Recenzie “Necredincioasa” de Ayaan Hirsi Ali

de | feb. 14, 2024 | Biografii, Recenzii cărți

Dacă mâine ai descoperi că toate valorile tale, credințele, regulile la care te supui, obiceiurile pe care le respecți, sunt nu doar nesemnificative pentru restul lumii ci de-a dreptul absurde? Ca și cum  doi plus doi ar fi egal cu cinci. 

Cum te-ai simți?  

Ce ai crede despre tine? Despre familia ta? Despre ceilalți? Despre țara ta, poporul tău, pământul tău, istoria ta?

Dacă mâine ai descoperi că lumea ta nu este lumea adevărată? Ce ai face?

Cine sunt eu?

“- Sunt Ayaan, fiica lui Hirsi, fiul lui Magan”.

Ayaan știe cine este. Trebuie să repete aproape în fiecare zi linia genealogică a neamului său.

Dar una este teoria și total alta aplicarea “tradițiilor” pe propria piele.

Somalia, Etiopia, Arabia Saudită; somalezi, creștini, musulmani. Lupta pentru credință.

Deși părinții ei sunt “aproape moderni” și refuză să participe activ la tradiții, contextul le este potrivnic. 

Nu doar că ei se luptă contra vântului dar un adevărat uragan Katrina al societății riscă să le spulbere eforturile de a se apropia de normalitatea lumii exterioare.

Ayaan are un ritm narativ care se străduiește să fie imparțial. Ca și cum vrea să dezvăluie cât mai multă informație brută, fără să denatureze realitatea și fără să influențeze cititorul.

Este crucial ca fiecare să fie liber să tragă propriile concluzii.

Istoria și religia: prieteni sau dușmani?

Povestea reală spusă din tocmai interiorul faptelor este extrem de prețioasă.

Istoria pe care o știm din cărți sau de la televizor este un fir de nisip din acest imens deșert de reguli, legi și credințe denaturate.

Ayaan se mută pe rând, în Arabia Saudită, Etiopia și Kenya și descoperă că păcătoșii trăiesc o viață imposibil de imaginat pentru ea înainte:

“Puteai să vezi diferența de pe stradă. Femeile etiopiene purtau fuste doar până la genunchi și chiar și pantaloni. Fumau, râdeau în public și-i priveau pe bărbați drept în ochi.” (P.84)

Deși toate sunt țări islamice, diferența dintre ele este evidentă:

În Arabia Saudită era un calendar islamic, lunar; Etiopia menținea un calendar antic solar. În Arabia Saudită, eram în anul 1399, în 1972 în Etiopia și în 1980 în Kenya și oriunde în altă parte. (P.92)

Ayaan se îndrăgostește copilărește și inofensiv. Dar totul din jurul ei o face să se simtă vinovată și “murdară” pentru asta.

Își găsește o slujbă plictisitoare, executantă și care poate fii făcută și de un copil.

Este slugă în casa părintească pentru că propria ei mamă a decis asta.

Tot timpul povestea oscilează, asemenea unui balansoar dintr-un parc de copii: între restricțiile sistemului, societății, familiei și setea de cunoaștere, de nou, de a fii diferit, liber și independent.

“Doi pași înainte și doi înapoi”- Ayaan obține mici victorii când se opune tuturor acestor restricții dar trebuie să plătească foarte scump pentru ele și de cele mai multe ori chiar fizic.

Cine și când are dreptate?

Această carte ne arată fața unei lumi, care multora le va părea oripilantă. Nu zic că nu este, dar hm…ia să ne uităm puțin în jur. Nu departe. Aici lângă noi, jos pe stradă. 

Să deschidem puțin televizorul la ora 19:00. Oare știrile de acolo sunt extrem de diferite? Nu e la fel de oripilant ce auzim și vedem în fiecare zi?

Îmi doresc cu putere ca 90% din această carte să fie ficțiune și să nu existe azi, în zilele noastre, nu doar creiere spălate ci pasiuni, dorințe și suflete “spălate”. 

Dar din păcate nu este vorba doar despre “această” carte… ci în general, despre tot!

Revelația trăirii în minciună absolută este extrem de dureroasă și te face să îți pierzi echilibrul, asemenea unui orb din naștere care își recapătă vederea aproape de finalul vieții. Dar el nu știe cum să trăiască altfel decât în întuneric. Iar ceea ce vede acum e mai îngrozitor decât negrul suprem.

Cum putem știi vreodată cine și când are dreptate dacă nu ni se arată decât un singur adevăr?

Cum putem fii “critici de film”, să facem propriile evaluări sau să luăm decizii corecte dacă nu vedem și nu auzim decât o singură peliculă întreaga viață?

Recomand cu putere această carte deși este foarte dureroasă. 

O lecție unică de sacrificiu și curaj!

Titlu: Necredincioasa
Autor: Ayaan Hirsi Ali
Traducător: Maria Dobrinoiu
An apariție : 2017
Editura: RAO
Nr. Pagini: 475
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 41971

Alte recenzii de la Ayaan Hirsi Ali:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “În buricul pământului” de Cătălin Dorian Florescu
Recenzie “În buricul pământului” de Cătălin Dorian Florescu

Recunosc că unul dintre motivele care m-au făcut să citesc această carte a fost faptul că m-a intrigat mult imaginea de pe copertă. Nu vi se pare? Un om cu valiza pe umăr, ca și cum și-ar fi luat “lumea-n cap” și a pornit unde “l-or purta picioarele” neavând neapărat...

Recenzie “Numele mi-l știe vântul” de Isabel Allende
Recenzie “Numele mi-l știe vântul” de Isabel Allende

Isabel Allende ne arată una dintre părțile urâte ale umanității: oamenii care se luptă împotriva lor înșiși! Chiar înainte de începerea Războiului, în Viena anului 1983, situația evreilor devine tensionată și ajunge să se deterioreze rapid. Peste noapte prieteniile nu...

0 0 votes
Article Rating
Ramona Elena Batis este redactor Booknation.ro de 1 an, 5 luni, 2 zile și a scris până acum 70 articole. Se află pe poziția 9 din 16 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ramona Elena Batis aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments