Recenzie „Monştri. Cele mai malefice personalităţi de la Nero la Osama Bin Laden” de Simon Sebag Montefiore

de | mai 18, 2022 | Istorie, Literatura Universală, Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA MONŞTRI. CELE MAI MALEFICE PERSONALITĂŢI DE LA NERO LA OSAMA BIN LADEN PE Cartepedia

Istoria trebuie cunoscută, pentru a nu repeta erorile trecutului…

Mi-a plăcut această incursiune în istorie, pe lângă personalități arhicunoscute, am aflat și nume noi (cel puțin pentru mine). Probabil impactul nu va fi la fel de instens pentru o persoană “călită” în istorie, în timp ce pentru alții ar putea fi asemenea unei enciclopedii plină de descoperiri macabre și evenimente care au marcat umanitatea.

Trăsăturile comune ale acestor monștri: un cult trufaș al personalității, dorința de putere, lipsă de milă, dependență de agitația politică și desfătare în vânarea, uciderea și măcelărirea oamenilor.
Și dacă unii dintre ei au ajuns la conducere datorită unei personalități puternice, a unui caracter feroce sau capacității de manipulare, alții și-au moștenit tronul. Aceasta este dovada inadecvării sistemului de succesiune. Acest lucru propulsa spre o poziţie de putere absolută tineri răsfăţaţi, nepotriviţi, cu prea puţină pregătire și experienţă, doar datorită faptului că proveneau dintr-o anumită familie. Împăratul decădea, ajungând să dovedească un comportament din ce în ce mai bizar, ceea ce ducea la anihilarea lui fizică. Menit să confere glorie fără reguli sistemul de succesiune de multe ori aducea monștri pe scaunul puterii supreme.

Însă, cele mai atroce dintre aceste crime au fost comise în secolul XX, când utopismul coroziv și generalizant al ideologiilor demente și-a dat mâna cu tehnologia și puterea nelimitată a statului pentru a face crimele mai ușor și mai rapid de comis, deseori la o scară de ordinul milioanelor de victime. Astfel sunt prezentate în mod special crimele comise în secolul XX și în cel de-al Doilea Război Mondial.

„Cine își mai aduce acum aminte de armeni?“ a cugetat cu voce tare Hitler, ordonând punerea în aplicare a soluţiei finale. Comentariul lui arată de ce istoria este importantă, deoarece Hitler a găsit încurajări și consolare în masacrele uitate ale armenilor. Trecutul și prezentul sunt strâns legate: „Nimeni nu își aduce aminte de boierii uciși de Ivan cel Groaznic“, a spus Stalin, ordonând Marea Teroare.

Pe lângă faptul că autorul explică prin ce s-a manifestat monstruozitatea fiecărei personalități, avem și multe pasaje de highlight asupra etapei istorice în care a trăit aceasta.

De asemenea apar și unele “curiozități istorice”:

=>Străiniile morți ale regilor
=>Monarhi care și-au ucis soțiile și copiii
=>Metode de tortură din diferite perioade
=>Criminali în serie
=>Tirani și Dictatori
=>Mafioți
=>Teroriști…

Mie mi-a plăcut enorm cartea. Este una dintre cărțile pe care am descoperit-o în format electronic și pe care am decis că e musai s-o am în biblioteca personală. La unele pagini mi s-a ridicat părul măciucă, la altele am făcut ochii ca cepele, alte ori am citit de două ori pasajul pentru a mă convinge că am înțeles corect, iar la altele chiar am râs. Nu că aș avea înclinații spre macabru, însă unele curiozități mi-au părut trezit și amuzamentul pe lângă uimire.

Recomand tuturor. Nu este neapărat o carte pentru iubitorii de istorie. Cartea ar putea fi și pe placul iubitorilor de ficțiune. Veți descoperi aici inspirațiile multor autori de ficțiune. Veți repera printre personalitățile de aici multe personaje din cărțile de ficțiune.

În final ar mai trebui să adaug că deși subiectul pare a fi stropit din plin de sânge și oroare, autorul a folosit un limbaj ușor, cursiv ceea ce face lectura accesibilă și deci pe înțelesul tuturor.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA MONŞTRI. CELE MAI MALEFICE PERSONALITĂŢI DE LA NERO LA OSAMA BIN LADEN PE Cartepedia

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Monştri. Cele Mai Malefice Personalităţi De La Nero La Osama Bin Laden
Autor: Simon Sebag Montefiore
An apariție : 2013
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 528
Limba: Română
Gen Literar: Istorica
Publicată la 18.05.2022
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 7677

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Castelul de hârtie” de Miranda Cowley Heller

Recenzie „Castelul de hârtie” de Miranda Cowley Heller

Vreau să vă spun că această recenzie mă găsește extrem de confuză, pentru că eu eram sigură că aleg o carte cu o poveste de dragoste. WRONG!!! Nu am primit în niciun caz o poveste de dragoste, ci o poveste impactantă, șocantă, căreia i-am dat un rating mare pentru...

Recenzie „Șase cocori stacojii” de Elizabeth Lim

Recenzie „Șase cocori stacojii” de Elizabeth Lim

Atunci când eram mică, obișnuiam să ascult multe povești la casetofon. Îmi aduc aminte clar când stăteam în bucătărie și mama îmi punea caseta și eu ascultăm fascinată. A fost modul în care imaginația mea s-a dezvoltat și modul în care am cunoscut lumi și personaje...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu este redactor Booknation.ro de 312 zile și a scris până acum 155 articole. Se află pe poziția 6 din 52 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments