13 cărți pe care trebuie să le citești înainte de 18 ani

Da, știu ce se spune. Că adolescenții nu mai citesc în ziua de azi, că au fost corupți de tot ce înseamnă social-media etc etc. Bine, o fi adevărat și asta, dar într-un procent relativ mic. Da, tinerii încă citesc! Și o fac chiar cu plăcere! Dacă faci parte din categoria „micilor” cititori, ar trebui să știi că există câteva cărți pe care trebuie să le citești până faci 18 ani. Iată care sunt ele: 🙂

1. Seria Harry Potter de J.K. Rowling (recenzii)

O serie extrem de populară și cunoscută în toată lumea, o serie care trebuie citită neapărat pentru a realiza cu adevărat că magia există, dacă vrei tu să existe. O serie formatoare, poate chiar un bildungsroman, care te inițiază într-o altă lume, o lume din care sigur nu o să vrei să pleci.

2.  De veghe în lanul de secară de J.D. Salinger (vezi cartea)

O poveste aparținând clasicului despre un adolescent de 16 ani care se află într-o luptă constantă cu sine, evoluând, devenind adult. Un  roman al existenței și al cunoașterii de sine, care nu trebuie ratat. Dacă nu citești De veghe în lanul de secară până în 18 ani, ești incomplet. 😀

Imagine quote, book, and the catcher in the rye

3. Trilogia Jocurile Foamei de Suzanne Collins (recenzii | vezi cărțile)

Știu că vă așteptați la asta. Fenomenul Jocurile Foamei a reușit să creeze o isterie în rândul tuturor adolescenților, și pe bună dreptate. O serie despre curaj, adevăr și prietenie, pe care n-ai voie să o ratezi până în 18 ani 😀

Imagine gif and hunger games katniss

4. Sub aceeași stea de John Green (recenzie | vezi cartea)

Toată lumea a auzit de cartea asta, carte pe care, personal, zic să o citiți când aveți în jur de 14-15 ani. După 15 ani cred că își pierde din farmec, cititorul deja se maturizează și vede cum e lumea de fapt, cartea devine poate ușor overrated, dar merită citită. Mic spoiler: o să se lase cu lacrimi.

        

5. Mândrie și prejudecată de Jane Austen (recenzie | vezi cartea)

Un clasic indiscutabil care nu are nevoie de nicio altă prezentare. O operă de artă ironică, amuzantă, dramatică, dură și reală. O scriitură impecabilă care reușește să se infiltreze în tine, devenind parte din sinapsele tale.

Imagine gif, Pride & Prejudice, and keira knightley

6. Carrie de Stephen King (recenzie | vezi cartea)

O poveste horror (evident, doar vorbim de King) despre dramele adolescenților, despre durere și suferință. Trebuie s-o citiți pe Carrie până în 18 ani, o să reușească să vă construiască o altă viziune despre actul existenței.

Imagine carrie, gif, and powers

7. ucizi o pasăre cântătoare de Harper Lee (recenzie | vezi cartea)

Cartea asta o să fie ca o palmă peste față. O palmă care o să te trezească la o realitate cruntă, dar adevărată. Una din poveștile mele preferate, recomand Să ucizi o pasăre cântătoare până în 18 ani pentru că o să te învețe, pas cu pas, despre ce e viața.

Imagine black-and-white, intuition, and point

8. Jurnalul unui adolescent timid de Stephen Chbosky (recenzie | vezi cartea)

O carte de vreo 200 de pagini care reușește să concentreze și să materializeze trăirile și experiențele adolescentine, de asta recomand să o citiți înainte de 18 ani. O capodoperă a literaturii young adult, despre depresie și dezamăgiri, despre iubire și riscuri.

Imagine boy, movie, and film

9.  Jurnalul Annei Frank de Anna Frank (recenzie | vezi cartea)

Un roman despre supraviețuire, pe care adolescenții (și nu numai) îl vor adora. Părerea mea e că Jurnalul Annei Frank răspunde unor întrebări existențiale, despre oameni și cât de vulnerabili suntem, despre sentimente și războiul cu noi înșine. Masterpiece? Nu. Mai mult.Imagine quote, anne frank, and heart

10. Romeo și Julieta de William Shakespeare (vezi cartea)

Dacă e să fim sinceri, Romeo și Julieta e o piesă de teatru, nu o carte. Dar tot ar trebui să o citești înainte de 18 ani, în ciuda limbajului destul de greu de înțeles.

11. Alter.ego de Ana Mănescu (vezi cartea)

Un roman pe care l-am lăudat de foarte multe ori, și încă o fac. Trebuie să citești cartea asta. O să realizezi, într-un final, cu ochii în lacrimi și inima sfâșiată, că ai trăit în minciună și că poate Harry Potter e cel care există cu adevărat, nu tu.

12. Hoțul de cărți de Markus Zusak (recenzie | vezi cartea)

O introducere în lumea cuvintelor, un roman pe care n-ai cum să nu îl adori. Zusak reușește să te învârtă pe degete, te înnebunește de cap, îl detești și totuși îl adori pentru talentul scriitoresc. Hoțul de cărți lasă inevitabil o amprentă asupra ta.

Imagine black and white, gif, and book

13.  Solenoid de Mircea Cărtărescu (vezi cartea)

O carte grea, foarte grea, dar pe care trebuie să o citești pentru firescul cu care e scrisă, pentru unicitatea creației lui Cărtărescu. Solenoid reprezintă, cred eu, cea mai infabilă materializare a procesului de maturizare, a drumului pe care îl parcurge un individ în dorința lui, aproape obsesivă, de a deveni Om.

Voi ce cărți credeți că sunt must-read înainte de 18 ani?

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

  1. Cioată Andrei
    Reply

    Încerc să-mi aduc aminte dacă am Carrie acasă sau am dat-o! 🙂 Prea am auzit multe despre ea. Frumos articol!

  2. Georgiana T
    Reply

    Eu aș zice că pentru a deveni un adult cult ar trebui abordat mai întâi clasicismul.😍 Optez pentru Lev Tolstoi, Stendhal, Dostoievski, Turgheniev și alți cunoscuti clasici scriitori.😊 Îi ador!👄💕

POST A COMMENT.