Recenzie: „Straniul caz al doctorului Jekyll și al domnului Hyde” de Robert Louis Stevenson

de | sept. 16, 2019 | Beletristică, Ficțiune, Horror și Thriller, Mister, Recenzii cărți

Nuvela “Straniul caz al doctorului Jekyll și al domnului Hyde” de Robert Louis Stevenson a fost publicată inițial în anul 1886. Cartea este un thriller înfricoșător care relatează desfășurarea unui studiu legat de dualitatea umană.

În încercarea sa de a se descoperi pe sine, inteligentul Doctor Jekyll descoperă un adevărat monstru. Și acest monstru nu este decât cea de-a doua față a sa. Mixând și testând diferite substanțe chimice în laboratorul său, bărbatul bea un lichid care speră el să-i elimine natura diabolică. Dar ceea ce face nu este altceva decât eliberarea unui monstru. Un monstru care se afla până atunci ascuns vederii, în propria persoană. Așa că pe timp de noapte mai ales, strălucitul Dr. Jekyll se transformă în ucigașul Mr. Hyde.

“Straniul caz al doctorului Jekyll și al domnului Hyde” de Robert Louis Stevenson aduce la viață studiul de caz al naturii binelui și răului

Dar mai ales a dualității care se află într-o persoană. Nuvela scoțianului Stevenson este recunoscută în ziua de azi de toată lumea. Și nu există domeniu în care să nu se poată aduce în discuție acest subiect privitor la natura umană. Ba chiar acest caz atât de cunoscut, deși de ficțiune, este folosit pentru a desemna orice comportament ciudat legat de firea unei persoane. Fără să știe, scriitorul Robert Louis Stevenson a dat naștere la o problematică ce avea să pună pe studiu lumea științei și a medicinei.

Thrillerul psihologic își deschide porțile înfricoșându-ne cu apariția unui om-monstru ce bântuie pe străzile cețoase ale Londrei victoriene. El se arată mai ales pe timp de noapte și bagă spaima în oricine îl vede. Brutalizând o fetiță, bătându-și joc de o vânzătoare de chibrituri și ucigând un deputat cunoscut și iubit, monstrul începe să fie căutat. Și lumea îl descrie drept un om mic de statură, diform și prost îmbrăcat. Dar care inspiră tuturor celor care se întâlnesc cu el sentimente amestecate de frică, repulsie și ură.

Cine este el și de ce terorizează lumea pe străzile Londrei?

De ce majoritatea martorilor sunt incapabili de a-l descrie exact pe Mr. Hyde? Dar se mai pune și întrebarea de ce Mr. Utterson, notarul Dr. Jekyll, este atât de indignat de testamentul făcut de acesta în care lasă toată averea sa ciudatului personaj?

Ca să afle despre bizarul om și despre intențiile prietenului său, notarul pornește într-o cursă contra cronometru de-a v-ați ascunselea pe urmele lui Hyde. El se întreabă și noi, cititorii, prin intermediul lui, de asemenea, care este legătura dintre Dr. Jekyll și Mr. Hyde. Dar nici nu bănuiește că bizarul personaj diabolic ar putea fi chiar cineva cunoscut lui. Așa cum noi putem doar să bănuim parcurgând pagină cu pagină din această ficțiune fantastică.

Titlu: STRANIUL CAZ AL DOCTORULUI JEKYLL ȘI AL DOMNULUI HYDE
Autor: Robert Louis Stevenson
An apariție : 2005
Editura: MINERVA
Nr. Pagini: 160
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 1024

Alte recenzii de la Robert Louis Stevenson:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Glonțul care a ratat ținta” de Richard Osman
Recenzie „Glonțul care a ratat ținta” de Richard Osman

Nimic nu se compară cu acel sentiment de disperare pe care îl ai atunci când îți place ceea ce citești și continui o anumită serie. Așa am pățit eu cu seria lui Richard Osman, un englez care a reușit să mă facă să cred din nou în potențialul celor din UK pentru scris...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 9 luni, 12 zile și a scris până acum 437 articole. Se află pe poziția 4 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments