Recenzie “Titani ai istoriei. Giganții care ne-au modelat lumea” de Simon Sebag Montefiore

de | mai 18, 2022 | Istorie, Literatura Universală, Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA TITANI AI ISTORIEI. GIGANȚII CARE NE-AU MODELAT LUMEA PE Cartepedia

L-am cunoscut pe Simon Sebag Montefiore prin “Monștri”, o carte care m-a impresionat prin bogăția informațiilor și a cercetărilor făcute de autor și deci mi-am zis că e musai să trec și la “Titani ai istoriei. Giganții care ne-au modelat lumea”.

Cum este lesne de intuit încă din titlu, cartea de față este una despre titani și despre faptele lor demne de admirație sau de ură. Sunt acei oameni care au schimbat lumea, încercând s-o facă una mai bună pentru noi urmașii lor. Indiferent dacă noi îi percepem la moment ca pe niște eroi sau monștri, în momentul vieții lor aceștia luptau prin diferite mijloace să fac lumea mai bună.

Dacă credeți că aici veți descoperi doar personalități din politică și lideri ai maselor, greșiți. Pe lângă multitudinea conducătorilor din toate timpurilor, veți explora și alte domenii prin personalități din: știință, geografie, filozofie, religie.

Precum în “Monștri” și aici personalitățile apar în ordine cronologică. Ai impresia că răsfoiești o enciclopedie a evoluției omenirii prin personalitățile care s-au evidențiat în diferite domenii. Vezi cum faptele acestor oameni au schimbat cursul istoriei.

Dacă mă așteptam să întâlnesc aici nume precum: Caesar, Attila, Genghis Khan, Napoleon, Lenin, Stalin, Churchill, Hitler, etc. Am fost surprinsă să-i descopăr printre personalități pe Buddha, Isus, Muhammad. Deși, are sens includerea lor între personalitățile care au schimbat lumea.

Mi-a plăcut să-i găsesc aici și pe oamenii de știință și filozofii Confucius, Cicero, Herodot, Platon, Aristotel. Dar și exploratorii Columb, Magellan, Galileo, etc. Cine dacă nu ei au schimbat lumea și i-au determinat o nouă traiectorie?!

O altă surpriză pentru mine au fost scriitorii spre exemplu Shakespeare, Balzac, Voltaire, Jane Austen, etc. dar și muzicienii: Mozart, Beethoven; și pictorii: Michelangelo, Picasso.

Recomand cartea celor interesați de a-și lărgi cultura generală, celor care vor să facă un refresh al cunoștințelor căpătate la ora de geografie, istorie, filozofie. Probabil le va fi interesantă în mod deosebit celor care nu citesc prea des cărți istorice. Cei căliți în istorie ar putea găsi micile capitole dedicate fiecărei personalități – insuficiente. Dar, ținem să reamintim că scopul autorului nu a fost să se focuseze doar pe o anumită perioadă istorică sau o dinastie. De-altfel, Simon Sebag Montefiore are și astfel de lucrări.

Scopul autorului a fost să ne inspire prin aceste mici biografii. Să ne facă curioși să căutăm mai multă informație despre personalitățile care au modelat lumea în care trăim.

Istoria trebuie cunoscută pentru a nu repeta greșelile trecutului. Aici ne referim la toate atrocitățile pe care omenirea le-a înfăptuit prin anumite personalități malefice. Dar și faptele frumoase și cele demne de admirație care au propulsat omenirea spre o evoluție calitativă trebuiesc cunoscute și vehiculate pe larg.

Contrat așteptărilor, aici nu veți găsi personalitățile descrise în alb și negru. Marii oameni care s-au evidențiat de-a lungul istoriei au avut de mute ori atât părți pozitive cât si negative. Cititorul este lăsat să-și facă singur concluziile dacă consideră o anumită personalitate erou sau monstru.

Mi-a plăcut foarte mult cartea. Am apreciat capacitățile de cercetător al autorului. Este într-adevăr o mică enciclopedie ce înglobează cele mai renumite personalități pe care le-a dat omenirea de-a lungul anilor.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA TITANI AI ISTORIEI. GIGANȚII CARE NE-AU MODELAT LUMEA PE Cartepedia

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Titani Ai Istoriei. Giganții Care Ne-au Modelat Lumea
Autor: Simon Sebag Montefiore
An apariție : 2019
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 640
Limba: Română
Gen Literar: Istorica
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 8193

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Pe contrasens” de Oleg Serebrian

Recenzie “Pe contrasens” de Oleg Serebrian

Am așteptat apariția acestei cărți cu sufletul la gură așa cum am fost impresionată de celelalte două cărți din trilogie “Cântecul mării” și “Woldemar”. Aici îl întâlnim pe Woldemar Skawronski la maturitate. El pornește într-o călătorie expediție în care are ca scop...

Recenzie “Woldemar” de Oleg Serebrian

Recenzie “Woldemar” de Oleg Serebrian

L-am descoperit pe Oleg Serebrian cu “Cântecul mării” și nu am întârziat să trec și la “Woldemar”, cea de a doua parte a trilogie.Recunosc, așteptările mi-au fost depășite. Dacă prima parte este mai mult o cronică a evenimentelor nefaste desfășurate în Cernăuțiul...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu este redactor Booknation.ro de 314 zile și a scris până acum 158 articole. Se află pe poziția 6 din 52 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments