Recenzie Povestea Vienei de Jean des Cars

Titlu: Povestea Vienei
Autor: Jean des Cars
An apariție : 2016
Editura: corint
Nr. Pagini: 312
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Adelina Sănduleac
Publicată la 14.02.2017
Nota recenzorului: n/a

🔥 CARTEA POVESTEA VIENEI ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Orice patrimoniu are reversul lui.(pag.229)

Cu autorul Jean des Cars şi Povestea Vienei am avut privilegiul de a mă întâlni “la cald”, adică exact cu prilejul lansării titlului, într-o librărie de prin zona Cişmigiu.

Mai citisem Grace de Monaco şi îl reţinusem ca pe un nume la care voi vrea să revin; iar o carte despre Viena, oraş de suflet pentru mine, în plus ocazia de a cumpăra cartea cu autograf, oare cum aş fi putut rezista?

15 capitole însumând aprox.300 pagini despre ceea ce a fost şi este astăzi Viena.

Jurnalist de meserie, specializat în istoria unor importante nume dinastice, Jean des Cars îmbracă textul  în straiele unei poveşti minunate, care în plus are meritul unei documentări temeinice.

Istoria Vienei,  multă vreme inimă a unui vast şi fastuos imperiu, este una fascinantă dar şi tulburătoare.

Astăzi, plimbându-ne prin centrul său minunat, totul pare atât de civilizat şi echilibrat, încât aproape nici nu am putea crede câte a avut de îndurat şi de câte ori a fost nevoită să o ia de la capăt, reconstruind viaţa peste cenuşa unor evenimente dramatice.

Este cu atât mai nimerită afirmaţia autorului, care apreciază că acest oraş este un fel de pasăre Phoenix, capabil mereu să renască, şi asta într-un timp destul de scurt.

De altfel, unul din atributele scriiturii autorului francez este o plăcută şi reuşită polivalenţă.

El izbuteşte de fiecare dată să transmită cantităţi considerabile de informaţie, păstrând  mereu la îndemână instrumente de “relaxare”: ironia fină, frazele amuzante, curajul apăsării unor puncte nevralgice, asfel încât cartea rămâne accesibilă, în loc să devină o enciclopedie seacă şi greoaie.

Din cele 15 capitole mi-au rămas la suflet mai ales : Muzica! si Majestatea Sa Valsul, poate şi pentru faptul că primează relatări legate de muzică şi clasici, pentru care, după cum observ, încep să dezvolt o pasiune tot mai mare…

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Jean des Cars.

Altfel, chiar după vizita la Viena, am constatat, cititind această carte, că sunt infinit mai multe de văzut şi simţit.

Jean des Cars poate fi un ghid turistic excelent, cu avantajul unei eleganţe şi al unui rafinament pe care am fost încântată să le descopăr atât în scris, cât şi în persoana autorului….

Viena – în Antichitate castrul roman Vindobona – aflată într-o poziţie mult râvnită şi disputată, a cunoscut, invazii, molime, războaie.

Parte a ceea ce se numea cândva Triunghiul de Aur al Europei Centrale : Viena – Budapesta – Praga, răspântie politică şi comercială,  capitală a grandiosului Imperiu Austro-Ungar şi leagăn al uneia dintre marile dinastii europene – Habsburgii – oraşul îmbie astăzi cu faimosul apffelstrudel, wiener schnitzel, nu mai puţin de 15 sortimente de cafea şi mai ales… cultură.

Muzică, arhitectură, civilizaţie, deschidere şi toleranţă – cam asta aş menţiona la un prim gând despre Viena.

Oraşul lui Sisi şi al lui Franz Joseph, Gustav Klimmt, Mozzart, Beethoven, Wagner, Strauss tatăl şi fiul, Ştefan Zweig, Freud şi valsul – sunt doar câteva dintre multele staţii pe care le veţi întâlni călătorind cu trenul  lui Jean des Cars prin istoria Vienei şi a lumii.

A mai semnat, între altele, : Saga reginelor, Saga dinastiei Romanov, Saga dinastiei de Habsburg, Sceptrul şi sângele –  titluri pe care şi eu intenţionez să le citesc.

Să îi scriu oare de pe acum Moşului? Iepurasului? Greierilor?…

NOTĂ: 9,5  / 10

🔥 CARTEA POVESTEA VIENEI ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Aspecte Pozitive:

istorie si divertisment sub aceeasi umbrela

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.