🔥 CARTEA ARTA DE A AVEA ÎNTOTDEAUNA DREPTATE ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Arta de a avea întotdeauna dreptate reprezintă o culegere de strategeme menite să ne explice acest proces. Încă de la început se specifică faptul că acestea nu au avut denumiri în publicaţia originală a lui Arthur Schopenhauer, dar apariţia lor a facilitat întelegerea conceptelor prezentate.

Arthur Schopenhauer este un filosof german care a influenţat literatura în special, dar şi arta în general. A reuşit să marcheze în toate domeniile în care a activat pesimismul său şi filosofia budistă.

Lucrarea este una filosofică, fără dar şi poate, şi face referire constantă la dialecticia eristică sau arta de a vorbi în contradictoriu. Pe parcursul celor 38 de strategem afli că, de fapt, pe unele le utilizăm în mod frecvent, natural. Totul devine mai interesant datorită termenului de stratagemă, care, în sens propriu, reflectă un vicleşug, o manevră utilizată în război pentru a păcăli adverarul.

Un astfel de expemplul este stratagema 8: Adversarul trebuie infuriat: căci astfel el nu mai este capabil să judece corect şi să profite de ascendentul pe care-l are, eventual, asupra noastră. Îl putem înfuria fiind pur şi simplu impertinenţi, sâcâindu-l şi fiind în chip vădit nedrepţi cu el.”

Limbajul utilizat în carte este unul relativ accesibil, însă te întâlneşti adesea cu sintagme în limba latină, se face trimitere la sofisme şi la cunoştinţe minime legate de logică şi de filosofie.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Arthur Schopenhauer

Cu alte cuvinte, Schopenhauer sintetizează în puţin peste 100 de pagini nişte strategii inteligente de a domina o discuţie, cele mai multe sub o pagină. Pleacă de la potriviri semnatice şi ajune la o oarecare reducere la absurd pentru a susţine până la capăt o idee.

Majoritatea cititorilor acestei cărţi râman, după lecturarea ei, cu un citat devenit simbolic: „E dreptul oricărui om bată câmpii.”

Secretul acestei cărţi este că nu îţi dezvăluie argumentele potrivite pentru a ieşi învingător dintr-o dispută ci îţi spune cum să le tratezi pe cele pe care deja le deţii pentru a ajunge la aceasta.

🔥 CARTEA ARTA DE A AVEA ÎNTOTDEAUNA DREPTATE ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Titlu: Arta De A Avea întotdeauna Dreptate
Autor: Arthur Schopenhauer
An apariție : 2017
Editura: SEMNE ARTEMIS1
Nr. Pagini: 144
Limba: Română
Gen Literar: Filosofie
Publicată la 10.05.2020
Nota recenzorului: 8/10

Irina Fodor
Autor: Irina Fodor
Irina e Redactor Activ
Redactor de 1155 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Irina Fodor