Recenzie “Afacerea Rosia Montana” de Mihai Gotiu

by | Apr 22, 2019 | Comunicare și Jurnalism, Conspirații și Scandaluri, Istorie, Istorie, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA AFACEREA ROSIA MONTANA ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO ► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO

Afacerea Roșia Montană” este o carte scrisă de jurnalistul român Mihai Gotiu bazată pe reportajele pe care acesta le-a realizat referitoare la istoria ultimilor ani a zonei din țara noastră denumită Roșia Montană.

Mihai Gotiu s-a remarcat atât ca jurnalist și scriitor cât și ca politician în ultimii ani. Cariera lui în media începe în 1993 în presa scrisă și în radio. Din 2010 este analist comentator pe platforma VoxPublica de la Prima TV.

Datorită subiectului Roșia Montană pe care l-a urmărit îndeaproape o lungă perioada din cariera sa,  a intrat în conflict și cu autoritățile care i-au deschis dosar de cercetare penală în 2013 cu acuzația de “instigare publică”.

Cartea “Afacerea Roșia Montană” a fost publicată în 2013 la editura Tact. A figurat în top 5 cultural 2013 la categoria nonfiction. Cartea conține 500 de pagini din care puteți să aflați 11 ani de investigații realizate de Mihai Gotiu despre Roșia Montană.

Întrebat de ce a ales să scrie despre Roșia Montană, autorul da o explicație ce mie personal mi se pare genială și foarte bine plasată în contextul actual.

Din punct de vedere jurnalistic, explicația ține de un paradox al profesiei. Pentru că Roșia Montană e Watergate-ul la care visează orice reporter de investigații. Subiectul carierei, cu care doar puțini, extrem de puțini, au șansă să se întâlnească.

Ce este Roșia Montană?

Roșia Montană este o comună din județul Alba intrată din 2016 în Patrimoniul Mondial Unesco. Este una dintre cele mai vechi localități din Europa în care s-au exploatat minerale prețioase. A fost înființată încă de pe vremea lui Traian. Astăzi există în zona și un muzeu unde pot fi văzute multe dintre descoperirile arheologice din zona și anume, Muzeul Mineritului din Roșia Montană. Situată în centrul Munților Apuseni, zona este legată istoric și de Avram Iancu.

Din 1997 când apare controversatul proiect minier din zona, Roșia Montană devine un subiect de interes național public și politic. Roșia Montană devine cunoscută când o companie româno – canadiană denumită, Roșia Montană Gold Corporation obține licență de concesiune și exploatare în zona pentru minereuri de aur și argint. Problema pe care o ridică acest proiect este exploatarea de suprafață prin cianurare și posibilitatea apariției unui accident ecologic similar cu cel din Baia Mare de la începutul anilor 2000.

De-a lungul anilor au fost entități care s-au arătat de acord cu acest proiect și altele precum Academia Română, Academia de Studii Economice București, Biserica Ortodoxă, Biserica Catolică și Biserica Unitariană care și-au exprimat public opoziția categorică.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Mihai Gotiu

FânFest este un festival de muzică organizat în Roșia Montană pe baza de voluntariat ce a debutat în 2004 sub forma unei mișcări ecologiste de protest. La acest festival participa anual nume mari precum: Ada Milea, Vita de Vie, Timpuri Noi atât din țară cât și de peste hotare.

Afacerea Roșia Montană

Cartea scrisă de Mihai Gotiu este de fapt o culegere formată din patru lucrări pe care autorul le-a scris de-a lungul anilor. Lucrări pe care le-a prezentat opiniei publice la diverse evenimente și emisiuni și în care dezbate pe larg proiectul Roșia Montană analizat din punct de vedere jurnalistic.

De la opinci la Armani

Este prima lucrare dedicată subiectului Roșia Montană de către Mihai Gotiu. Lucrarea este prezentată în carte sub forma unui capitol de 126 de pagini. În acest capitol, autorul ne povestește despre mineritul la nivel mondial și implicațiile corupției în cadrul activității de minerit.

Apoi începe dezbaterea subiectului Roșia Montană, fiind axat pe traficul de influență exercitat în acest proiect național.

Presă și Roșia Montană. Droguri și cianură.

A două lucrare a autorului vizează impactul mediatic al subiectului Roșia Montană. Este prezentat sub forma unui așa zis capitol doi în carte. Conține 103 pagini. În acest capitol autorul ne prezintă felul cum a fost tratat subiectul în presa națională dar și cea internațională. Ne vorbește despre societatea civilă dar și despre referendumul organizat referitor la acest subiect.

Minciunile. Calul din Marlboro

A treia lucrare pe care Mihai Gotiu o prezintă în cadrul acestei cărți se întinde pe 78 dee pagini. În acest capitol autorul ne vorbește despre valoarea zăcământului de la Roșia Montană și despre controversele iscate de acest subiect la nivel național.

Rezistență. Versul Buciumanilor

Al patrulea capitol sau a patra parte a cărții se întinde pe 174 de pagini. În acesta parte a cărții, autorul ne povestește despre luptele duse de ecologiști și diverse ONG-uri pentru a proteja aria naturală și istorică Roșia Montană de exploatare. Ne povestește despre festivalul FânFest și rolul lui în povestea Roșia Montană. De asemeni ne prezină informații despre demersurile care s-au realizat pentru a transforma Roșia Montană în element de patrimoniu Unesco.

Mie nu-mi rămâne decât să va invit la lecura și să va spun că această carte este un must pentru toți cei interesați de istoria țării noastre, mai ales despre istoria recentă și actuală.

🔥 CARTEA AFACEREA ROSIA MONTANA ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO ► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO
Titlu: Afacerea Rosia Montana
Autor: Mihai Gotiu
An apariție : 2013
Editura: TACT
Nr. Pagini: 500
Limba: Română
Gen Literar: Istorie
Publicată la 22.04.2019
Nota recenzorului: 8/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie: ,,Începe cu ce nu-ți place” de Brian Tracy

Recenzie: ,,Începe cu ce nu-ți place” de Brian Tracy

Începe cu ce nu-ți place oferă cititorilor săi trucuri ingenioase pentru a deveni mai productivi și pentru a înlătura procrastinarea. Este prezentată ca o culegere de soluții pentru a uita de amânări și pentru a grăbi procesul de realizare a sarcinilor. Brian Tracy...

Avatar
Simona Mihalache este redactor Booknation.ro de 606 zile și a scris până acum 43 articole. Se află pe poziția 26 din 143 de redatori, fiind astfel un Redactor Foarte Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Simona Mihalache aici.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *