Recenzie ”27 de pași” de Tibi Ușeriu

de | iun. 1, 2023 | Biografii, Non Fictiune, Recenzii cărți

”27 de pași” este cartea care spune povestea de viață a lui Tibi Ușeriu. Sunt memoriile alergătorului de anduranță, așa cum este el cunoscut în ziua de azi.

Dar viața lui Tibi nu a fost dintotdeauna așa. El nu a fost de când se știe acel tip preocupat de alergări și de proiecte sociale. Calea lui a fost când aprigă și haină ca un ultramaraton la Oceanul Arctic, când blândă și calmă în refugiul social de la Tășuleasa.

Dar înainte de aceste lucruri au fost nenumăratele lui vieți dinainte, mai degrabă încărcate cu fapte ce se pedepsesc prin lege și de care nu prea ai cum să scapi așa de ușor basma curată.

Povestea lui Tibi Ușeriu din ”27 de pași” nu e simplă și nici lipsită de piedici

Ba din contra. Aflăm despre o copilărie traumatizantă, din care totuși a reușit să se desprindă și să învețe câte ceva. Și din care a rămas aproape de persoanele cele mai dragi din viața lui, pe care le iubește și de care este iubit, mama și fratele lui, care l-a salvat, cum se exprimă el, de nenumărate ori.

Drumul lui a început pe partea greșită, făcând alegeri de bad guy, ca-n tinerețe, și în plus în perioada imediat după căderea comunismului. Viața lui sună a film complex, unde binele învinge până la urmă răul, dar nu înainte de a-l trece pe erou prin cele mai crâncene încercări.

El a fost pe rând slugă la stăpâni, porcar în armata română, experiență umilitoare mai ceva decât cele mai abjecte joburi, pizzar, azilant politic, pază de corp pentru un mafiot sârb, jucător la cacealma la alba-neagra, dar și bandit mare căutat de Interpol și evadat din două închisori.

Până la urmă trecutul acesta zbuciumat l-a prins din urmă și i-a furat cei mai frumoși ani din viață, ținându-l închis între patru pereți albi și groși, fără șansă de evadare și fără prea multe bucurii.

E de admirat cum un om care a avut parte de atâtea rele a reușit totuși să revină la suprafață și să-și dezvolte o pasiune care îl va salva și îi va oferi un scop

Cea de alergător de cursă lungă.

Eu nu prea știam despre Tibi până să citesc cartea. Deși am auzit cu ceva vreme în urmă despre vâlva din jurul lansării ei și a antieroului care era chiar el. Nici acum, după lectură, nu pot zice că aș cunoaște omul așa cum se cunoaște el sau cum îl cunosc cei apropiați lui, dar consider că este de admirat și de urmat.

Și nu vorbesc de partea în care a comis infracțiuni peste infracțiuni, ci de felul în care a decis să-și continue povestea, de data asta de partea cea bună și cinstită a drumului. Ambiția și nerenunțarea proprii l-au ajutat să facă pasul care trebuie pentru izbăvire, pentru o nouă șansă.

Periplul lui e o inspirație și o motivație dacă știi ce să iei inteligent din el. Recomand volumul de memorii ”27 de pași” din care nu ai cum să nu ieși chiar și puțintel câștigat citindu-l.

Titlu: 27 DE PAȘI
Autor: Tibi Ușeriu
An apariție : 2017
Editura: AQUA FORTE
Nr. Pagini: 224
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 2450

Alte recenzii de la Tibi Ușeriu:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 6 luni, 15 zile și a scris până acum 434 articole. Se află pe poziția 4 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments