Recenzie “Arta subtilă a nepăsării” de Mark Manson

de | nov. 24, 2022 | Dezvoltare Personală, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

Trebuie să recunosc că am ajuns la această carte nu în urma recomandărilor, ci din proprie curiozitate. Titlul cărții este unul care îți trezește interes. Și așa cum sunt o persoană emotivă pe-alocuri, mi-am zis că un pic de nepăsare nu mi-ar strica. Acum na, nu pot zice că cartea oferă răspunsuri la toate întrebările sau că te face mai nepăsător, însă este cel puțin o lectură relaxantă, dat fiind faptul că autorul știe cum să-și prezinte ideile într-un mod simplu, fără a-și da aere de mare cunoscător al psihologiei.

Am observat acest trend urmat de mulți autori de cărți motivaționale: folosirea unui limbaj cât mai sofisticat doar pentru a da impresia de mari guru. Sau mai este o tendință a folosirii de termeni precum “energie”, “univers” etc, pentru a crea acea aură a spiritualității. Însă, mi-a plăcut că Mark Manson și-a elaborat propriul stil al scrierii, neurmând aceste tendințe.

Mark Manson prezintă o abordare nonconformistă a multor idei larg răspândite în psihologie. Ideea centrală a cărții este ca orientându-te doar spre emoții pozitive, nu devii mai fericit, ci din contra, fericirea apare prin rezolvarea problemelor. Știți ideea atât de larg vehiculată că trebuie să fim mereu pozitivi, să ne refulăm emoțiile negative, să zâmbim și să fim binevoitori indiferent de circumstanțe.

Câteva teze ce pot fi subliniate:

– Persoanele fericite nu-și zâmbesc în oglindă insuflându-și ideea că sunt fericite; prin această practică nu faci decât să te concentrezi pe propria nefericire.

– Atrăgând atenție problemelor mici, ignori soluționarea problemelor care contează cu adevărat. Este explicat profilul “Victimei”.

– Ridicarea stimei de sine nu aduce un rezultat pozitiv dacă autoevaluarea nu este corectă. În acest mod se riscă apariția unei persoane narcisiste, egoiste și iresponsabile.

– Nu te crede special. Nu ești nici cel mai bun (supraapreciere) și nici cel mai rău (subapreciere). Prin acceptarea faptului că problemele tale nu sunt unice și speciale, le rezolvi mai ușor.

– Alegerea valorilor are un rol primordial în viața fiecărui om.

Pentru a-ți alege corect valorile trebuie să urmezi cinci pași, care sunt explicați și exemplificați:
1. Ești responsabil pentru tot ce se întâmplă în viața ta.
2. Fii neîncrezător în propriile viziuni.
3. Fii gata să-ți accepți eșecurile.
4. Fii pregătit să auzi și să spui “Nu”.
5. Acceptă că ești muritor, anume aceasta te va face să-ți stabilești corect valorile.

După aceasta, următoarea stație este “Arta subtilă a disperării.”

Titlu: ARTA SUBTILĂ A NEPĂSĂRII
Autor: Mark Manson
An apariție : 2017
Editura: LIFESTYLE PUBLISHING
Nr. Pagini: 238
Limba: Română
Gen Literar: Self Help
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 3146

Alte recenzii de la Mark Manson:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini
Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini

Oare de ce, ceea ce ni se întâmplă în copilărie ne marchează atât de profund întreaga viață? Adulți fiind, nu se presupune că avem puterea de a separa binele de rău cu mai multă ușurință? Unde dispare acel “eram mic și nu știam dar acum înțeleg și reușesc să mă...

Recenzie „Hideaway” de Penelope Douglas
Recenzie „Hideaway” de Penelope Douglas

Am așteptat ceva vreme acest volum și în sfârșit pot spune cu bucurie că a fost tradus și la noi. Dacă îmi aduc bine aminte, eu am citit atât "Corupt" cât și "Hideaway" imediat una după alta, pentru a nu uita intriga și contextul. Acțiunea este destul de complicată și...

Recenzie „Furia” de Alex Michaelides
Recenzie „Furia” de Alex Michaelides

Alex Michaelides este cunoscut pentru două cărți de success, ce pare că au urmat aceeași rețetă - "Pacienta Tăcută" și "Fecioarele". Ambele au avut intrigi palpitante și ne-au pus la încercare capacitatea de detectiv. "Furia" merge pe aceași format, însă promite ceva...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu a fost redactor Booknation.ro și a scris 211 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments