Recenzie “Arta de a avea întotdeauna dreptate” de Arthur Schopenhauer

by | May 10, 2020 | Filosofie, Recenzii cărți, Științe Umaniste

🔥 CARTEA ARTA DE A AVEA ÎNTOTDEAUNA DREPTATE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Arta de a avea întotdeauna dreptate reprezintă o culegere de strategeme menite să ne explice acest proces. Încă de la început se specifică faptul că acestea nu au avut denumiri în publicaţia originală a lui Arthur Schopenhauer, dar apariţia lor a facilitat întelegerea conceptelor prezentate.

Arthur Schopenhauer este un filosof german care a influenţat literatura în special, dar şi arta în general. A reuşit să marcheze în toate domeniile în care a activat pesimismul său şi filosofia budistă.

Lucrarea este una filosofică, fără dar şi poate, şi face referire constantă la dialecticia eristică sau arta de a vorbi în contradictoriu. Pe parcursul celor 38 de strategem afli că, de fapt, pe unele le utilizăm în mod frecvent, natural. Totul devine mai interesant datorită termenului de stratagemă, care, în sens propriu, reflectă un vicleşug, o manevră utilizată în război pentru a păcăli adverarul.

Un astfel de expemplul este stratagema 8: Adversarul trebuie infuriat: căci astfel el nu mai este capabil să judece corect şi să profite de ascendentul pe care-l are, eventual, asupra noastră. Îl putem înfuria fiind pur şi simplu impertinenţi, sâcâindu-l şi fiind în chip vădit nedrepţi cu el.”

Limbajul utilizat în carte este unul relativ accesibil, însă te întâlneşti adesea cu sintagme în limba latină, se face trimitere la sofisme şi la cunoştinţe minime legate de logică şi de filosofie.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Arthur Schopenhauer

Cu alte cuvinte, Schopenhauer sintetizează în puţin peste 100 de pagini nişte strategii inteligente de a domina o discuţie, cele mai multe sub o pagină. Pleacă de la potriviri semnatice şi ajune la o oarecare reducere la absurd pentru a susţine până la capăt o idee.

Majoritatea cititorilor acestei cărţi râman, după lecturarea ei, cu un citat devenit simbolic: „E dreptul oricărui om bată câmpii.”

Secretul acestei cărţi este că nu îţi dezvăluie argumentele potrivite pentru a ieşi învingător dintr-o dispută ci îţi spune cum să le tratezi pe cele pe care deja le deţii pentru a ajunge la aceasta.

Titlu: Arta De A Avea întotdeauna Dreptate
Autor: Arthur Schopenhauer
An apariție : 2017
Editura: SEMNE ARTEMIS1
Nr. Pagini: 144
Limba: Română
Gen Literar: Filosofie
Publicată la 10.05.2020
Nota recenzorului: 8/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Aici, acum: Astăzi” de Răzvan Ianculescu

Recenzie ”Aici, acum: Astăzi” de Răzvan Ianculescu

Iubiți cititori, sunteți grozavi! Astăzi vreau să vă mulțumesc pentru că sunteți de atâta timp în această armonie a pasionaților de lectură, cu devotament și încredere. La rândul meu, să știți că mă gândesc la voi des, de fiecare dată când citesc ceva interesant și...

Recenzie ”Orbi” de Petronela Rotar

Recenzie ”Orbi” de Petronela Rotar

Am fost curioasă să citesc cartea „Orbi” încă de când am auzit de ea. Dintr-un motiv sau altul, acum am considerat că este cel mai bun moment. Și ceea ce am descoperit în carte m-a determinat să iau anumite decizii în propria viață. Cred că poate să fie considerată o...

Recenzie “157 de pagini cu povesti”

Recenzie “157 de pagini cu povesti”

Nu este ușor în ziua de astăzi să-ți convingi copiii să citească. Și dacă i-ai convins să deschidă cartea, este cu atât mai dificil să-i convingi să o citească până la capăt. Poveștile pe care noi le citeam pe vremuri, pur și simplu nu se mai potrivesc copiilor...

Irina Fodor este redactor Booknation.ro de 1299 zile și a scris până acum 81 articole. Se află pe poziția 18 din 151 de redatori, fiind astfel un Redactor Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments