Discursuri care au schimbat lumea cu o introducere de Simon Sebag Montefiore este, din punctul meu de vedere, o carte absolut necesară pentru a înțelege elementele esențiale din trecut astfel încât să putem să găsim soluții pentru prezent și pentru viitor.
Un discurs celebru nu reflectă doar adevărul epocii sale, ci captează deopotrivă marea minciună. Această minunată colecție de discursuri conține imnuri înălțătoare închinate valorilor democrației ce înglobează principiul decenței și al libertății pe care noi le prețuim, cuvinte înțelepte care luminează mințile. Dar putem, totodată, să citim câteva dintre cele mai detestabile discursuri care au întunecat orizonturile lumii libere. Discursurile rostite de monștrii istoriei sunt pentru omenire adevăratele lecții.
Cartea conține peste cincizeci de discursuri și alocuțiuni istorice, începând de la Iisus din Nazaret cu mult cunoscutul Fericiți cei săraci cu duhul, continuând cu Regina Elisabeta I cu Am inimă și stomac de rege, mergând până la celebrii George Washington, Thomas Jefferson, Napoleon Bonaparte, Abraham Lincoln, fără să îi uite, bineînțeles, pe Churchill, Stalin, Hitler. Din paginile acestei cărți nu puteau lipsi nici John F. Kennedy, Martin Luther King cu celebrele Eu am un vis și Eu am văzut pământul făgăduinței, Nelson Mandela despre Un ideal pentru care sunt pregătit să mor și Liberi, în sfârșit, Indira Gandhi, Papa Ioan Paul al II-lea, dar și personalități mai actuale, în speță, Barack Obama cu afirmația sa conform căreia America este un loc unde toate lucrurile sunt posibile, Papa Francisc, Malala Yousafzai cu minunatul citat Un condei și o carte pot schimba lumea, Vladimir Putin și mulți alții.
Prin urmare, asta sunt eu…o fată printre atâtea altele ca mine.
Iar cuvântul- nu pentru mine, ci pentru toate fetele și toți băieții.
Îmi ridic glasul- nu pentru a striga, ci pentru ca aceia fără de glas să poată fi auziți.
Cei care au luptat pentru drepturile lor.
Dreptul lor de a trăi în pace.
Dreptul lor de a fi tratați cu demnitate.
Dreptul lor la egalitatea șanselor.
Dreptul lor de a fi educați.
