate de copii, dar care au aproape traiul oameniilor mari, grijile adulţilor.

Personajul principal, micuţul Rémi, este găsit de când încă era în faşă de către o familiei franceză şi păstrat iniţial pentru recompensa presupusă ca fiind oferită de familia sa. Luându-se după modul în care era îmbrăcat, Barberin şi soţia sa îl cred un copil dintre cei bogaţi, dar care a fost furat.

,,Puţine lucruri se pot obţine cu brutalitate, în timp ce cu blândeţea obţii foarte mult, dacă nu, chiar totul.”

Cu siguranţă viaţa protagonistului este marcată de tuşa Barberin, care îl îngrijeşte ca şi cum ar fi propiul copil. Cu toate acestea, soseşte momentul despărţirii, moment din care viaţa lui Rémi devine o adevărată aventură.

Deoarece recompensa întârzie să apară, domnul Barberin îl vinde pe Rémi lui Vitalis, un artist ambulant. Călătoria alături de acesta va însemna pentru protagonist nu doar maturizare ci şi modul de a învăţa să se întreţină. Într-o noapte geroasă de iarnă, dormind afară, micuţul se îmbolnăveşte de pneumonie, iar Vitalis moare.

De-a lungul timpului, Rémi o va cunoaşte pe doamna Milligan, într-un vas numit Lebăda, pe familia Acquin, pe unchiul Gaspard, dar şi o nouă familie care îl dorea pentru a se folosi de el. Şi nu putem uita de adevăratul său prieten, Mattia.

,,Mâine sau poate peste câteva zile, vei ştii foarte bine ce ai de făcut. Atunci va trebui să-ţi aduci aminte ce-ai simţit acum şi să te prefaci că simţi ceea ce sigur n-o să mai simţi.”

Întreaga sa copilărie şi întreg parcursul cărţii prezintă şi diferite animale de companie, în mare parte deţinute şi dresate de Vitalis. Astfel, din multe alte încercări va fi salvat cu ajutorul câinelui Capi.

Doar stilul de a scrie, limbajul şi poate puţin din deznodământ pot trăda cartea ca fiind una destinată copiilor, pentru că povestea în sine transmite mult mai mult. Pentru un cititor-copil, se remarcă, de departe, curajul, determinarea, prietenia şi procesul de maturizare. Cei poate ceva mai experimentaţi citesc printre rânduri pericolul, teama, nevoia de familie sau de protecţie.

Povestea lui Rémi descrie perfect o istorie de viaţă, nu obişnuită, nu simplă, dar cu la fel de multe încercări. Mulţi dintre noi nu au supravieţuit 14 zile în mină, dar au simţit frica lui la un alt nivel, mai complex, având deja lucrurile esenţiale la care el visa.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții SINGUR PE LUME?

Vezi toată lista de cărți scrise de Hector Malot sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA SINGUR PE LUME CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Singur Pe Lume
Autor: Hector Malot
An apariție : 2016
Editura: STEAUA NORDULUI
Nr. Pagini: 592
Limba: Română
Gen Literar: Carti pentru copii
Publicată la 9.08.2020
Nota recenzorului: 8

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ,,Fântânile Tăcerii” de Ruta Sepetys

Recenzie ,,Fântânile Tăcerii” de Ruta Sepetys

Spania se află sub conducerea dictatorială a generalului Francisco Franco, o conducere mânată de secrete și de tăcere unde spaniolii sunt niște victime. Ana este cameristă la hotelul Castellana Hilton, slujbă care a salvat-o de trecutul îngrozitor al familiei ei. Când...

„Inferno” de Dan Brown

„Inferno” de Dan Brown

Nu pot spune cât de mult îmi place Dan Brown. Îi ador scrierile și întotdeauna când am un blocaj într-ale lecturii, citesc un roman de-al lui. Suspansul, personajele, informațiile primite sunt de fiecare dată excepționale. Consider că Dan Brown trebuie citit măcar...

Recenzie “Sărbătoarea Țapului” de Mario Vargas Llosa

Recenzie “Sărbătoarea Țapului” de Mario Vargas Llosa

Am citit câteva recenzii la cărțile lui Llosa prin online și m-am întărâtat nițel. Mi-a fost frică de o dezamăgire când am început Sărbătoarea Țapului, dar n-a fost cazul. Scrie în forță Llosa, scrie trivial și vulgar, e brutal și misogin, sfâșie inima, își bate joc...

0 0 vote
Article Rating
Irina Fodor este redactor Booknation.ro de 1398 zile și a scris până acum 83 articole. Se află pe poziția 7 din 25 de redatori, fiind astfel un Redactor Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments