Trebuie să recunosc că am ajuns la această carte nu în urma recomandărilor, ci din proprie curiozitate. Titlul cărții este unul care îți trezește interes. Și așa cum sunt o persoană emotivă pe-alocuri, mi-am zis că un pic de nepăsare nu mi-ar strica. Acum na, nu pot zice că cartea oferă răspunsuri la toate întrebările sau că te face mai nepăsător, însă este cel puțin o lectură relaxantă, dat fiind faptul că autorul știe cum să-și prezinte ideile într-un mod simplu, fără a-și da aere de mare cunoscător al psihologiei.
Am observat acest trend urmat de mulți autori de cărți motivaționale: folosirea unui limbaj cât mai sofisticat doar pentru a da impresia de mari guru. Sau mai este o tendință a folosirii de termeni precum “energie”, “univers” etc, pentru a crea acea aură a spiritualității. Însă, mi-a plăcut că Mark Manson și-a elaborat propriul stil al scrierii, neurmând aceste tendințe.
Mark Manson prezintă o abordare nonconformistă a multor idei larg răspândite în psihologie. Ideea centrală a cărții este ca orientându-te doar spre emoții pozitive, nu devii mai fericit, ci din contra, fericirea apare prin rezolvarea problemelor. Știți ideea atât de larg vehiculată că trebuie să fim mereu pozitivi, să ne refulăm emoțiile negative, să zâmbim și să fim binevoitori indiferent de circumstanțe.
Câteva teze ce pot fi subliniate:
– Persoanele fericite nu-și zâmbesc în oglindă insuflându-și ideea că sunt fericite; prin această practică nu faci decât să te concentrezi pe propria nefericire.
– Atrăgând atenție problemelor mici, ignori soluționarea problemelor care contează cu adevărat. Este explicat profilul “Victimei”.
– Ridicarea stimei de sine nu aduce un rezultat pozitiv dacă autoevaluarea nu este corectă. În acest mod se riscă apariția unei persoane narcisiste, egoiste și iresponsabile.
– Nu te crede special. Nu ești nici cel mai bun (supraapreciere) și nici cel mai rău (subapreciere). Prin acceptarea faptului că problemele tale nu sunt unice și speciale, le rezolvi mai ușor.
– Alegerea valorilor are un rol primordial în viața fiecărui om.
Pentru a-ți alege corect valorile trebuie să urmezi cinci pași, care sunt explicați și exemplificați:
1. Ești responsabil pentru tot ce se întâmplă în viața ta.
2. Fii neîncrezător în propriile viziuni.
3. Fii gata să-ți accepți eșecurile.
4. Fii pregătit să auzi și să spui “Nu”.
5. Acceptă că ești muritor, anume aceasta te va face să-ți stabilești corect valorile.
După aceasta, următoarea stație este “Arta subtilă a disperării.”